Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
XARXA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI
Anna Jiménez

Actualitzat a 31/12/2003

Diferents entitats, associacions i administracions creen la Xarxa de Custòdia del Territori amb l’objectiu d’impulsar una nova manera de treballar basada en la concertació entre propietaris i diferents agents per a la gestió i conservació dels territoris i els seus valors.

Articles posteriors 2007

La custòdia del territori és una iniciativa d’actuació per a la protecció i la gestió sostenible dels espais oberts, d’aplicació molt recent al nostre país, que es basa en el respecte i la conservació del medi natural, el paisatge i el patrimoni cultural. La custòdia es fa efectiva després que el propietari del territori i l’entitat de custòdia arribin a un acord per conservar el territori i els seus valors. L’ acord es produeix entre el propietari del territori i una entitat de custòdia, que pot ser una entitat privada sense afany de lucre o bé una administració pública pròxima al territori.

Aquesta filosofia s'origina a Catalunya entrat l’any 2000. Tot i així, anteriorment ja s’havien creat dues fundacions que utilitzaven l’estratègia de la custòdia del territori en els respectius projectes: la Fundació Natura (1997) i la Fundació Territori i Paisatge (1997).

Les primeres xerrades sobre la custòdia del territori a Catalunya van tenir lloc el novembre de l’any 2000 al Castell de Montesquiu (Osona) sota el nom de I Seminari internacional de Custòdia del Territori. En aquestes trobades, impulsades per la Fundació Territori i Paisatge, es van donar a conèixer les diferents experiències sobre custòdia del territori que s’havien produït a altres països, com els Estats Units, Canadà, França i també Itàlia, i hi van intervenir organitzacions i institucions públiques i privades. Com a resultat d’aquestes trobades es va consensuar la Declaració de Montesquiu, on es definien les necessitats per al desenvolupament de la custòdia a Catalunya i es posaven les bases per a la creació de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT).

Arran del Seminari també es van editar dues guies referents a la custòdia: La custòdia del Territori. Una guia per a la implantació a Catalunya i la Guia d’opcions per a la custòdia del territori en finques privades. Guia pràctica per a la propietat.

L’ any 2001 va tenir lloc la II Reunió de la XCT a Planes de Son i Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), organitzada novament per la Fundació Territori i Paisatge i amb el suport del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, on es van debatre les iniciatives i els elements per a constituir com a entitat jurídica la XCT. L’ any següent es va elaborar el Pla director de la XCT, amb la participació dels ens interessats, i es va començar a distribuir un noticiari electrònic mensual anomenat Custòdia de 30 en 30.

La XCT es va constituir formalment el 6 de març de 2003 a Vic amb la participació de trenta-un membres entre els quals hi havia diferents entitats, associacions i administracions.

Segons es defineix la pròpia XCT, «la XCT és una organització sense ànim de lucre, que té com a base facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, del paisatge i també del patrimoni cultural en finques privades i municipals, per gestionar-ne i conservar-ne correctament els valors i recursos». Els objectius de la XCT són el respecte, la conservació, la difusió, l’assessorament, la formació i el diàleg sobre la custòdia del territori i la seva divulgació. Utilitza diferents eines i mecanismes de gestió per posar en contacte els usuaris de la custòdia, de manera voluntària, mitjançant acords de custòdia a partir dels quals s’intenta arribar d’una manera acurada a la gestió d’un territori entre propietaris i entitats de custòdia (qualsevol organització pública o privada). Tanmateix, la filosofia de la custòdia rau, en definitiva, en el fet de tenir cura de la terra.

La XCT compta amb una assemblea de membres que al mateix temps col·labora amb un grup de treball. La XCT també té un consell directiu i executiu i un director tècnic (Jordi Pietx). Aquesta estructura principal es complementa amb diferents assessors, tècnics i responsables que treballen per gestionar tots els projectes de la Xarxa. Tanmateix, la XCT desenvolupa una sèrie d’activitats que reben el suport d'allò que anomenen «nodes d’expertesa» i «nodes territorials». Els primers fan referència a la sèrie de professionals que els recolza en les diferents àrees temàtiques que porten a terme. Quant als nodes territorials, representen les entitats de diferents àrees geogràfiques, a més de les organitzacions col·laboradores que també participen en projectes de la XCT. La XCT es finança amb les aportacions del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (amb un conveni de tres anys de durada 2003-2006 i un import de 60.000 €), la Fundació Territori i Paisatge (amb un conveni anual renovable per al mateix període que l’anterior i amb un import de 45.000 €), la Universitat de Vic (amb la cessió del laboratori de la XCT) i diferents organitzacions i persones que contribueixen amb una quota anual.

Durant el 2003 la XCT va organitzar seminaris sobre acords de custòdia del territori, concretament els dies 9 d’abril i 8 de maig, a Osona i el Baix Empordà, respectivament, amb la presentació de la guia Opcions per a la custòdia del territori en finques privades. Del 17 al 19 d’octubre es van organitzar les I Jornades de Custòdia del Territori a les illes Balears, els dies 25 i 26 del mateix mes es va realitzar, a la Comunitat Valenciana (Muro, el Comtat), una jornada sobre custòdia del territori i del 20 al 23 de novembre va tenir lloc a Tremp (Pallars Jussà) la III Reunió de la XCT.

Més informació
www.custodiaterritori.org
www.fundacionatura.org
www.mediambient.gencat.net
obrasocial.caixacatalunya.es
www.uvic.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati