Dilluns 16 de Desembre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
URBANITZACIÓ CLUB MÉDITERRANÉE (CADAQUÉS)
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2005

El Ministeri de Medi Ambient compra el complex turístic del Club Méditerranée, situat al bell mig d'una àrea de reserva natural integral dins el Parc Natural del Cap de Creus, amb l'objectiu d'enderrocar-lo i integrar-lo dins el Parc. Administracions i entitats debaten sobre la necessitat de conservar alguna de les instal·lacions.

Antecedents 2004

Articles posteriors 2006, 2010

La urbanització del Club Méditerranée de Cadaqués, fundada l’any 1962, és un complex residencial turístic situat a l’extrem nord d’aquest municipi de l’Alt Empordà, en un dels pocs espais urbanitzats del litoral del cap de Creus fora dels nuclis de població. Està format per tres-cents setanta xalets d’una planta i diversos serveis com un port, restaurants, piscines o pistes d’esports en 200 ha de terrenys.

El 1998, amb l’aprovació de la Llei 4/1998, de 12 de març, de protecció del cap de Creus (DOGC 2611, 01-04-98), el complex va quedar inclòs dins el PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS, partint una àrea declarada reserva natural integral, fet que va provocar que el Ministeri de Medi Ambient, a través de la Direcció General de Costes, en comencés a negociar la compra amb l’objectiu d’enderrocar-ne les instal·lacions i integrar-les al Parc. El 2004 el Club Med va tancar les instal·lacions si bé encara no s’havia arribat a cap acord sobre el preu de compra.

L'Estat anuncia la compra i comença el debat sobre l'enderrocament
La primera meitat de 2005 van prosseguir les negociacions entre el Club Med i el Ministeri de Medi Ambient, fins que el mes d’agost es va arribar a un acord de compra per 4,43 MEUR, un preu intermedi entre el que oferia inicialment el Ministeri de Medi Ambient (2 MEUR) i el que demanava el Club Med (entre 8 i 10 MEUR). A partir de llavors es van començar a redactar els estudis per a l’enderrocament de les instal·lacions: la Direcció General de Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) redactava els estudis de la part interior de la urbanització, mentre que la Direcció General de Costes s’encarregava de la part del litoral. Es preveia que les obres d’enderrocament del Club Med tindrien un cost d’uns 400.000 euros i durarien d’un a dos anys. Un cop desmantellat, el Ministeri de Medi Ambient es comprometia a cedir-lo a la Generalitat perquè incorporés els terrenys al Parc Natural.

L’anunci de la compra i enderrocament del Club Med va provocar l’inici d’un debat públic sobre la necessitat de conservar determinades instal·lacions del complex. L’alcalde de Cadaqués, Joan Borrell, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), defensava que es mantingués alguna de les edificacions amb finalitats turístiques o educatives (com un centre d’informació i interpretació del Parc Natural), a més del port (usat pels pescadors en cas de mala mar) i l’aparcament (amb l’objectiu de limitar el trànsit de cotxes cap al far del cap de Creus). En la mateixa línia es va expressar el conseller de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet. D’altra banda, en unes jornades organitzades el mes d’octubre per la delegació de l’Alt Empordà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), diversos assistents a l’acte van demanar que es mantinguessin alguns apartaments com a mostra del que consideraven que era una arquitectura ben integrada al paisatge.

En canvi, el DMAH no compartia del tot aquestes opinions i assegurava que l’enderrocament havia de ser total perquè el club estava situat en una zona d’alt valor geològic i paisatgístic. El director general de Medi Natural, Ramon Luque, es mostrava disposat únicament a preservar l’embarcador del port i, en tot cas, alguna altra petita instal·lació per als serveis del Parc. Per la seva banda la plataforma Salvem l’Empordà recordava que el Club Med estava situat dins una reserva integral del Parc Natural, motiu pel qual opinava que s’havia d’enderrocar completament.

A final del mes de desembre el Ministeri de Medi Ambient va formalitzar oficialment la compra del Club Med. En aquells moments s’estaven acabant de redactar els dos estudis per a l’enderrocament que havien de dictaminar quines instal·lacions es mantindrien, decisió en la qual també havia d’intervenir la junta rectora del Parc Natural del Cap de Creus. Un cop enllestits els estudis es preveia que es posessin tots en comú i que s’iniciessin les obres d’enderrocament del complex que, posteriorment, passaria a formar part del Parc Natural.

Més informació
www.clubmed.com
www.salvem-emporda.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada