Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DE LA ZONA FÒRUM (BARCELONA)

Rosa Carbó

Actualitzat a 31/12/2007

Durant el 2007 es continuen desenvolupant les diferents actuacions urbanístiques que estan transformant la zona Fòrum. La primera fase de la plataforma on es construirà el futur zoo marítim finalitzen i el Pla de millora urbana que determinarà l’ordenació del Campus del Besòs continua la seva tramitació legal. D’altra banda, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona mostra el seu rebuig al possible trasllat de les seves instal•lacions des de la Zona Universitària de Diagonal al futur Campus Interuniversitari del Besòs.

Antecedents 2003, 2004, 2005, 2006

La Zona Fòrum se situa entre els termes municipals de Barcelona i Sant Adrià de Besòs, al marge dret del riu Besòs. Aquesta zona ha estat un dels espais protagonistes de la transformació urbana de Barcelona dels últims anys, especialment amb l’organització del Fòrum Universal de les Cultures l’any 2004.

A partir d’aquest any es van iniciar altres projectes per a continuar la transformació de l’entorn urbà, intentant generar un nou eix de centralitat. Un d’aquests projectes va finalitzar el maig de 2006 amb la inauguració del Parc de la Pau a la desembocadura del riu Besòs, a tocar de la central elèctrica Fecsa-Enher i la incineradora del Besòs. A més a més de les 11 ha de la superfície del parc, es va recuperar una platja de 3 ha i 500 m de llargada.

El zoo marí de Barcelona

Un altre dels projectes era la construcció, al front marítim, del PARC ZOOLÒGIC MARÍ on es preveia traslladar una part del zoològic ubicat al Parc de la Ciutadella. La idea era construir una plataforma marina entre la platja de la Nova Mar Bella i el Parc de l’Auditori del Fòrum, guanyar metres al mar i edificar-hi al damunt el futur zoo.

Després de diverses propostes denegades pel Ministeri de Medi Ambient (MMA), el 2005 el Ministeri va atorgar a l’Ajuntament de Barcelona la concessió d’ocupació de 230.000 m² de béns de domini públic marítim-terrestre per la realització de les obres de la plataforma de zoo marí, d’un espigó mig submergit i del futur parc de la Nova Mar Bella.

Les obres de la plataforma i dels dics de contenció es van iniciar al 2005 amb un pressupost de 19,1 MEUR. A principi de l’any 2007 van finalitzar, però calia un període de 12 mesos per a deixar reposar l’estructura de formigó de 8,5 ha abans d’iniciar la segona fase de l’obra que es tenia previst acabar el 2009.

Al juny, Greenpeace va presentar l’informe “Destrucció a tota costa, 2007” on, entre altres punts, criticava la construcció del zoo marí tot assenyalant que l’obra significava una apropiació per part de l’Ajuntament d’un espai natural i que no promovia veritablement la recuperació d’espècies i assenyalava, també, la seva incompatibilitat amb la Llei de costes. L’associació ecologista Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) també es mostrava crítica amb aquesta obra.

Campus interuniversitari del Besòs
El projecte de crear un pol universitari i d’activitat qualificada a la desembocadura mateixa del riu es va iniciar el 2002 amb la creació del Consorci del Centre Interuniversitari del Besòs, format per l’Ajuntament de Barcelona i de Sant Adrià de Besòs, el Consell Comarcal del Barcelonès i l’Entitat Metropolitana del Transport (ATM) (aquesta última a partir del 2005). Totes aquestes administracions eren propietàries del 96% del sòl. La principal funció d’aquest òrgan era gestionar i desenvolupar les transformacions urbanístiques de l’àmbit ubicat entre el carrer Taulat i la Ronda del Litoral, que tenia una superfície de 77.332 m².

El projecte consistia a crear un espai on coexistissin i es relacionessin la Universitat amb empreses vinculades amb la recerca i la innovació per tal d’impulsar el desenvolupament de nova activitat industrial. La iniciativa estava liderada pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià de Besòs i la Diputació de Barcelona.

Per tant, els eixos bàsics del Campus serien la docència, la recerca i l’activitat empresarial. Les àrees d’estudi serien les tecnologies de l’energia, les tecnologies per a la mobilitat, les tecnologies de l’aigua i l’arquitectura, l’urbanisme i l’edificació. I es preveia que l'espai pogués generar una activitat per a 20.000 persones, entre estudiants, investigadors i treballadors.

Durant el 2005 i 2006 el Consorci va promoure el Pla de millora urbana (PMU) al sector C-4 (Taulat-Ronda) de la Modificació del Pla general metropolità (PGM) al sector del front litoral i marge dret del riu Besòs “Campus Interuniversitari del Besòs”. Aquest va ser aprovat definitivament per l’Ajuntament de Barcelona i de manera provisional per Sant Adrià de Besòs. A final de l’any 2006 la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB) va suspendre la resolució definitiva del PMU perquè en faltava l’estudi de mobilitat i la valoració econòmica.

Paral•lelament, el consorci va obrir un concurs d’idees per a la construcció de l’edifici de la nova seu de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB) i per a l’ordenació del conjunt d’edificis del campus interuniversitari. Amb la proposta dels guanyadors del concurs (l’equip d’arquitectes Martínez Lapeña-Torres) es va modificar el PMU.

A començament d’any, tant l’Ajuntament de Barcelona com el de Sant Adrià del Besòs van aprovar inicialment el PMU, tot derogant l’anterior document. Aquest pla determinava la superfície destinada a equipaments (63.000 m²), a activitat econòmica (59.200 m²) i a zona verda i espais lliures (30.000 m²).

Al pla es mostrava com a edificis singulars l’edifici de la fundació b_TEC Parc Barcelona Innovació Tecnològica, de 8.500 m², que acolliria espais de formació contínua, i la nova seu de l’EUETIB, actualment ubicada al recinte industrial de CAN BATLLÓ, al carrer Urgell (20.000 m²). L’edifici central del campus seria l’Edifici Universitat-Empresa A, futura seu de les oficines del campus. Aquest tindria el disseny determinat per l’arquitecta iraquiana Zaha Hadid.

El projecte, denominat Spiralling Tower, consistia en un edifici d’11 plantes superposades, amb forma d’espiral, amb una alçada de 48 m. Aquesta obra se situaria entre el carrer Taulat, Sant Raimon de Penyafort i Eduard Maristany, al costat de l’Edifici Fòrum. Els seus promotors eren el Consorci de la Zona Franca (CSZ), d’una banda i el Consorci Interuniversitari.

Un trasllat polèmic

A l’abril el Consell de Govern de la UPC va acordar la seva incorporació al projecte del Campus del Besòs. Això significava que es començava a analitzar la possibilitat de traslladar tant l’EUETIB com l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), ubicada a la Zona Universitària de la Diagonal. Es calculava que aquest trasllat duraria 5 anys i que el cost seria de 137 MEUR.

Aquesta decisió era contrària al posicionament de la Junta de Govern de l’ETSEIB, que mesos abans havia reiterat la seva decisió de continuar el projecte de rehabilitació i ampliació de les instal•lacions actuals.

Al maig, els professors i l’alumnat de l’ETSEIB van paralitzar la Diagonal en senyal de protesta contra el trasllat. La Plataforma No al Trasllat va assenyalar que el cost del desplaçament era molt superior al del projecte de rehabilitació. Van mostrar la seva disconformitat amb les declaracions del rector de la UPC, per mitjà de les quals apuntava que al Besòs hi havia més espai per a créixer i per a estar a prop de les empreses.

Aquell mateix mes es va conèixer el nom del nou director general d’Universitat, Joan Majó, que va avançar que es faria el trasllat de les dues escoles d’enginyeria. D’altra banda, a la UPC es va escollir el nou director de l’ETSEIB. Amb el 64,5% dels vots va guanyar Francesc Roure, antic subdirector i veu contrària al trasllat.

El mes següent el Govern de la Generalitat (Partit dels Socialistes de Catalunya –PSC– Esquerra Republicana de Catalunya – ERC– i Iniciativa per Catalunya-Verds i Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) va aprovar el Pla d’inversions de les universitats públiques (PIU) 2007-2013 en el qual s’afegia el projecte del Campus del Besòs i s’establia una ajuda econòmica de 28,3 MEUR.

Altres projectes
El mes de juny el Govern de la Generalitat va demanar als grans grups energètics l’adhesió al projecte de creació d’un centre de recerca d’energies renovables i d’estalvi energètic. El futur Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) estava impulsat per la Generalitat, la UPC, la Universitat de Barcelona (UB), el Centre d’Investigacions Energètiques Mediambientals i Tecnològiques (CIE-MAT) i l’Institut per a la diversificació i l’estalvi energètic (IDAE).

Aquest s’ubicaria al costat de la futura seu europea del projecte ITER d’experimentació en fusió termonuclear, ubicada al Campus del Besòs, al parc de l’energia, a tocar dels edificis projectats per a les escoles d’enginyeria.

Per al 2008 es preveia que continuessin desenvolupant-se els diversos projectes que transformaran el front marítim del Besòs. D’una banda, es preveu que s’aprovi definitivament el PMU del sector C4 per tal de poder iniciar les obres del Campus del Besòs. D’altra banda, s’esperava també la constitució formal de l’IREC que probablement dependrà de Departament d’Economia i Finances de la Generalitat.

Més informació
www.btec.org
www.consorci-besos.com
www.gencat.cat/ptop
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès
Fotogaleria relacionada