Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DEL BON PASTOR (BARCELONA)
TRANSFORMACIÓ URBANA DEL BON PASTOR (BARCELONA) Mapa: Montse Ferrés
Maria Xalabarder
Actualitzat a 31/12/2004

L'Ajuntament de Barcelona anuncia la creació del nou barri del Bon Pastor a l'extrem nord de la ciutat, en una àrea d'aproximadament 75 ha qualificada com a sòl industrial al districte de Sant Andreu, que passarà a convertir-se en teixit urbà d'ús mixt seguint el model del 22@ del Poblenou. Està previst que aquesta transformació permeti construir al voltant de deu mil nous habitatges. La proposta de creació del nou barri suposarà la substitució de les cases barates del Bon Pastor per nous habitatges, una reforma impulsada pel Patronat Municipal de l'Habitatge des de fa anys.

Articles posteriors 2007, 2010, 2014

El 12 de gener, l’Alcalde de Barcelona Joan Clos (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), en el decurs de la conferència anual al Col·legi de Periodistes per a apuntar les prioritats de la seva tasca de govern durant el mandat 2003-2007, va anunciar que les actuacions municipals futures se centrarien en el manteniment de l’espai urbà, l’atenció a les persones i el que va anomenar el problema de l’HABITATGE. Per a donar resposta a aquesta necessitat, va avançar la creació de dos nous barris que va qualificar “del segle XXI”, i va vaticinar que l’actuació “serà tan contundent com el PLA 22@”. Una d’aquestes transformacions urbanes es realitzaria al nord de la ciutat, al barri del Bon Pastor, mentre que l’altra es realitzaria al barri de la MARINA-ZONA FRANCA. La presentació d’aquests dos projectes fou criticada per la resta dels socis de govern de l’Ajuntament de Barcelona –format per PSC, Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)–, que no n’havien estat informats prèviament.

El projecte de transformació urbana al barri del Bon Pastor anunciat per l’alcalde preveia deu mil nous habitatges i nous equipaments en el marc del Pla de futur del Bon Pastor, iniciat l’any 2000 i que l’Ajuntament de Barcelona definia com a “procés dinàmic de responsabilitat compartida entre tots els agents implicats per a la rehabilitació i millora urbana d’aquesta zona”. Entre els projectes en curs previstos al Pla, figuren l’arribada de la LÍNIA 9 DEL METRO, la modernització del polígon industrial, el parc lineal sobre el tram ferroviari d’acord amb el Pla de TRANSFORMACIÓ DE SANT ANDREU-SAGRERA, el triangle ferroviari i l’àrea de serveis annexa, el Pla de reforma d’Enric Sanchís, el complex de comerç i lleure de la Maquinista i la recuperació ambiental AL PARC DEL RIU BESÒS.

El barri de Bon Pastor, dins el districte de Sant Andreu, s’estén sobre una superfície de 200 ha i compta amb una població de deu mil habitants. L’ àrea de creació de nous habitatges prevista al barri, d’unes 75 ha, està limitada pel riu Besòs, el carrer de Sant Adrià, el passeig de la Verneda i les vies del tren. Actualment està formada per barriades i zones de tipologies diferenciades: la barriada d’Estadella, la barriada Sanchís, la de les Cases Barates, també anomenat Grup Milans del Bosch, les Carolines i una zona industrial que és on es proposa concentrar la major edificació residencial. L'Ajuntament de Barcelona i els veïns de les cases barates feia més de sis anys que negociaven un acord per a la remodelació d’aquest àmbit.

El Pla especial de reforma de les cases barates del Bon Pastor
El conjunt d’habitatges anomenat les Cases Barates fou construït el 1929 pel Patronat Municipal de l’Habitatge –creat el 1927–, a fi d’acollir els obrers de l’Exposició Universal de l’any 1929. Aquell any, a través de la Llei de cases barates, el Patronat va promoure la construcció de quatre grups d’habitatges, un total de 2.192 cases repartides entre la Zona Franca, el Baró de Viver, el Turó de la Peira i el que posteriorment –a partir de la construcció el 1935 d’una parròquia amb aquest nom – es va anomenar les Cases Barates del Bon Pastor. Totes les operacions eren formades per cases de planta baixa adossades, d’entre 37 i 54 m2 de superfície, organitzades en quadrícules, situades en àmbits notablement aïllats de la ciutat i sense equipaments ni transport.

El conjunt de les cases barates del Bon Pastor, situat entre Sant Andreu, el Besòs i Santa Coloma de Gramenet, tenia limitat l’accés a través d’un carrer. El barri comptava amb escoles, mercat, poliesportiu i 784 cases pintades de colors, d’una sola planta, algunes amb jardí.

L’any 2003 el Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona va presentar el Pla especial de reforma de les cases barates, un projecte per a transformar el barri i substituir les cases per nous edificis de quatre plantes amb pisos de 70 m2. Segons Eugeni Forradelles, president del Patronat, aquesta seria una bona oportunitat perquè el veïns poguessin adquirir un nou habitatge en propietat. També va explicar que, en cas de no poder comprar, els veïns censats el podrien llogar i es preveien mecanismes espacials per a les persones més grans de 65 anys o amb minusvalies. Amb l’anunci d’aquesta actuació es volia posar fi a un llarg procés de negociació amb els veïns afectats.

El projecte tenia el suport de l'Associació de Veïns de Bon Pastor però no de diversos veïns, molts dels quals d’avançada edat, que temien la imminent pèrdua dels seus habitatges i la impossibilitat de fer front a una hipoteca o un lloguer en els nous pisos projectats i que qualificaven el projecte d’operació especulativa. Aquest malestar va donar lloc a diferents protestes i reivindicacions i es va acabar concretant amb la creació de l'Associació de Veïns Avis del Barri en Defensa dels Inquilins de Bon Pastor, més coneguda com a Avis del Barri.

A l’octubre de 2003 es va sotmetre la reforma a un referèndum entre les 748 cases barates, amb el resultat de 429 vots favorables, 171 en contra i 1 vot nul.

Durant l'estiu de 2004 les tensions veïnals es van intensificar: l’Associació de Veïns del Bon Pastor i l’associació Avis del Barri es van intercanviar acusacions i denúncies i es van boicotejar cartells i pancartes. Un grup de dones va ocupar durant dues hores una de les cases barates afectades en protesta pel Pla de reforma del barri del Bon Pastor, fins que la Guàrdia Urbana les va desallotjar.

El dia 1 de setembre, Joan Clos va comunicar definitivament la creació del barri “amb barreja d’usos i seguint un model inspirat en l’Eixample”. L’anunci, fet aquesta vegada amb l’acord de la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona, va aportar més detalls sobre el projecte, que preveia deu mil nous habitatges dels quals, segons un conveni subscrit entre els veïns, l’Ajuntament i el Govern de la Generalitat, més d’una quarta part serien de protecció oficial.

En el marc de les previsions del pla de futur del barri, es preveu que les quatre fases del projecte es desenvolupin en deu anys. Les característiques definitives de la transformació no es van fer públiques durant el 2004 per a evitar l’especulació sobre els terrenys. Segons l’alcalde de Barcelona, la tramitació del projecte dels edificis de nova construcció s’havia d’iniciar a principi del 2005.

Més informació
www.bcn.es/urbanisme
www.bcn.es/publicacions/BI/47/santandreu.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada