Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
WORKSHOP CONVENCIÓ EUROPEA DEL PAISATGE (GIRONA)
Marc Sogues - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2006

El mes de setembre se celebra a Girona la V Trobada de Tallers per a l’Aplicació del Conveni Europeu de Paisatge (Fifth Meeting of the Workshops for the Implementation of the European Landscape Convention). S’estructura en quatre tallers, un dels quals tracta íntegrament sobre les iniciatives relacionades amb el paisatge que es duen a terme a l’Estat espanyol. Les sessions de treball dels dies 28 i 29 de setembre es complementen amb una excursió tècnica el dia 30 i amb altres actes complementaris a la mateixa ciutat de Girona.


El 20 d’octubre de l’any 2000 es va signar a Florència (Itàlia) el Conveni europeu del paisatge, que va entrar en vigor l’1 de març de 2004. La finalitat d’aquest conveni és promoure la protecció, la gestió i l’ordenació del paisatge i organitzar la cooperació en aquests aspectes a escala europea. El Conveni apunta la necessitat de gestionar no únicament els paisatges destacats, sinó també els quotidians i els degradats. L’any 2006, vint-i-cinc estats havien ratificat el Conveni i només vuit l’havien signat. L’Estat espanyol s’incloïa en aquest darrer grup, malgrat que el mes de setembre va anunciar la ratificació imminent del Conveni.*

El Consell d’Europa, promotor del document, entenia que la conservació dels valors paisatgístics, naturals i culturals del paisatge era un mitjà per a preservar la qualitat de vida i el benestar de la població. Per tal de desenvolupar els objectius del Conveni i aprofundir-hi en l’aplicació d’aspectes concrets, d’ençà de l’any 2002 i fins al setembre de 2006, aquest òrgan havia promogut un total de quatre trobades de tallers a diferents ciutats europees.**

La V Trobada de Tallers té lloc a Girona
Del 28 al 30 de setembre va tenir lloc a l’Auditori-Palau de Congressos de Girona la V Trobada dels Tallers per a l’Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge, amb el lema “Objectius de qualitat paisatgística: de la teoria a la pràctica”. La trobada va ser organitzada pel Consell d’Europa (Divisió d’ordenació de territori i paisatge) en col•laboració amb el Ministeri de Medi Ambient (MMA) del Govern de l’Estat espanyol, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) de la Generalitat de Catalunya, l'Observatori del Paisatge i l’Ajuntament de Girona.

La Trobada es va estructurar en quatre tallers, cadascun dels quals va començar amb una ponència de caràcter acadèmic a càrrec de Marc Antrop (geògraf), Yves Luginbuhl (enginyer agrònom), Florencio Zoido (geògraf) i Eduardo Martínez de Pisón (geògraf), respectivament.

El primer taller va tractar sobre la identificació i l’avaluació dels paisatges, aspectes pels quals es van presentar diferents experiències nacionals i regionals. En segon lloc, es va plantejar un taller sobre els objectius de qualitat paisatgística i l’aplicació de les polítiques paisatgístiques existents a diversos països europeus. També en aquesta part, el director de l’Observatori del Paisatge, Joan Nogué, va presentar els CATÀLEGS DE PAISATGE de Catalunya.

Diferents iniciatives de gestió i ordenació del paisatge a l’Estat espanyol van centrar el debat del tercer taller. En aquesta part es van presentar, entre altres, les experiències de Cantàbria, Canàries i el País Valencià. Pel que fa a Catalunya, l’ambientòleg Pere Sala, coordinador tècnic de l’Observatori del Paisatge, va explicar els continguts de la LLEI 8/2005, DE 8 DE JUNY, DE PROTECCIÓ, GESTIÓ I ORDENACIÓ DEL PAISATGE i la funció duta a terme per l’Observatori del Paisatge. Ponç Feliu, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Girona, va explicar l’experiència d’aquesta ciutat en l’aplicació dels objectius de qualitat paisatgística a escala local i Jordi Bellmunt, director del màster d’Arquitectura i Paisatge de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va presentar alguns dels projectes presentats a la IV Biennal Europea de Paisatge, celebrada a Barcelona el mes d’abril de 2006.

Finalment, el quart taller va servir per a plantejar les noves estratègies i definir els objectius de qualitat paisatgística, a Europa i al món, de cara al futur.

La Trobada també va fornir el marc per a la presa de contacte entre algunes associacions, ONG i entitats relacionades amb el paisatge, que es van reunir a la sala annexa a la de les sessions de treball.

Aquestes sessions es van completar el dia 30 de setembre amb una excursió tècnica a la zona volcànica de la Garrotxa, en la qual es van analitzar exemples concrets de gestió i intervenció en el paisatge, com la restauració del volcà del Croscat o la creació del Parc de Pedra Tosca.

Valoracions de la Trobada
L’Observatori del Paisatge va fer una valoració positiva de la trobada, tant pel que fa al nombre, com a la diversitat geogràfica i institucional dels assistents: en total, van ser 342 persones de trenta-set països que procedien, principalment, de l’àmbit universitari, del món associatiu i de les administracions públiques locals, regionals i estatals.

També es va valorar positivament el ressò que la Trobada va aconseguir entre els mitjans de comunicació i que va contribuir a difondre els resultats de les sessions a la població en general i no només als experts en la matèria.

Activitats complementàries
Paral•lelament als tallers es van realitzar altres activitats complementàries i preparades tant per les entitats organitzadores com per altres entitats interessades pel paisatge.

En aquest context, es va inaugurar l’exposició “País de Paisatges” que pretenia sensibilitzar els visitants en relació amb les transformacions que s’han produït durant els últims anys en el paisatge català. L’exposició era una iniciativa de la Generalitat i l’Observatori del Paisatge i es va poder visitar al Museu d’Història de la Ciutat de Girona entre el 22 de setembre i el 8 d’octubre i, posteriorment, al Palau Robert de Barcelona.

Coincidint amb la celebració de la Trobada, la XARXA DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI (XCT) va organitzar, també a Girona, el fòrum de debat “El paisatge i les entitats de custòdia del territori”. Aquest taller, celebrat el 28 de setembre, tenia com a objectiu principal debatre les prioritats d’acció i les necessitats per a fer possible la participació de les entitats de custòdia en el desenvolupament de les polítiques del paisatge a Catalunya. Els assistents van debatre i proposar diverses actuacions, entre les quals van prioritzar la participació de les entitats de custòdia en els catàlegs de paisatge, la seva incorporació en la futura ordre d’ajuts derivada del Fons del paisatge, la promoció d’acords de custòdia destinats a difondre valors patrimonials i, per últim, la promoció del paper de les entitats de custòdia com a intermediaris entre l’Observatori del Paisatge i els propietaris de terrenys rurals.

Més informació
www.catpaisatge.net
www.coe.int/EuropeanLandscapeConvention

*Els estats que havien ratificat la convenció eren: Armènia, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, Dinamarca, Finlàndia, França, Irlanda, Itàlia, Macedònia, Lituània, Luxemburg, Moldàvia, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca, Romania, San Marino, Eslovàquia, Eslovènia, Turquia, Ucraïna. Els estats que l’havien signat eren: Azerbaidjan, Espanya, Grècia, Hongria, Malta, Gran Bretanya, Suècia i Suïssa.

**Aquestes trobades van tenir lloc el 23 i el 24 de maig de 2002 i el 27 i el 28 de novembre de 2003 a Estrasburg (França), el 16 i el 17 de juny de 2005 a Cork (Irlanda) i l’11 i el 12 de maig de 2006 a Ljubljana (Eslovènia).
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati