Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
URBANITZACIÓ CLUB MEDITERRANÉE (CADAQUÉS)
Xavier Crehuet

Actualitzat a 31/12/2006

El Ministeri de Medi Ambient paga els 4,43 MEUR acordats per adquirir el Club Méditerranée (Club Med). L’enderrocament total de les instal•lacions es posposa dues vegades i finalment, durant el 2006, només s’executa una prova. El cost de l’enderrocament pot acostar-se als 5 MEUR. També es retarda el conveni entre el Ministeri de Medi Ambient i Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) per a definir la cessió de la gestió del Club Med.


Antecedents 2004, 2005

Articles posteriors 2010

La urbanització del Club Méditerranée (Club Med) és un complex residencial turístic de 200 ha integrat per tres-cents setanta xalets d’una planta i diversos serveis, com un port, instal•lacions esportives o restaurants. El Club Med se situa al nord de Cadaqués (Alt Empordà), apartat dels nuclis de població i dins del PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS. Es va inaugurar l’any 1962 i va clausurar les instal•lacions el 2004 perquè el Ministeri de Medi Ambient pretenia comprar-les.

A principi de febrer de 2006 el Ministeri de Medi Ambient va pagar els 4,43 MEUR per l’adquisició del Club Med, un preu pactat l’agost de 2005. Al mateix temps van començar les negociacions entre el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i el Ministeri de Medi Ambient per a establir els límits de la part maritimoterrestre de la finca, que seria la franja que gestionaria el Ministeri. La Generalitat, que tindria la cessió d'ús dels terrenys interiors de l'espai, es mostrava disposada a assumir també la cessió d’ús de la part maritimoterrestre.

El maig de 2006 el Ministeri de Medi Ambient anunciava que el Club Med no s’enderrocaria a l’estiu tal com estava previst. La Generalitat va demanar permís a l’Ajuntament de Cadaqués per fer un enderroc de prova en un dels xalets. Mentrestant, els estudis d’enderrocament s’allargaven més del compte i no s’aclaria si es conservarien algunes de les construccions tal com demanava l'alcalde de Cadaqués, Joan Borell, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). La decisió corresponia a la junta rectora del Parc Natural del Cap de Creus.

A començament de setembre la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, es va comprometre amb el conseller del DMAH, Francesc Baltasar, a cedir la gestió del Club Med. Segons l’acord se signarien uns protocols per a la gestió dels espais, que permetrien al DMAH realitzar l’enderrocament, la restauració ecològica dels terrenys desocupats i l’execució dels equipaments necessaris per a l’ordenació dels usos públics i el seu manteniment.

S’inicia l’enderrocament amb una prova
El 21 de setembre de 2006 el DMAH va executar les proves dels enderrocs del Club Med. Es van tirar a terra cinc bungalous per saber el temps que calia invertir-hi i el resultat que se n’obtenia. Com que el sòl va quedar totalment net i sense formigó, es va preveure que la zona, de gran valor geològic, es podria naturalitzar i recuperar-ne fàcilment l’estat original. Després d’aquesta prova la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient preveien tancar el protocol per a executar l'enderroc total.

Joan Borell continuava intentant que es conservés el port i un dels masos. De fet, va sol•licitar-ho tant a la Generalitat com al Ministeri de Medi Ambient però no rebia resposta.

Continuen els retards de les feines d’enderrocament i del conveni de gestió de l’espai
L’octubre de 2006 es preveia l’enderrocament total de les instal•lacions però es tornava a endarrerir el procés. Es vivia així una situació semblant al desmantellament de L’ESTACIÓ RADIOFÒNICA RADIO LIBERTY DE PALS on finalment van desaparèixer les antenes després de cinc anys d’haver deixat d’emetre.

La firma del conveni entre el Ministeri de Medi Ambient i la Generalitat, que incloïa la cessió de la gestió de l'espai a la Generalitat i la seva integració al Parc Natural del Cap de Creus, també es va endarrerir. Tanmateix, el Ministeri de Medi Ambient n’havia de continuar essent el propietari. El conveni es va ajornar en les dues dates anunciades, al maig i a l'octubre. Al mateix temps el Ministeri i la Generalitat continuaven negociant la contribució de cadascú en els treballs d’enderrocament.

El 21 de desembre de 2006 el director del DMAH a Girona, Biel Jover, anunciava que l’enderrocament del Club Med podria costar 5 MEUR. Aquesta xifra es desprenia del projecte d’enderrocament del complex de vacances, que marcava els mètodes a seguir per respectar al màxim l’entorn natural.

A començament de l’any 2007 es preveia que el Ministeri de Medi Ambient iniciés l’enderrocament dels embarcadors i d’altres instal•lacions dins de la zona de domini públic costaner. L’esfondrament definitiu dels xalets i dels edificis de serveis encara no tenia data però havia de ser després dels treballs que s’havien de fer a la costa. Un cop es presentés el projecte definitiu se’n coneixeria amb precisió el cost total.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati