Dimecres 30 de Novembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DE L'ENTORN DEL NOU CAMP (BARCELONA)
Joaquim Carreras

Actualitzat a 31/12/2005

El debat sobre quin ha de ser el futur dels solars que envolten el Camp Nou es reobre després d'un primer projecte presentat l'any 1998 per part del club esportiu F.C. Barcelona, i l'aparició, l'any 2002, del Pla director portal del coneixement. L'any 2005 el Club, dirigit per Joan Laporta, negocia amb l'Ajuntament una solució per a aquests terrenys, però els veïns s'oposen a les primeres propostes presentades i demanen participar en l'elaboració del projecte.


Articles posteriors 2006, 2007, 2008, 2009

Les instal·lacions del Futbol Club Barcelona estan ubicades al districte de les Corts, al sud de la ciutat de Barcelona, i es van anar construint a partir de l’any 1957, any en què es va inaugurar el Camp Nou. A causa de les necessitats de millorar aquestes instal·lacions, l’any 1998 el president de l’entitat, Josep Lluís Núñez, va presentar el projecte Barça 2000 per tal de remodelar l’entorn del Camp Nou, crear-hi un gran parc lúdic i explotar les gran possibilitats econòmiques que oferia aquesta zona. Tot i això, el projecte es va aturar per la forta oposició veïnal.

Una iniciativa posterior fou la dels arquitectes Eduard Bru i Enric Serra. Aquests van presentar, el 20 de desembre de 2002, el Pla director portal del coneixement que ordenava urbanísticament aquesta zona i així aconseguirien que el Barça no construís més de 68.000 m2 i que potenciés els centres educatius pròxims. Els veïns consideraven que aquest projecte presentava molts punts interessants però també importants dèficits. Per tirar-lo endavant es demanava potenciar el transport públic, limitar els vehicles privats, reservar sòl per a equipaments i modificar una avinguda de 60 m d’ample que es va planificar per descongestionar la Diagonal. A la vegada es demanaven estudis de quina seria l’evolució de la població a la zona en el futur per tal d’evitar una excessiva densitat de població.

El F.C. Barcelona comença a negociar amb l'Ajuntament el futur dels seus terrenys
L’any 2003 Joan Laporta va accedir a la presidència del F.C. Barcelona i va prometre que l’ús dels terrenys del club es decidiria tenint en compte les opinions i suggeriments dels residents del districte. El març de 2004 el Barça va presentar un projecte que va semblar bé als veïns i que consistia en un multicine de quatre sales, un hotel, un edifici d’oficines al costat de la Masia i el cobriment del Miniestadi.

L’any 2005, l’actual president del Club, Joan Laporta, i Joan Clos, alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, van iniciar contactes per tal de tirar endavant la remodelació de l’entorn del Camp Nou. El club blaugrana necessitava ampliar l’estadi de futbol, millorar les instal·lacions i reubicar les seccions. En aquestes converses amb l’Ajuntament, el Barça va canviar el plantejament inicial i va estudiar la possibilitat de cedir al municipi de Sant Joan Despí la ciutat esportiva que s’hi estava construint, ja que amb el pas dels temps s’havia vist que no responia exactament a les necessitats del club. A canvi es podria requalificar el sòl i vendre’n una part, fet que faria augmentar els ingressos aconseguits per la venda dels terrenys del Miniestadi, i tot plegat serviria per finançar les obres de millora del Camp Nou. En aquest cas, les seccions del club es traslladarien a les instal·lacions esportives de la muntanya de Montjuïc, ja que amb la marxa de l’Espanyol, prevista per a l’any 2007, l’Ajuntament no volia deixar aquestes instal·lacions infrautilitzades. Els equips de bàsquet, handbol i hoquei havien d’utilitzar el Palau Sant Jordi, i els equips de futbol havien de fer servir l’Estadi Olímpic Lluís Companys com a camp d’entrenament, a la vegada que el Barça B també l’havia d’utilitzar per jugar els partits oficials. Amb aquests canvis, el Barça podria requalificar 100.000 m2 en total, construir mil habitatges als terrenys on s’alçava el Miniestadi i ampliar el Camp Nou, passant de 98.000 a 115.000 localitats. El Club també va estudiar la possibilitat de ser un dels promotors del projecte immobiliari per tal d’incrementar els beneficis.

Les reaccions a la proposta del Barça
Aquestes negociacions es van fer sense la participació dels veïns, constituïts en la Plataforma Diagonal Ponent, fet que va tornar a generar desconfiança i rebuig a les idees presentades per part del Club. El portaveu de la plataforma, Lleonard Ramírez, va acusar el Club de tornar a presentar un projecte molt similar al de Barça 2000. Però aquesta vegada s’agreujava per les grans promocions immobiliaries planejades a zones pròximes com Can Rigalt, la pota nord de l’Hospitalet de Llobregat, la vall agrícola de Sant Just Desvern i Esplugues, que posarien al mercat més de cinc mil habitatges i un gran centre comercial. Això feia témer que s’accentués l’alta densitat de població de la zona i les dificultats de mobilitat.

Davant d’aquesta situació, els principals partits polítics de la ciutat mostraven posicions diferents. Així com l’alcalde Joan Clos, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), es mostrava animat pel camí que seguien les negociacions, la tinent d’alcalde Imma Mayol, d’Iniciativa per Catalunya - Els Verds (ICV), recordava que el seu partit no acceptaria una requalificació similar a la que s’havia donat a l’Estadi Santiago Bernabeu del Reial Madrid. Per alta banda, Jordi Portabella, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va preferir no pronunciar-se fins que hi hagués un projecte concret sobre la taula i Alberto Fernández, del Partit Popular (PP), igual que Xavier Trias, de Convergència i Unió (CiU), van reclamar un projecte acordat amb els veïns.

A final d’any, el Barça encara no havia presentat una proposta en ferm i continuaven les negociacions per tal d’arribar a un acord i concretar quin seria el projecte.

Més informació
www.bcn.es/urbanisme/catala/nous_proj/coneixement_intro.htm
www.lescorts.com/elraco/b2000.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada