Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
Resolució dels Premis 2020 de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori
Resolució Premis SCOT 2020
11/05/2020

El dia 11 de Novembre finalitzava el termini per la presentació de candidatures als premis Catalunya de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori. En ambdues convocatòries - Premi Catalunya de Territori - Enric Lluch i Premi Catalunya d’Urbanisme - Manuel de Solà-Morales - s’hi presentaren un total de 18 projectes d’un ampli ventall d’àmbits i camps de l’ordenació territorial, el planejament urbanístic, la recerca i la gestió de la ciutat i el territori.

Enguany els jurats del premi Catalunya d’Urbanisme - Manuel de Solà Morales com el de Territori - Enric Lluch estaven composats per les següents persones:
Jurat Urbanisme - Manuel de Solà-Morales:

Alice Lancien, Arquitecta
Cristina Gamboa, Arquitecta
Elena Amat i Serrano, Arquitecta
Juli Esteban, Arquitecte urbanista
Marc Montlleó, Biòleg
Robert Juvé i Morillo, Arquitecte
Presideix l’acte Nel·la Saborit Esteve, Enginyera Civil.

Jurat Territori - Enric Lluch:

Albert Arias, Geògraf
Laura Camprubí, Ambientòloga
Helena Reñones, Ambientòloga
Marina Cervera Alonso, Arquitecta
Moisés Jordi Pinatella, Ambientòleg
Presideix l’acte Oriol Biosca, Enginyer de Camins

Després de valorar els projectes presentats i en virtut de les bases, els jurats han decidit atorgar els següents guardons:

· Premi Catalunya d’Urbanisme - Manuel de Solà-Morales:

El membres del jurat van decidir atorgar per unanimitat, ex aequo, el 12è Premi Catalunya d’Urbanisme Manuel de Solà Morales als projectes:

- POUM de Vic, presentat per Pere Solà i Busquets

- El Pla d’Usos de Ciutat Vella, presentat per Mar Santamaria Varas 300.0000 Km/s.
 
El jurat va considerar atorgar aquest premi ex aequo degut a la disparitat de la forma, context i estratègies d’aproximació al territori, i per tant difícil de comparar, dels dos projectes millor considerats durant la deliberació del jurat.
D’aquesta manera es va voler reconèixer la figura del POUM, en el cas del projecte de Vic, com a eina urbanística per a la gestió del territori, tot posant en valor elements bàsics de l’estructura morfològica i històrica del municipi, i amb una clara orientació vers la salut dels seus habitants.

Així mateix es van valorar altres maneres d'aproximar-se a la gestió del territori, menys ortodoxes i per tant innovadores, com és el Pla d’Usos de Ciutat Vella, que parteix d’una anàlisi massiva de micro-dades tant a mode de diagnosi com d’avaluació de les propostes contingudes en el Pla en la que es fuig del concepte clàssic de zonificació per establir un sistema de regulació innovador i argumentat a partir de les aportacions obtingudes en un complert procés de participació.

Accèssit del Premi Catalunya d’Urbanisme - Manuel de Solà-Morales:

- Modificació de Pla General Metropolità per a la millora de la xarxa d'espais lliures dels barris de muntanya - Municipi de Sant Boi de Llobregat, presentat per JPAM.

El jurat va valorar el tractament paisatgístic de l’espai, tot combinant el disseny de noves centralitats basades en nous usos de l’espai amb una ordenació d’eixos de connectivitat basats en el concepte de vora. A més es va valorar l’elaboració de la intervenció en un marc de participació activa.· Premi Catalunya de Territori - Enric Lluch:


- Pla director urbanístic Vies Blaves Barcelona, presentat per Jornet Llop Pastor Arquitectes.

El jurat va valorar la seva simplicitat, alhora la seva alta capacitat de transformació d’un territori i la seva replicabilitat. Sent tot just una formalització en el pla legal d’un itinerari fluvial, es constitueix com una eina urbanística per donar cobertura a l’ús social del gaudi, respectuós del medi natural, d’accés universal a totes les persones, permetent la descoberta del territori de forma pausada, i afavorint la percepció del paisatge i del territori.


Accèssit del Premi Catalunya de Territori - Enric Lluch:

- Imagina Badia. Pla d'acció local de Badia del Vallès, presentat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona

El jurat va reconèixer la capacitat integradora d’aproximacions diverses a la realitat complexa de Badia, tot combinant participació i co-disseny per part dels seus habitants amb una mirada externa a partir del reconeixement de situacions aparentment similars en altres contextos i ciutats europees.

Des de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori volem felicitar a les persones involucrades als projectes que han rebut els premis i els accèssits i, per damunt de tot, agrair efusivament la participació a totes les persones involucrades als projectes presentats.

Posem a disposició de tots i totes vosaltres les actes dels Jurats de cadascun dels premis:

- ACTA DEL PREMI D’URBANISME MANUEL DE SOLÀ-MORALES

- ACTA DEL PREMI DE TERRITORI D’ENRIC LLUCH
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati