Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
URBANITZACIÓ DEL GORG DE CREIXELL
Anna Jiménez

Actualitzat a 31/12/2003

L’anunci de dos projectes d’urbanització a la zona d’aiguamolls de l’espai litoral del Gorg de Creixell topa amb l’oposició de les entitats ecologistes de la zona que demanen l’aturada dels projectes i la protecció definitiva de l’espai. L’Ajuntament de Creixell decreta finalment la suspensió de les llicències.

El Gorg de Creixell és un espai d’aiguamolls d’unes 19 ha situat a la franja marítima del municipi de Creixell, entre Roda de Barà i el municipi de Torredembarra. El Gorg forma part de les setze zones humides de les comarques de Tarragona –en total n’hi ha vint-i-dues– que no estan protegides per l’Administració com a zona d’interès natural.

Tot i ser la continuació de les zones humides i les dunes naturals de la costa de Torredembarra (els Salats i els Muntanyans), que sí que estan protegides al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), aquesta zona del litoral de Creixell està considerada zona urbanitzable.

Els dos projectes d’urbanització
L’ any 1991 l’Ajuntament de Creixell va aprovar el Pla general d’urbanisme on es classificaven els terrenys on es troba el Gorg del Creixell com a sòl urbanitzable. En aquesta zona hi ha dos plans parcials. El primer, el Pla parcial de la Marinada, aprovat definitivament l’any 2000, preveia la construcció de cases arrenglerades de dos pisos, amb més de dos-cents habitatges a la franja costanera. Els terrenys els va comprar una promotora privada per a construir-hi la urbanització la Marinada. Va ser el més polèmic perquè ja estava aprovat i se'n preveia la urbanització a partir del mes d’abril. Actualment n'està suspesa l’execució.

El segon pla, anomenat Pla parcial la Gavina, es va aprovar inicialment l’any 2002, i projectava la construcció de dos hotels de quatre plantes als antics terrenys del càmping La Gavina (al costat de la platja de Creixell).

La resposta dels grups ecologistes
L’ agost del 2002 grups ecologistes van denunciar davant la fiscalia de Tarragona els dos projectes urbanístics.

L’ Associació per a la Conservació del Medi Natural del Gorg de Creixell denunciava els abocaments continus de runa i l’estat d’abandonament general de l’espai del Gorg de Creixell, motiu pel qual demanava una reunió amb el consistori de Creixell perquè en requalifiqués els terrenys com a aiguamolls (sòl no urbanitzable).

L’ entitat ecologista també alertava del perill que podria comportar edificar en uns terrenys susceptibles de patir inundacions. Per això demanava al Govern de la Generalitat i al Govern central que indemnitzessin l’empresa promotora comprant els terrenys de la Marinada, ja que eren els únics que tenien diners per fer-ho.

Paral·lelament, dos estudis van aportar informació sobre els valors ecològics i geològics del Gorg. D'una banda hi havia l'Informe sobre les característiques de la zona anomenada el Gorg del municipi de Creixell, fet pel Departament de Geodinàmica i Geofísica de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, a càrrec de Ma. Àngels Marques Roca (2003) i l’Informe del Grup de Recerca Consolidat Risknat (riscos naturals) de la Universitat de Barcelona, reconegut per la Generalitat de Catalunya, a càrrec de Joan Manuel Vilaplana (2003). Els dos informes tècnics aportats per l’Associació per a la Conservació del Medi Natural del Gorg de Creixell i el Grup per a la Conservació dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) van concloure que la zona estava molt degradada, que era una zona humida inundable i un espai afectat per les llevantades.

Des de la mateixa associació es reclamava que l’Ajuntament sol·licités al Departament de Medi Ambient la inclusió de la zona al PEIN, amb l’objectiu d’evitar-hi l’edificació. Si prosperés la iniciativa i es recuperés com a espai natural, passaria a formar part d’una de les zones humides més grans entre el delta de l’Ebre i el delta del Llobregat.

L’Ajuntament decreta la suspensió de llicències
El mes de maig l’Ajuntament de Creixell va aprovar la suspensió de llicències i de tramitació dels plans parcials que amenaçaven aquesta zona humida, fins al moment urbanitzable, de manera que els dos projectes haurien d’esperar la revisió del Pla general.

No obstant, les accions de protesta per part dels grups ecologistes van continuar. Així, el mes d’octubre, el grup ecologista GEPEC i l’Associació per a la Conservació del Medi Natural del Gorg de Creixell van tallar la N-340 per reivindicar la protecció de les zones humides del Gorg del Creixell.

Més informació
www.gepec.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame
Fotogaleria relacionada