Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIONS D'ESQUÍ D'ESPOT, PORT AINÉ I TAVASCAN (PALLARS SOBIRÀ)
Arnau Urgell - Mercè Mauri

Actualitzat a 31/12/2007

L'impagament sistemàtic del crèdit concedit per l'Institut Català de Finances (ICF) per part de Pallars Industrial –l'empresa propietària de Port Ainé– obliga a subhastar l'estació d’esquí. Talment com havia succeït amb Espot Esquí, l'ICF adquireix l'estació i en posa a concurs la gestió. Després de mesos d'incertesa, el mes de novembre finalment s'adjudica la gestió –per una temporada, renovable a una segona– d'ambdós complexos a la societat Gran Pallars formada per 43 empresaris de la comarca i els ajuntaments de Rialp i Espot. D'altra banda, també s'estudia la possibilitat que a mitjà termini l'estació municipal de Tavascan passi a ser gestionada per Gran Pallars.

Antecedents 2005, 2006

La crisi que arrosseguen des de fa anys les estacions d'esquí d'Espot i Port Ainé (el Pallars Sobirà) va desembocar en la subhasta dels seus actius a causa de l'impagament dels crèdits concedits per part de l'Institut Català de Finances (ICF), organisme dependent de la Generalitat. En aquest sentit el febrer de 2006 Espot Esquí va ser adquirida per part de l'ICF i, posteriorment, se'n va cedir la gestió a la societat Suport Group Consultor (SGC) formada per municipis i empresaris de la comarca.

Per la seva banda, Pallars Industrial –empresa propietària de Port Ainé– va declarar suspensió de pagaments el desembre de 2005.

Port Ainé a subhasta
El 10 de gener de 2007 l'ICF anunciava que executaria les garanties que preveu el préstec de 13 MEUR a l'empresa Pallars Industrial, en la qual participaven la família Messegué i els ajuntaments de Llavorsí, Rialp, Soriguera i Sort. D'aquesta manera s'iniciava el procediment que finalitzaria amb la sortida a subhasta pública a mitjan 2007 de l'estació d'esquí. El gerent de l'ICF, Josep Maria Ayala, explicava que en cas que l’hi adjudiquessin, el seu objectiu seria crear una societat mixta que gestionés de forma conjunta Port Ainé i Espot Esquí. D'altra banda, des de l'organisme de crèdit es pretenia que en un termini no superior a quatre anys la propietat de les estacions tornés a mans privades.

Josep Messegué, gerent de Pallars Industrial, defensava que els actuals gestors continuessin al capdavant de l'estació, malgrat que el capital passés a mans de l'ICF. Així mateix, afirmava que el futur del complex passava per executar un pla urbanístic als afores de Rialp pendent d'un informe d'inundabilitat de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquesta operació –que inclouria apartaments i hotels– es connectaria amb les pistes per mitjà d’un telecabina.

A mitjan gener, Port Ainé va ser una de les estacions que va rebre la visita d'inspectors de l'ACA per a analitzar els sistemes de captació d'aigua de generació de neu artificial. Messegué va afirmar que en el seu cas no hi havia cap tipus d'irregularitat, però que “notícies com aquestes no ajuden gens en temporades tan negatives com la d'enguany”. De fet, es va qualificar com “una de les pitjors dels darrers vint anys” en el conjunt del Pirineu Català. Al Pallars Sobirà, i per primera vegada en els dotze anys d’història particular, l'estació municipal de Tavascan ni tan sols va poder obrir les portes.

El mes de gener de 2007 es van reunir Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), i la junta de l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya (ACEM) per analitzar el desplegament del PLA DIRECTOR DE LES ESTACIONS D’ESQUÍ aprovat el 2006. Entre altres acords, es va anunciar l'obertura d'una línia de crèdit de 40 MEUR per tal de millorar instal•lacions hoteleres i remuntadors.

En una altra trobada amb el sector a final de febrer Nadal va declarar que “l'ICF no es convertiria en un holding públic de l'esquí tal com succeeix a Aragó”. En aquest sentit va assenyalar que, al marge de les experiències de Vall de Núria i la Molina, si es repetissin casos com els de Port Ainé o Espot es treballaria per a sanejar les estacions i tornar-les al mercat en un termini de dos o tres anys.

El 25 de maig el jutjat mercantil de Lleida va convocar la subhasta de béns –trenta-cinc lots– de Pallars Industrial per al dia 29 de juny, per un preu superior als 10 MEUR. Tot i aquest anunci Josep Messegué va realitzar una proposta per a evitar la subhasta: convertir el deute en una ampliació de capital –ICF n’esdevindria el soci majoritari, amb un 80% de les accions–, mantenir l'actual equip de gestió i, finalment, permetre una opció de recompra al cap de cinc anys. L'ICF, després de valorar la proposta, la va desestimar per la “complexitat tècnica”.

Aquesta decisió arribava el mateix dia que l'aprovació inicial del PLA DIRECTOR URBANÍSTIC (PDU) DEL PALLARS SOBIRÀ per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Lleida (CTUL). En el text es proposava desclassificar la zona afectada pel Pla parcial propietat de Pallars Industrial i agrupar part dels aprofitaments al voltant del nucli de Rialp amb l’objectiu de reduir-ne el risc d'inundació. Així mateix, a la zona d'Espot Esquí també es reduïa el sostre edificable.

La subhasta dels béns de Pallars Industrial es va realitzar finalment el 29 de juny. El lot referent a l'estació, se'l va adjudicar l'ICF per 2,8 MEUR –la meitat del preu de sortida– i 0,7 MEUR més per l'empresa d'esports d'aventura Sport Center. En aquest cas també va licitar Xavier Gabriel, propietari de l'administració de loteria la Bruixa d'Or de Sort, fet que va suposar que el preu de sortida es multipliqués per tres. Per altra banda, una vintena de lots –bàsicament finques rústiques– es van retirar del procés, ja que els propietaris en van pagar els crèdits.

El mateix dia l'ACA feia públics els resultats de la investigació en les instal•lacions de producció de neu artificial. Espot i Port Ainé eren dues de les cinc estacions a les quals s’obria un expedient sancionador, en el primer cas per la utilització d'una captació denegada al llac de la Bassa, mentre que Port Ainé utilitzava una concessió en tràmit al barranc dels Clots.

Situació d'incertesa a Port Ainé
La gestió de les estacions pallareses i la situació dels seus treballadors –quaranta-tres de fixos i trenta-quatre de fixos discontinus– va esdevenir al llarg de l'estiu i la tardor un element de gran preocupació a la comarca. En aquest sentit el 27 de juliol representants d'ICF, el DPTOP i el sindicat Comissions Obreres (CCOO) es van reunir per tractar la situació dels empleats d'ambdós complexos. Josep Maria Ayala va anunciar que en el termini d'una setmana es publicaria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el plec de condicions per a la gestió de les estacions, així com l'Alberg Sport Center i l'Hotel Cota 2000 de Port Ainé, en el qual es consideraria “positiu” tornar a contractar els mateixos treballadors.

La situació difícil es concretava el 8 d'agost amb la suspensió temporal de feina dels vuit treballadors de Port Ainé encarregats del manteniment de les pistes. La seva situació quedava pendent de l'adjudicació de la gestió, a final de setembre.

Per altra banda, la Generalitat va crear la societat MesNeu SL, per a canalitzar els negocis de les diverses empreses públiques dedicades a l'esquí. Així mateix, l'ICF invertia 2,4 MEUR a Espot i Port Ainé en tasques de manteniment per tal de poder iniciar amb garanties la temporada 2007-2008.

A la primeria de setembre, Joaquim Nadal anunciava que a curt o mitjà termini la gestió de l'estació de Tavascan –malgrat mantenir la propietat municipal– també s'uniria a les d'Espot i Port Ainé. Es pretenia, d'aquesta manera, que les tres pistes de Pallars esdevinguessin una oferta combinada i competitiva d'esquí.

El 28 de setembre l'ICF va declarar desert el concurs per a la gestió conjunta dels dos complexos hivernals, “ja que les dues ofertes presentades no complien amb part dels requisits definits en el plec”. Es tractava de SGC –societat mixta que ja gestionava Espot– i Inversions Meridiana –immobiliària madrilenya amb interessos urbanístics a la zona.

Aquesta situació va provocar que el nerviosisme entre els treballadors augmentés. Entre altres gestions, a començament d'octubre es van reunir amb representants del Consell Comarcal del Pallars Sobirà per a expressar la seva preocupació pel fet que l'estació pogués restar tancada la temporada 2007-2008. Dies després, el consell d'alcaldes de la comarca expressava el seu malestar i demanava oficialment a l'ICF que “fes tot el possible per tal de reobrir les dues estacions”.

Es resol la situació
El 26 d'octubre l'ICF prenia finalment possessió de l'estació de Port Ainé quatre mesos després de la subhasta. Josep Maria Ayala va manifestar que concentrarien tots els esforços per a garantir l'obertura de l'estació el mes de desembre i adjudicar-ne la gestió conjunta amb Espot Esquí en un termini d'una setmana.

Finalment, l'11 de novembre es produïa l'adjudicació, per una temporada –renovable a una segona–, de la gestió de les estacions pallareses a Gran Pallars SL. Es tracta d'una nova societat, formada a partir de SGC, en la qual participen quaranta-tres empresaris de la comarca juntament amb els ajuntaments d'Espot i Rialp.

A final de novembre, Gran Pallars presentà el seu pla de negoci que incloïa un forfet conjunt i la gestió d'una central de reserves dels establiments hotelers petits de la comarca (mil vuit-centes places). Així mateix es posposava per a properes temporades la inclusió de Tavascan en la gestió conjunta dels complexos hivernals de la comarca.

La manca de neu va endarrerir l'inici de la temporada fins al 12 de desembre. Tanmateix, entre les dues estacions tan sols es van posar en servei 6 dels 67 km esquiables. La temporada 2007-2008 havia suposat, en el cas d'Espot, una inversió d'1,6 MEUR per a instal•lar dinou canons de neus i crear una nova pista negra. Així mateix, el DPTOP hi destinava 18.000 euros per a millorar-ne els accessos.

Més informació
www.gencat.cat/ptop
www.granpallars.com
www.icfinances.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Pallars Sobirà
Fotogaleria relacionada