Dilluns 28 de Setembre de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE LA URBANITZACIÓ DEL MAS D'EN GALL (ESPARREGUERA)

Mariana Debat-Román Caracciolo

Actualitzat a 31/12/2008

L’Ajuntament d’Esparreguera aconsegueix, després de quatre convocatòries seguides, que la Generalitat de Catalunya inclogui el projecte de millora del barri del Mas d’en Gall a la cinquena convocatòria del Programa de barris. D’aquesta manera s’aconsegueixen els fons necessaris per afrontar les millores que, amb caràcter d’immediatesa, el barri necessita.


La urbanització del Mas d’en Gall és un barri situat a 3 km del centre de la ciutat d’Esparreguera, localitat situada a la comarca del Baix Llobregat, als peus de la muntanya de Montserrat, i veïna de les localitats de Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Abrera, Collbató i Hostalets de Pierola.

El barri és una zona residencial que data dels anys setanta, que neix amb cases de segona residència o residències d’estiu sense cap procés clar de planificació, i que amb el pas del temps esdevenen primeres residències, fins que en l’actualitat representen el 50% del total, segons dades de l'Ajuntament d’Esparreguera. Precisament, la manera en què es va desenvolupar el barri, on el creixement residencial no va estar acompanyat de la dotació de serveis, equipaments i espais públics corresponents, és la causa dels problemes que actualment s’hi pateixen. Aquests eren els principals problemes que l'Ajuntament d'Esparreguera considerava que calia resoldre.

Actualment al barri hi habiten més de 1.900 persones, i les condicions de vida cada vegada són més precàries a causa d’aquestes manques infraestructurals esmentades més amunt.

Un esforç continuat
Davant d’aquesta situació, el consistori municipal va desenvolupar un projecte d’intervenció per millorar les condicions de precarietat que presentava el barri. Com que el pressupost de què es partia inicialment per al desenvolupament del barri era superior a la capacitat econòmica de l'Ajuntament, aquest va decidir presentar la proposta a la convocatòria de la LLEI DE BARRIS* de l’any 2005. A partir d’aquell moment, s’hi va anar presentant de manera ininterrompuda els anys següents fins al 2008.

Davant dels fracassos obtinguts en les presentacions del 2005, el 2006 i el 2007,** l’Ajuntament va posar en marxa un procés per ajustar la proposta d’intervenció de cara a la convocatòria del 2008. Atès que el pressupost inicial de 14 MEUR previstos l’any 2007 era excessiu per competir amb altres barris de Catalunya en el procés d’adjudicació dels ajuts de la Llei de barris, durant el transcurs d’aquest procés, l'Ajuntament va aconseguir que Catalana de l’Aigua (ACA) es fes càrrec de la instal•lació dels col•lectors d’aigua residuals que el barri demanava des de feia set anys. Aquesta obra d‘infraestructura estava inclosa en el projecte inicial i constituïa un dels costos més elevats. Gràcies a aquesta mesura, i a altres, també, el pressupost va poder ser rebaixat fins a gairebé 6,8 MEUR.

Així doncs, l'Ajuntament va treballar durant la primera meitat del 2008 ajustant les diferències amb la Generalitat (per a això va mantenir contacte amb el Departament d’Obres Publiques i Política Territorial, DPTOP) i intentant que la proposta que volia presentar en la convocatòria següent fos la definitiva.

La cinquena convocatòria
Des de la primera presentació de l’any 2005, els veïns esperaven els ajuts de la Generalitat. La presentació del 2008 va generar una gran expectativa, a causa de la promoció que n’havien fet els organismes polítics corresponents. El maig del 2008 el projecte es va presentar a la Generalitat en la cinquena convocatòria de la Llei de barris, amb molt bones perspectives segons les paraules del regidor d’Urbanisme d’Esparreguera, Iñaki Andrés (Entesa). Finalment, el mes de juliol, després de quatre anys d’espera, el barri del Mas d'en Gall aconseguia 1 dels 22 ajuts atorgats entre els 57 projectes presentats.

El pressupost aprovat que aportava la Generalitat s’estimava en 2,03 MEUR; els 2,03 MEUR restants els assumiria l’Ajuntament mateix.

Les propostes de l’Ajuntament
Els principals punts del projecte que es pensava posar en pràctica consistien en:
1. Urbanitzar els espais públics
2. Millorar l’accessibilitat al barri
3. Crear nous equipaments destinats a millorar la cohesió social
4. Construir habitatges de protecció oficial a la zona del Flamenc

Aquests quatre temes apuntaven directament als dos problemes fonamentals que presentava el barri. D’una banda, resoldre la falta d’equipaments i infraestructures que patia la població i, de l’altra, consolidar el caràcter de residència permanent a través de la creació d’habitatge col•lectiu que complementés i modifiqués el caràcter actual d’habitatge unifamiliar que caracteritzava el barri, per contribuir, d’aquesta manera, a una consolidació urbana més forta.

Esperant el final del procés
Un cop designada l’ajuda, el projecte havia d’entrar en una fase d’estudi per poder ajustar les propostes de rehabilitació i adequar-les als pressupostos de la millor manera possible. La intenció de l’Ajuntament era poder arribar a mitjan tardor amb els projectes definits, coincidint amb el moment de firmar el conveni definitiu amb la Generalitat de Catalunya.

Finalment, i contràriament al que s’esperava, l’any 2008 es tancava sense els convenis firmats, per la qual cosa la cessió dels ajuts encara hauria d’estar subjecta a certs retards i consegüentment se’n ressentirien les obres de transformació.

Mes informació
www.aesparraguera.com


*La Llei de barris té com a objectiu promoure la rehabilitació de barris que presentin greus problemes de cohesió social, degradació física i/o faltes de les infraestructures bàsiques, a fi de garantir-hi unes adequades condicions de vida per als residents.

**Lloc 42 de 77 el 2005, 26 de 57 el 2006 i fora de llista final el 2007.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Llobregat
Fotogaleria relacionada