Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DEL POU DE LA FIGUERA (BARCELONA)
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2006

El projecte de renovació urbana impulsat per l’Ajuntament al barri barceloní de Santa Caterina, al districte de Ciutat Vella, va complint etapes. A començament d’any conclou el procés participatiu per la definició de l’àmbit més emblemàtic del projecte: la urbanització del Pou de la Figuera també conegut com Forat de la Vergonya. Les obres es van iniciar amb la renovació de les xarxes de serveis i continuen amb la urbanització pròpiament dita, que es preveu que finalitzi el tercer trimestre de 2007.


Antecedents 2003, 2004, 2005

Per Pou de la Figuera s’identifica la zona urbana situada entre els carrers Sant Pere Més Baix, Metges, Jaume Giralt i Carders, que ocupa la part central del barri de Santa Caterina i Sant Pere, en el barri antic, al districte de Ciutat Vella de Barcelona. Aquest lloc també rep el nom popular de “Forat de la Vergonya” d’ençà que les diverses etapes d’enderrocament d’edificis i reallotjaments entre els anys 1994 i 2005 va anar deixant un espai buit d’uns 6.105 m2 pendent d’urbanització i condicionament com a espai verd, tal com estava previst en el planejament vigent. En conjunt, l'àrea urbana que formen els barris de Santa Caterina i Sant Pere abraça una superfície de 35,13 ha, una població d'uns quinze mil habitants i un teixit residencial de 8.637 habitatges. El 30% de la població és d’origen extracomunitari.

L’Ajuntament de Barcelona per mitjà del Districte de Ciutat Vella i de les empreses de capital mixt Procivesa primer, i Foment de Ciutat Vella (Focivesa) després, va iniciar l’any 2000 diverses actuacions de rehabilitació al barri de Santa Caterina i Sant Pere. A final del 2004 el barri de Santa Caterina i Sant Pere es va presentar als ajuts del PROGRAMA DE MILLORA DE BARRIS de la Generalitat. La dotació econòmica, aprovada el desembre de 2005, va suposar una injecció total de 14,6 MEUR, aportats al 50% per l'Ajuntament i pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP). Els diners es van destinar a impulsar la millora urbanística, social i econòmica del barri, específicament amb actuacions que consistien a millorar l'espai públic i a dotar d'espais verds la zona mitjançant la urbanització del Pou de la Figuera; a proporcionar-hi equipaments per a ús col•lectiu; a muntar-hi una instal•lació de recollida pneumàtica i una minideixalleria, i a aplicar-hi altres programes de millora social, urbanística i econòmica.

A començament de 2005, Focivesa va anunciar l’enderroc de les vuit darreres finques al Pou de la Figuera, als carrers Sant Pere Més Baix, Metges, Jaume Giralt, Mestres Casals i Martorell, amb l’objectiu d’esponjar el barri i construir-hi equipaments. Els veïns contraris als enderrocs i diverses entitats agrupades en el col•lectiu Espai d'Entesa –que ja havien impulsat accions de protesta els anys anteriors– van continuar la mobilització per tal d’evitar el que ells consideraven qu significava “convertir Ciutat Vella en un gran solar”. Els enderrocs finalment van concloure l’estiu d’aquell any.

El regidor del districte, Carles Martí, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) en el decurs d’una reunió posterior amb els implicats va comunicar la previsió d’invertir 2.040.000 € procedents del Programa de barris per a crear una zona verda amb àrees d'esbarjo i d'esport de lleure al solar del Pou de la Figuera, el disseny del qual es faria mitjançant “un procés de participació molt obert per tal que tothom es faci seu el nou espai que es crearà”. El regidor va mostrar la voluntat que el procés avanci “durant aquest mandat”.

Actuacions previstes al Pou de la Figuera
Segons s’expressa en el Pla d’actuació del Districte de Ciutat Vella corresponent al període 2004-2007, les actuacions previstes al Pou de la Figuera es preveuen en la fase 4, i són qualificades com les més emblemàtiques. L’objectiu és la creació d’un espai lliure central, “un nou pulmó verd i saló urbà” en una àrea fortament densificada i mancada d’espais verds. Al mateix temps es pretén cooperar en la reactivació econòmica i comercial del barri i implica la renovació integral de les infraestructures (clavegueram, esteses d’electricitat, aigua i gas), nous paviments, nous enllumenats, plantació d’arbrat i dotació de mobiliari urbà.

També es preveuen dos equipaments, un a cada extrem de l’espai públic del Pou de la Figuera, destinats al programa de serveis per a la població infantil i adolescent del barri. L’equipament, situat al carrer Sant Pere Més Baix, 70-74, serà un edifici de prop de mil metres quadrats de locals i dependències. Al carrer Carders, 35-37, l’equipament projectat complementa l’edifici adjacent d’apartaments per a joves que va construir el Patronat Municipal de l’Habitatge. És previst que les noves dependències es destinin als programes de caràcter social.

El pressupost previst per al conjunt d’actuacions és d’1.870.000 € (sense recollida pneumàtica), repartits en tres anys de la següent manera: per al 2005, 40.268,84 €, per al 2006, 1.400.000 € i per al 2007, 429.731,16 €.

Conclusions del procés participatiu per al disseny de l’àrea
Cap al més de gener de 2006 va concloure el procés participatiu que havia durat gairebé un any. El resultat va aconseguir superar el malestar inicial manifestat per alguns grups veïnals. El col•lectiu Espai d'Entesa i l’Associació d’entitats per al Pla integral del casc [sic] antic (PICA), van presentar propostes confluents: “Ha de ser un espai verd”, i ha de funcionar com a “plaça major” del barri antic, segons van manifestar ambdues entitats. L'Espai d'Entesa va afegir que també voldria mantenir l'hort comunitari que hi van plantar, i conservar al màxim els diferents elements que s’hi han anat col•locant i mantenint al llarg dels últims anys. El PICA va afegir la idea de permetre i afavorir que als locals que donen a la futura plaça hi hagués activitat comercial.

La Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona (CTUB) va recollir les propostes de les entitats i dels veïns de la zona, i les va presentar el 15 de febrer en un document de treball, a fi que fos sotmès a votació en una futura comissió de Govern i plenari.

El mateix dia, el districte de Ciutat Vella va anunciar la creació d'una comissió de seguiment del projecte d'urbanització dels jardins del Pou de la Figuera. En aquesta comissió els participants podran decidir sobre aspectes de detall del projecte, per exemple, el tipus d'arbrat, que d'entrada es proposa perenne en el sector perimetral i de fulla caduca, a l'interior. Aquesta comissió també havia de concretar el disseny de la pista poliesportiva que es preveu d’instal•lar al centre del nou espai públic.

Obres realitzades durant el 2006
Les obres es van iniciar amb la renovació de les xarxes de serveis i continuen amb la urbanització pròpiament dita, que es preveu que finalitzi el tercer trimestre de 2007. Entre les actuacions finalitzades durant l’exercici de l’any 2006 destaca la rehabilitació com a centre cívic del Pou de la Figuera del Convent de Sant Agustí, una de les principals operacions programades del procés de renovació urbana de Ciutat Vella. D’altra banda, continua la rehabilitació i adequació com a equipament (botiga de comerç just, casal de joves autogestionat, escola d’adults i espai de trobada) de l’edifici històric del segle XVII, antiga seu de la Penya Cultural Barcelonesa, al carrer Sant Pere més Baix, 55. Aquesta operació compta amb un pressupost de 2 MEUR i està previst que acabi el 2007.

Més informació
www.fomentciutatvella.net/pdf/informe_anual_2006.pdf
www.fomentciutatvella.net/pdf/SantaCaterinaiSanPere.pdf
w3.bcn.es/fitxers/ajuntament/paddefinitiu2.964.pdf
www.bcn.es/ciutatvella
www.cascantic.net/
www.lafavb.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès