Dilluns 28 de Setembre de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL NUCLI HISTÒRIC DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

Albert Barrientos

Actualitzat a 31/12/2008

El nucli històric de l’Espluga de Francolí ha estat triat en la cinquena convocatòria de la Llei de millora de barris, per la qual cosa és l’únic municipi representant d’aquest programa de les comarques tarragonines. El pressupost total assignat de 3,91 MEUR servirà per rehabilitar arquitectònicament la part antiga el municipi i recuperar socialment el centre neuràlgic de la segona vila de la Conca de Barberà.


L’Espluga de Francolí es troba enclaustrada enmig de la Conca de Barberà pels vessants de les muntanyes de Prades i el paratge natural d’interès nacional de la vall del monestir de Poblet pel costat sud, pel terme de Vimbodí i el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet a l’oest i pel riu Francolí i la seva confluència amb el peu de les muntanyes al nord-est. Aquestes limitacions naturals juntament amb les industrials i econòmiques fan del municipi de l’Espluga una entitat poblacional petita amb 3.950 habitants –cens del 2007–, tot i ser la segona vila de la comarca després de Montblanc, la capital.

Problemes i esperances del nucli històric
El febrer d’aquest any, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, després d’haver aprovat un nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) i seguint les pautes marcades per aquest document pel que feia al nucli històric, es decidí a presentar-se a la cinquena convocatòria per optar a les ajudes que s’oferien al PROGRAMA DE MILLORA DE BARRIS I ÀREES URBANES D'ATENCIÓ ESPECIAL, també conegut com Llei de barris, a fi de millorar-ne el centre neuràlgic. Aquest nucli històric, sorgit al voltant del castell que Ponç de Cervera bastí al turó de l’Espluga al segle XI per ordre del comte Ramon Berenguer IV, pateix les mancances pròpies de l’abandonament gradual: degradació general de l’entramat urbà format per carrerons estrets i revirats dibuixats al voltant de l’antic castell i l’església romànico-gòtica, una concentració important de població en risc d’exclusió social –més del 25 % dels veïns són nouvinguts i presenta un elevat índex d’envelliment–, diversos edificis es troben buits o en ruïnes i quasi no hi ha activitat comercial, social o cultural. Actualment, l’únic interès de la zona és purament patrimonial: històric, artístic i arquitectònic.

Amb la redacció del projecte, el consistori espluguí, que seguí les pautes marcades per la Llei de barris i els objectius marcats en les directrius del POUM, va celebrar la tria de la seva candidatura entre els 58 projectes presentats a la cinquena convocatòria, per la qual cosa va ser l’únic municipi beneficiat de les comarques tarragonines. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal, així ho ratificà en la resolució dels ajuts a començament de juliol del 2008. L’Espluga es trobava entre els 21 municipis mereixedors d’aquesta subvenció que cobrirà el 50 % del pressupost total de 3,91 MEUR, amb un valor d’1,96 MEUR.

L’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira, poques hores després, mostrava la seva satisfacció, alhora que se sorprenia pel fet d’haver estat triats, ja que era la primera vegada que el municipi s’hi presentava, encara que reconeixia que el projecte havia estat “ben preparat. Segons l’alcalde, l’objectiu era mantenir l’estructura del nucli antic “tal com és”, i actuar en la rehabilitació de cases i en la millora de serveis, i va afegir que “el que cal fer ara és buscar el finançament per tirar endavant el projecte de rehabilitació”. A la vegada, el delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, també va celebrar que l’Espluga hagués estat acollida a la Llei de barris, i va destacar la importància de l’actuació perquè “en un moment de recessió econòmica ajudarà a dinamitzar l’economia de l’Espluga de Francolí i la Conca de Barberà” i perquè “el projecte enfortirà la cohesió social i millorarà la qualitat de vida dels ciutadans que hi resideixen”.

Les actuacions
Els objectius del projecte incideixen a pal•liar la regressió urbanística, revifar l’economia del barri, atendre les necessitats de la població més desfavorida i impulsar el teixit associatiu. Aquests objectius es concretaran per mitjà d’actuacions específiques, com ara la millora de l’espai públic i la dotació d’espais verds. Dins d’aquest punt, la zona verda del Freginal, a la part més degradada del nucli històric, serà una de les més positivament afectades: s’hi col•locarà mobiliari urbà adaptat a la gent gran i s’adequarà no només per guanyar un espai públic d’esbarjo per als veïns del barri, sinó també per recuperar per a tot el poble els passeigs per la part alta. Atès que el grau d’abandonament del conjunt és molt elevat, com ho testimonia el gran nombre d’habitatges buits, es rehabilitaran els espais col•lectius d’alguns edificis d’habitatges, i alhora se’n millorarà l’accessibilitat, i es restauraran també les façanes dels edificis que estiguin en mal estat. La manca d’equipaments per a l’ús col•lectiu es pal•liarà a través de la museïtzació de l’edifici de la Fassina, antiga fàbrica d’alcohol, l’ampliació del Museu de la Vida Rural, la recuperació de la Torre Sud del castell com a lloc d’interès turístic, l’adequació d’una oficina d’atenció ciutadana i la gestió del Pla d’intervenció integral, al mateix temps que es preveuen altres equipaments col•lectius de promoció turística o de caire associatiu en habitatges en mal estat que l’Ajuntament ha anat adquirint els darrers anys. Per millorar la xarxa social i integrar-la al present, s’instal•laran equips informàtics a la Llar de Jubilats, i a la vegada es fomentarà la sostenibilitat mediambiental amb la col•locació d’enllumenat de baix consum, amb la posada en marxa d’un pla d’estalvi d’aigua i un pla de residus que inclouran campanyes informatives de sensibilització, la construcció de cisternes per a recollida d’aigües pluvials i el soterrament de contenidors.

Els últims mesos de l’any 2008 van començar a veure la llum les primeres actuacions: el projecte de museïtzació de la Fassina amb la contractació de les empreses executores, l’inici de les obres del soterrament de contenidors al carrer St. Miquel, l’adjudicació de l’obra de l’oficina d’atenció ciutadana i la publicació de les bases per demanar els ajuts per rehabilitar i renovar els equipaments dels edificis en mal estat.

Més informació
www.esplugafmradio.com
www.esplugadefrancoli.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Conca de Barberà
Fotogaleria relacionada