Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DEL BON PASTOR (BARCELONA)
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2007

Continua la transformació urbana del barri del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu de Barcelona. El Patronat Municipal d’Habitatge de Barcelona enllesteix la primera fase del Pla especial de reforma de les Cases Barates, que amb horitzó 2011 preveu la construcció d’un miler d’habitatges de protecció oficial, destinats a les 784 famílies de les Cases Barates i a unes 200 més del barri. El mes de gener es traslladen els primers veïns als nous pisos i al novembre finalitza l’enderroc de les seves antigues cases. La negativa de quatre famílies a ser reallotjades genera un debat públic que enfronta diverses entitats veïnals sobre la conveniència de renovar el teixit urbà.

Antecedents 2004

Articles posteriors 2010, 2014

El barri de Bon Pastor, al districte de Sant Andreu de Barcelona, s’estén sobre una superfície de 200 ha i té una població de 10.000 habitants. Ubicat entre el riu Besòs, el carrer de Ferran Junoy i el passeig de la Verneda, el Bon Pastor integra grups poblacionals diferenciats: les Cases Barates (també anomenat Grup Milans del Bosch), la barriada d’Estadella, la barriada Sanchís, les Carolines i els blocs construïts per diverses empreses a través d’una operació promoguda per l’antiga Comisión de Urbanismo, així com sòl industrial.

El Pla de futur del Bon Pastor, redactat per l’Ajuntament amb la participació de l’Associació de Veïns, va permetre l’any 2000 elaborar un diagnòstic de les necessitats del barri, apuntar com a prioritat la millora de la qualitat de vida dels habitants de les Cases Barates i potenciar la connexió d'aquest entorn amb el centre de Sant Andreu i la Sagrera. Aquest polígon habitacional, construït el 1929 pel Patronat Municipal d’Habitatge (PMH) a fi i efecte d’acollir els obrers de l’Exposició Universal, està format per un total de 784 cases de planta baixa adossades, d’entre 37 i 54 m2 de superfície, organitzades en quadrícula. Estan gestionades pel PMH en règim de lloguer protegit i els seus estàndards de qualitat es consideren avui dia insuficients.

El maig de 2002 es va aprovar definitivament en consell plenari el Projecte de modificació del Pla general metropolità (PGM) en el sector del Bon Pastor que permetia iniciar el procés de reforma urbana d’aquest àmbit. L’any següent el PMH va presentar el Pla especial de reforma de les Cases Barates, un projecte per a transformar el barri i substituir les antigues cases per nous blocs amb un miler de pisos de protecció oficial, locals comercials i aparcaments. Els treballs es van organitzar en quatre fases, amb l’horitzó d’acabament per al 2011.

Finalment, el 13 de novembre del 2003, l’Ajuntament, el PMH, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) i l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor van signar el conveni regulador del procés de remodelació que preveia el reallotjament dels veïns afectats en els nous habitatges, a preus assequibles. Mesos després, el projecte va ser refrendat en una consulta popular entre totes les famílies afectades. L’operació es considera una de les de més envergadura de Barcelona.

Paral•lelament, l’arribada del FERROCARRIL D’ALTA VELOCITAT al districte, amb la construcció d’una de les dues parades de Barcelona a la Sagrera, permet la renovació urbanística del conjunt del districte, d’acord amb el Pla de TRANSFORMACIÓ DE SANT ANDREU-SAGRERA. Les transformacions afecten la part baixa dels barris de la Sagrera i de Sant Andreu i el límit entre aquest darrer i els barris del Bon Pastor i de Baró de Viver. Entre les actuacions previstes al Pla, algunes ja executades, figuren l'arribada de la LÍNIA 9 DEL METRO, la modernització del polígon industrial, el parc lineal sobre el tram ferroviari, el triangle ferroviari i la seva àrea de serveis, el Pla de reforma d'Enric Sanchís, el complex de comerç i lleure de la Maquinista, així com la recuperació ambiental al PARC DEL RIU BESÒS.

El Pla especial de reforma de les Cases Barates del Bon Pastor
El Pla es desenvoluparà en quatre fases i està previst que finalitzi el 2011, amb la construcció d’un miler d’habitatges de protecció oficial d’entre 55 i 90 m2 útils. Els immobles estan destinats a les 784 famílies de les Cases Barates i a unes altres 200 més del barri.

La construcció es fa amb criteris sostenibles i d’estalvi energètic. Els habitatges són de compra, lloguer o règim vitalici. El preu, per sota del preu de mercat, s’estableix depenent de criteris específics per a cada cas, com els ingressos dels adjudicataris, els metres quadrats de superfície i les subvencions a les quals es tingui dret, entre altres —la Generalitat pot aportar fins al 30%—. Com a referència genèrica, un pis de 80 m2 es ven als afectats que estiguin interessats a comprar-lo per 53.000 €.

Pel que fa a la urbanització de l’entorn, el projecte ordena els espais lliures amb una distribució de blocs lineal. Hi ha previstes dues peces singulars d’espais verds i una reserva per a equipaments. El carrer de Mollerussa disposarà d’una rambla i aparcament en superfície, i el carrer de Biosca ofereix continuïtat amb el carrer de Llinars del Vallès i accés directe al Centre d’Assistència Primària. Es preveu també la substitució de les xarxes de subministrament de serveis (aigua, gas, telecomunicacions, clavegueram) i la implantació del servei de recollida pneumàtica de residus, un nou enllumenat i nou mobiliari urbà.

Les característiques del projecte van ser consensuades amb l’Associació de Veïns del barri, integrats en la Comissió de Seguiment, que romandrà activa el temps que duri el procés. D'altra banda, amb l’objectiu de facilitar el trasllat dels veïns als nous habitatges, l’Ajuntament, a través del PMH i juntament amb el sector de Benestar Social i el Districte de Sant Andreu, va posar en marxa l’any 2005 el Pla d’acompanyament i va obrir una oficina d’informació al mateix barri.

Trasllat dels primers veïns

La primera fase del projecte abraça una superfície de 10.980 m2 en un solar contigu al que ocupaven les històriques cases unifamiliars. Es va iniciar la primavera de l’any 2004 i es va enllestir l’estiu del 2006. Aquesta va consistir en la urbanització dels carrers Sas, Vilamajor, Tàrrega, Claramunt i Sèquia Madriguera, amb la construcció en aquest darrer carrer de 152 habitatges locals comercials i aparcaments repartits en quatre blocs. El projecte va ser redactat pels arquitectes Ton Salvadó i Esteve Aymerich i la constructora adjudicatària és Dragados.

El lliurament de claus dels nous habitatges es va efectuar durant els últims dies del mes de desembre del 2006, i durant la segona quinzena de gener del 2007 es va fer el trasllat. En total, van signar contractes 131 persones (102 contractes de compravenda, 13 arrendaments i 16 vitalicis).

Comencen els enderrocs de les Cases Barates
El mes de maig va començar l’enderrocament del primer grup de cases corresponent als primers traslladats. Tanmateix, quatre de les persones incloses en la primera fase es van negar a abandonar els seus habitatges i a ser reallotjats. La seva acció aturava el procés d’enderrocs previst i, per tant, les obres de tota la urbanització.

Aquests fets van fer esclatar la polèmica, que s’arrossegava des de la consulta popular de l’any 2003, sobre la conveniència o no del pla de millora. Tot plegat va deixar un paisatge particular al Bon Pastor, amb una guerra de pancartes i pintades que es discutien entre elles. Així, als balcons dels nous pisos es podia llegir: “Remodelació sí, segona fase ara”, mentre que de les quatre cases encara habitades penjaven cartells amb lemes com “Remodelació sí, especulació no, prou d'assetjament”.

Els veïns contraris al pla, agrupats en l’Associació Avis del Barri (AAB), van presentar dos recursos contenciosos administratius per a paralitzar el projecte, set denúncies penals a l’Ajuntament i una querella criminal contra l'associació de veïns, que s’ha mostrat sempre a favor del pla. L’AAB exigeix que es millorin les compensacions, titllen l’operació d’especulativa i la consideren un atemptat contra el patrimoni històric que representa el barri. "Durant tota la vida he invertit molts diners per a arreglar casa meva. Si volen que marxi a un pis seria just que m’indemnitzessin o me’l donessin gratis”, va argumentar un dels afectats. En relació amb aquestes últimes famílies, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va declarar que “ningú no pot parar un procés de transformació que disposa de l’acord de la immensa majoria i que compleix tots els passos legals perquè es puguin garantir els drets i deures de tothom”.

Finalment, el 19 d’octubre la Guàrdia Urbana va executar amb càrrega policial el desnonament per ordre judicial dels últims habitatges habitats corresponents a la primera fase del pla. Els veïns afectats van presentar deu denúncies al jutjat de guàrdia perquè consideren que l’acció és il•legal. En resposta a aquests fets, el 10 de novembre unes 200 persones s’hi van manifestar en contra, amb lemes com “Cases Barates: patrimoni històric. Salvem Bon Pastor”, i “l'Ajuntament especula i desallotja”. La manifestació va rebre el suport de la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, la plataforma Salvem Can Ricart i veïns de Torre Baró i l'Hospitalet, i membres de V de Vivienda.

El 2008 estava previst que comencé a construir-se la segona fase, corresponent a tres blocs amb 190 habitatges, sobre un solar de 3.900 m2 entre els carrers Alfarràs, Ardèvol, Claramunt i Tàrrega.

Més informació
www.bcn.es/bcnbarris/ca/barrixbarri_districte9.html
www.bcn.es/publicacions/b_informacio/bi_98/09.pdf
www.bcn.es/urbanisme
www.pmhb.org
www.bonpastor.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada