Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DEL BARRI DE LES ADOBERIES (VIC)

Andreu Blanch - U:50mil. Planejament territorial

Actualitzat a 31/12/2007

L’antic sector de les Adoberies de Vic, indústria cabdal en la història de la capital de la plana, està immers en un procés de renovació urbanística. El mes de febrer es presenta la plataforma Salvem les Adoberies que reclama la rehabilitació del barri i l’aprofitament dels espais com a habitatges i equipaments culturals. El mateix any s’inicien enderrocs de les edificacions amb menys valor patrimonial mentre s’inicia el procés per declarar el conjunt del barri com a bé cultural d’interès nacional.

El barri de les Adoberies, situat a llevant del centre històric de Vic, entre les muralles de Pere III i el riu Mèder, va simbolitzar un dels períodes més importants per a la capital de la comarca d’Osona, amb el creixement econòmic que simbolitzà la indústria de la pell. Vic, amb una població de 38.312 habitants l’any 2007, fou, juntament amb Igualada, un dels grans centres industrials de la pell a Catalunya, un sector productiu que ja existia a Vic en època romana i que va seguir creixent durant l’edat mitjana. El barri va quedar configurat al llarg del segle XVI amb la creació del carrers dels Aluders i de les Adoberies, i es va consolidar definitivament al segle XVIII. L’espai actual configurat entre el carrer de les Adoberies, el carrer dels Aluders, el del Prat d’en Galliners i la rambla dels Montcada representa l’espai patrimonial de les antigues adoberies especialitzades en el tractament de la pell. Actualment abandonades a causa del procés de tecnificació que va patir el sector al llarg del segle XX i que desplaçà el sector adober a altres localitzacions de la perifèria de Vic, el barri, configurat també per habitatges, va anar patint un procés continuat de despoblament i deixadesa. Aquest procés d’abandonament va fer sorgir moviments de protesta que demanaven la conservació de tota la unitat patrimonial del barri, com ja deia el Pla especial de protecció de l’any 1983, i l’ús social dels espais.

El planejament vigent
El valor patrimonial d’aquest espai ja va ser reconegut pel Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i natural de Vic, de l’any 1983, que reconeixia dos conjunts arquitectònics aïllats catalogats. El primer és el comprès per totes les edificacions que fan façana amb el riu Mèder, des del pont de Queralt fins al carrer del Prat d’en Galliners, i el segon inclou les edificacions del barri de les Adoberies que donen a la rambla dels Montcada.

El desembre del 2002 es va aprovar definitivament la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) al sector Teneries. Aquest proposava, dins la nova vialitat, l’enderrocament del primer edifici del carrer Adoberies i les antigues fàbriques de la part interior del mateix carrer, per tal d’eixamplar l’actual vial que comunica amb el carrer de Prat d’en Galliners. D’altra banda, les obres de substitució només es permetrien en aquelles edificacions que haguessin estat declarades legalment en estat ruïnós.

Es denuncia la passivitat del consistori
El mes de febrer es va presentar la plataforma Salvem les Adoberies, a partir de la iniciativa de l’organització independentista Maulets. Per a la plataforma, la intencionada passivitat amb la qual l’Ajuntament va tractar el barri de les Adoberies el va convertir, al llarg dels darrers anys, en un espai degradat amb problemàtiques socials importants com ara delinqüència o marginació social. La plataforma es va formar, per tant, per a denunciar la passivitat de l’Administració pel que fa a la gestió d’un espai tant simbòlic per a la ciutat, i davant la necessitat d’empènyer un procés participatiu que permetés que la ciutadania decidís el futur del barri.

La plataforma va demanar, amb les seves accions, la rehabilitació del barri de les antigues Adoberies i l’aprofitament d’aquests espais no només per a fer-hi habitatges, sinó per a fer-hi un equipament cultural en forma de museu, concretament del Museu de la Història Industrial de Catalunya, o en forma de centre social per a joves.

Per altra banda, el retard en les actuacions de rehabilitació previstes en la modificació del PGOU del 2002 va ser vist per Salvem les Adoberies com una estratègia per a poder declarar les antigues adoberies en estat ruïnós.

L’oposició a l’Ajuntament, formada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Plataforma per Catalunya (PxC) i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), va rebre favorablement els discurs iniciat per la plataforma, mentre que l’Ajuntament anunciava que la modificació del Pla general ja s’havia aprovat feia quatre anys i que en el seu moment ningú no hi havia presentat cap al•legació.

S’inicien els enderrocs
A la primeria d’abril es van iniciar els primers enderrocs de les edificacions situades al llarg del carrer dels Aluders. Les edificacions no estaven protegides pel Pla especial de protecció, però la proximitat amb altres edificacions de gran valor, com Can Macara, a la cantonada del carrer Prat d’en Galliners amb el carrer dels Aluders, va fer despertar les alarmes enmig de la plataforma Salvem les Adoberies. Les edificacions, que segons l’Ajuntament no tenien cap valor històric, havien estat declarades en estat ruïnós i eren de propietat privada. No obstant això, la plataforma Salvem les Adoberies va negar la ruïna dels edificis i va convocar per al dia 18 d’abril una manifestació de protesta que va finalitzar amb una aturada simbòlica de les obres.

El mateix dia 18 d’abril, la plataforma es va reunir amb el Servei de Patrimoni Etnològic i de Conservació del Departament de Cultura de la Generalitat, per tal de proposar la declaració del barri de les Adoberies com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) i poder aturar, així, els enderrocs que s’acabaven d’iniciar.

Entre les accions i l’activitat de la plataforma, el dia 18 de maig es va realitzar un debat entre els grups polítics que es presentaven a les eleccions municipals, per tal de debatre sobre el futur de les adoberies i el seu conjunt arquitectònic i urbanístic. Tots els grups van coincidir en la necessitat de revisar alguns aspectes del planejament urbanístic per tal de conservar la singularitat del barri. ERC, PSC, CUP (Candidatura d’Unitat Popular), PxC foren els mes oberts a la revisió del planejament i en van destacar la rellevància de les adoberies per la seva singularitat i valor patrimonial i social. Convergència i Unió (CiU), per la seva banda, tot i mostrar també la seva predisposició a salvar el conjunt, va manifestar la necessitat de respectar el dret dels propietaris i la idoneïtat del planejament vigent.

Declaració de BCIN

El 12 de juny es va publicar al DOGC la resolució per la qual s’incoava l’expedient de declaració de bé d’interès nacional el barri de les Adoberies de Vic, en la categoria de zona d’interès etnològic. Les primeres conseqüències van ser la suspensió de les obres previstes d’enderrocament i de les llicencies per a edificar en aquella zona.

Aquesta resolució té un període de vuit mesos, durant el qual el Departament de Cultura va encarregar un estudi amb què es determinés el valor del barri de les Adoberies i la idoneïtat de la seva declaració com a BCIN, estudi que a final de 2007 encara no havia vist la llum.

Per altra banda, la plataforma Salvem les Adoberies va seguir treballant no tant sols per la a salvaguarda íntegrament el barri de les Adoberies, sinó també a reconvertir els antics espais en espais d’ús social per a la ciutadania. A l’espera del resultat de l’estudi que havia de determinar la necessitat de declarar com a BCIN el barri, la plataforma Salvem les Adoberies va realitzar un pla d’usos alternatiu a les propostes de l’Ajuntament, amb la col•laboració de diverses entitats. Aquest pla, en vies de realització a final de 2008, restà, com les propostes municipals, a l’espera de la decisió final del Departament de Cultura.

Més informació
www.salvemlesadoberies.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Osona
Fotogaleria relacionada