Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
URBANITZACIÓ A L'ALDEA
Maria Herrero i Manuela Tomàs

Actualitzat a 31/12/2003

La immobiliària FADESA presenta un projecte per a urbanitzar la finca de la Palma a l’Aldea. La proposta, que inclou la construcció d’un camp de golf i més de mil trescents habitatges, és autoritzada per l’Ajuntament malgrat les crítiques dels col·lectius ecologistes. El projecte s’afegeix així a un altre camp de golf previst a la zona de Vinaxarrop.

Articles posteriors 2008

La finca de la Palma són uns terrenys que pertanyen al municipi de l’Aldea, a la comarca del Baix Ebre, d’aproximadament 125 hectàrees de superfície, situats a la vora del riu Ebre i davant del municipi d’Amposta.

Els terrenys, que fins al moment havien estat dedicats al conreu d’arrossars, van ser adquirits per l’empresa gallega FADESA, segona immobiliària de l’Estat espanyol, amb l’objectiu de construir-hi una gran urbanització de caire turístic.

El projecte de FADESA
El projecte proposat per FADESA constava d’un complex urbanístic de primera i segona residència, amb 1.318 habitatges desglossats en 840 apartaments i 478 habitatges unifamiliars, entre cases aïllades, aparellades i arrenglerades, un camp de golf de divuit forats que ocuparia una superfície aproximada de 60 hectàrees, diferents àrees comercials, instal·lacions esportives i zones verdes. A més, dins del complex mateix, la immobiliària havia reservat també un espai per a fer-hi un hotel. Segons FADESA la inversió seria d’uns 165 milions d’euros i suposaria un espectacular increment del nombre d’habitants del municipi que llavors eren uns 3.500 aproximadament. Es preveia començar-ne les obres a l’estiu del 2004.

Segons l’empresa, aquest projecte suposaria la creació d’uns sis-cents nous llocs de treball, entre els directes i els indirectes, que es procurarien cobrir amb habitants de la zona.

FADESA considerava que l’entorn natural del Delta, el futur potencial turístic de les Terres de l’Ebre i les bones comunicacions viàries de la zona (la proximitat de la N-340, de l’autopista A-7 i de l’estació de RENFE) havien estat factors decisius per decantar-se a invertir a l’Aldea.

El vist-i-plau de l’Ajuntament
Al mes de setembre l’Ajuntament de l’Aldea va aprovar una modificació puntual de les normes subsidiàries amb l’objectiu de permetre la urbanització de la finca de la Palma. L’ alcalde de l’Aldea, Jordi Gas, i l’equip de Govern van manifestar durant el mes d’octubre la seva satisfacció per la inversió prevista, que consideraven podia ser positiva per a l’Aldea i per al conjunt de les Terres de l’Ebre, atès que comportaria una reactivació econòmica i turística de la zona.

Segon camp de golf projectat a la zona
El camp de golf projectat per FADESA era el segon previst al municipi. Abans, l’empresa Armilar ja havia presentat un projecte per construir un camp de golf a la zona de Vinaxarrop. Al costat del camp de golf, aquesta empresa també preveia una actuació urbanística amb la construcció d’uns quatre-cents habitatges en una superfície de 100 hectàrees. L’ alcalde de l’Aldea argumentava el mes d’octubre que aquest altre projecte estava més avançat que el de FADESA perquè el 1997 la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona (CTUT) ja havia aprovat la requalificació dels terrenys per poder construirhi el camp de golf.

El municipi veí d’Amposta es va mantenir expectant davant del projecte, ja que, per proximitat geogràfica, molts dels futurs habitants de l’altra banda del riu haurien d’utilitzar els seus serveis.

Protestes dels grups ecologistes
El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) va manifestar el mes de novembre la seva preocupació, ja que considerava que el projecte era contrari a la nova cultura de l’aigua (fer un ús sostenible de l’aigua i rebutjar els usos superflus) que tant s’estava reivindicant des de la zona. Al·legaven que la urbanització i els camps de golf consumirien una gran quantitat d’aigua de l’Ebre que, segons ells, no es podia extreure per a activitats lúdiques tenint en compte la situació que patia el riu i el delta de l’Ebre.

El GEPEC va denunciar que el projecte preveia l’ocupació d’una àmplia zona del marge esquerre del riu, una zona d’inundació natural que considerava que no era urbanitzable segons la legislació. El grup ecologista recordava, a més, que les vores del riu són zones amb un important interès ambiental i que una gran part estan incloses al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) de Catalunya. El mateix grup també va manifestar la seva preocupació per la contaminació que implicaria el nou camp de golf a causa de la quantitat de productes químics que s’utilitzarien per al manteniment.

A la darreria del 2003 el complex projectat per FADESA encara es trobava en fase inicial.

Més informació
www.elformiguer.org/Pagines/Articles/Informe_Urbanitzacio_Aldea.htm
www.fadesa.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati