Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC NATURAL DELS AIGUAMOLLS DE L'EMPORDÀ
Anna Torres

Actualitzat a 31/12/2008

El 25è aniversari del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà se celebra durant un dels pitjors episodis de sequera i salinització de l’espai, motiu pel qual es comunica l’adquisició per part del DMAH dels estanys de Vilaüt i del Tec, on es desenvolupa un projecte per frenar la salinització i recuperar ambientalment l’espai. També es planteja construir una dessalinitzadora a l’Alt Empordà, obrir nous pous d’aigua i utilitzar la depuradora de Figueres. L’11 de desembre es presenta el Pla especial del Parc amb l’objectiu de preservar-ne i restaurar-ne els sistemes naturals, els elements d’interès cultural i la integritat del seu paisatge.


Articles posteriors 2009, 2010

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (PNAE) té una superfície aproximada de 4.730 ha, de les quals 825 són reserva natural integral (RNI) estrictament protegida que inclou les zones dels Estanys, les Llaunes i l’Illa d’en Caramany. El Parc se situa a la comarca de l’Alt Empordà i engloba els municipis de Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, Palau-saverdera, Peralada, Pau, Pedret i Marzà, l’Escala, Roses i l’Armentera.

Es tracta de la segona zona humida més extensa de Catalunya, després del PARC NATURAL DEL DELTA DE L’EBRE, i està formada per un conjunt d’estanys, closes i prats inundables a la confluència dels rius Muga i Fluvià. Constitueix un hàbitat privilegiat per a la fauna, especialment per a ocells aquàtics.

La creació del Parc Natural
L’any 1975 el Pla general d’ordenació urbana (PGOU) de Sant Pere Pescador autoritzava la urbanització d’un sector d’aiguamolls de la desembocadura del riu Fluvià. El mateix any s’hi va projectar una marina residencial per a 60.000 persones amb el nom de FLUVIANÀUTIC, i se’n van iniciar les obres amb l’obertura de canals per a la navegació d’embarcacions d’esbarjo i la construcció de l’estructura d’un edifici de sis plantes. Tanmateix, el 1976 es va iniciar una intensa i llarga campanya de defensa dels aiguamolls de l’Empordà que, mitjançant diverses mobilitzacions socials, va acabar paralitzant les obres i aconseguint la creació del PNAE el 1983. El 13 d’octubre de 1983 el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la Llei de protecció dels aiguamolls de l’Alt Empordà.

El 25è aniversari del PNAE
El 29 de novembre de 2008 es van celebrar els 25 anys de creació del PNAE en un acte on van assistir el conseller del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), Francesc Baltasar, acompanyat del delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Jordi Martinoy, de la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, i del director dels Serveis Territorials a Girona, Emili Santos. L’acte de commemoració va coincidir amb un dels pitjors episodis de sequera i salinització del Parc que afectava especialment la reserva natural integral dels estanys dels aiguamolls (ABASTAMENT D’AIGUA A L’ALT EMPORDÀ. SEQUERA). El conseller va aprofitar la jornada per comunicar l’adquisició pública per part del DMAH dels estanys de Vilaüt i del Tec, on s’havia posat en marxa un projecte per frenar la salinització de les aigües subterrànies, conservar la fertilitat de les closes i els conreus i recuperar la biodiversitat dels dos estanys. El projecte consistia a instal•lar diverses infraestructures per evitar la intrusió d’aigua marina, afavorir la retenció d’aigua dolça en els recs i tornar a inundar els estanys naturals que al llarg dels darrers anys havien reduït la capacitat temporal d’inundació. Aquestes actuacions responien a la Directiva marc de l’aigua i suposaven l’expropiació de 36 ha per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). A més, Francesc Baltasar també va plantejar per combatre la sequera la possibilitat de construir una dessalinitzadora a l’Alt Empordà, l’obertura de nous pous d’aigua i l’ús terciari de la depuradora de Figueres.

D’altra banda, el conseller va informar que el Pla especial del PNAE es presentaria a la junta rectora del Parc i s’aprovaria abans d’acabar l’any, complint així una de les revindicacions més demanades per diferents sectors, com la Institució Altempordanesa d’Estudis Naturals (IADEN) i la plataforma Salvem l’Empordà.

El Pla especial del PNAE
L’11 de desembre de 2008 la directora general del Medi Natural, Núria Buenaventura, i el director dels Serveis Territorials a Girona, Emili Santos, van presentar el Pla especial del PNAE. L’objectiu principal era completar i desplegar el règim jurídic i de protecció establert als aiguamolls de l’Empordà per preservar-ne i restaurar-ne els sistemes naturals terrestres i marins, els valors geològics, botànics, faunístics i ecològics, els elements d’interès cultural i la integritat del paisatge. El Pla constituïa un instrument per ordenar els aprofitaments del Parc, tot garantint la conservació i millora dels valors naturals. Com a objectius concrets fixava:

-Cartografiar la delimitació definitiva de l’espai dels aiguamolls de l’Alt Empordà, tot tenint en compte les altres figures de protecció especial que hi eren vigents.
-Preservar especialment els sistemes dunars, les llacunes litorals d’origen natural i els meandres del riu Fluvià.
-Prevenir l’espai de les activitats que acceleressin els processos erosius naturals i que modifiquessin l’equilibri dels processos naturals.
-Establir mesures per recuperar la dinàmica hidrogeològica natural i reduir la contaminació de les aigües subterrànies.
-Protegir estrictament i aplicar mesures agroambientals i de manteniment i/o restauració per a la preservació de llacunes, basses, closes i cursos d’aigua.
-Evitar o minimitzar la fragmentació dels hàbitats.
-Establir mesures de protecció per als connectors ecològics interns del PNAE i per als que el connecten amb el seu entorn rural, el PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS i el MASSÍS DEL MONTGRÍ.
-Ordenar els usos i aprofitaments de l’àmbit marí de l’espai i dels que hi tenen incidència directa.
-Protegir en particular els ambients amb presència de comunitats naturals d’especial interès.
-Protegir especialment les espècies i les poblacions de flora i fauna que són endèmiques o que estan amenaçades en el conjunt de l’espai.
-Potenciar les comunitats vegetals autòctones en espais amb afectacions recents o on han estat substituïdes per comunitats o espècies no pròpies de la zona.
-Protegir el paisatge i regular les infraestructures que el puguin afectar.
-Regular el trànsit de vehicles i les actuacions en camins i pistes.
-Establir directrius que facin compatible la conservació dels sistemes naturals amb els aprofitaments tradicionals, les infraestructures i els serveis destinats per a la població local, l’accés públic i les activitats educacionals, de lleure i turístiques que s’hi desenvolupen.

El Pla establia una zonificació per al PNAE segons les característiques i valors naturals dels espais i, d’acord amb això, en regulava les edificacions, activitats i accés públic. Complementàriament, el programa d’actuació del Pla especial preveia l’adequació dels límits del Parc a les figures de PEIN i de la XARXA NATURA 2000 existents, cosa que significava la incorporació per primera vegada d’espais marítims al Parc. També impulsava la creació de nous punts d’acolliment i el desenvolupament d’un pla específic per a la platja de Sant Pere Pescador per compatibilitzar-ne l’intens ús públic amb la conservació dels valors naturals.

En acabar l’any es preveia que el gener del 2009 es fes la presentació del Pla especial a les administracions, organitzacions i entitats de l’àmbit, i que posteriorment s’aprovés inicialment i s’obrís, també, un període d’informació pública durant el qual s’hi presentessin esmenes, suggeriments i al•legacions. Paral•lelament també s’havia elaborar el Pla rector d’usos i gestió (PRUG) del Parc que tindria un horitzó temporal de cinc a deu anys.

Més informació
mediambient.gencat.net/cat/el_medi/parcs_de_catalunya/aiguamolls
www.ddgi.cat/espais/cat/aiguamolls000.html
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada