Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DE DIAGONAL MAR, ZONA FÒRUM I LLEVANT (BARCELONA)
Oscar Carracedo

Actualitzat a 31/12/2006

L’espai de Llevant de Barcelona, on es va desenvolupar l’any 2004 l’esdeveniment del Fòrum Universal de les Cultures, continua el seu procés de consolidació i determinació dels projectes i obres pendents de construcció. La Zona Fòrum encara continua cercant els equipaments, usos i activitats que facin d’aquest espai un lloc de referència a disposició de la ciutat i la ciutadania.


Antecedents 2003, 2004, 2005

Al límit amb el municipi de Sant Adrià del Besòs, al costat de la desembocadura del riu i amb façana cap al mar, se situa l’àmbit conegut com Diagonal Mar, Zona Fòrum i Llevant, lloc on l’any 2004 va tenir lloc el Fòrum Universal de les Cultures i un dels sectors recents de la transformació urbana de la ciutat de Barcelona.

Durant l’any 2006 el sector de Diagonal Mar, Zona Fòrum i Llevant ha continuat el camí que l’ha de portar cap a la consolidació com a àrea de nova centralitat de la ciutat, la finalització de la construcció del front marítim i la transformació i reforma urbana dels barris veïns de la Mina, la Catalana i part dels territoris de llevant que pertanyen al municipi de Sant Adrià de Besòs.

Durant aquest any les actuacions i projectes desenvolupats es van concentrar i van incidir especialment en la Zona Fòrum i el sector de Llevant, dotant-los de noves edificacions, espais cívics i activitats.

El campus universitari del Besòs
El Campus Universitari del Besòs, on es construirà la futura Escola Industrial de Barcelona, va continuar la definició del seu futur. Al nou espai de coneixement està previst que es treballi en les relacions amb la producció i la gestió de l’energia, l’aigua, l’arquitectura i la construcció sostenible i té l’impuls i el suport d’organismes com els ajuntaments de Sant Adrià del Besòs i de Barcelona, el Consell Comarcal del Barcelonès, la Diputació de Barcelona, l’Entitat Municipal del Transport, el Consorci de la Zona Franca (CZF), i diferents departaments i ministeris de la Generalitat de Catalunya i del Govern central.

El projecte es va concretar en la primera peça i porta d’entrada del Campus, la construcció de la seva futura seu on es desenvoluparan activitats empresarials, de formació i recerca. L’edifici que promouen el CZF i el Consorci Interuniversitari del Besòs és un projecte de l’arquitecta iraquiana Zaha Hadid, guanyadora dels premis pritzker i Mies van der Rohe. L’edificació, que se situarà entre els carrers Taulat, Sant Raimon de Penyafort i Eduard Maristany, serà una torre en forma d’espiral de 48 m d’alçada i onze plantes, tindrà un cost de 28 MEUR i acollirà 27.000 m2 de sostre. Els primers pisos acolliran un petit centre comercial i les aules de formació continuada de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i a la resta de pisos se situaran els departaments administratius de la universitat i oficines de lloguer per a empreses de desenvolupament científic i tecnològic, activitats de creació, comunicació, estudis, tallers i despatxos professionals. Dos grans atris, un espai per a exposicions, un auditori i un aparcament amb capacitat per a set mil vehicles completaran el projecte que ha de servir per a configurar definitivament la gran plaça del Fòrum.

Per altra banda, cinc equips d’arquitectes es disputen la construcció de part de les 8 ha compreses entre els carrers Taulat, Sant Raimon de Penyafort i la Ronda del Litoral on se situarà la futura Escola Industrial, primera fase de la resta del Campus de Llevant que encara no ha definit la resta d’estudis universitaris que acollirà. Els cinc equips seleccionats són l’holandès Wiel Arets i els estudis de Ricard Mercadé i Aurora Fernández, Martínez Lapeña i Elías Torres, Lluís Clotet i Ignasi Paricio, i Carles Ferrater.

El parc zoològic marí
Un altre dels equipaments que es va començar a definir al front marítim és el PARC ZOOLÒGIC MARÍ. La plataforma de 5 ha sobre la qual s’edificarà el futur zoològic de Barcelona es va fer realitat després de quinze mesos de treballs i de l’espera del permís del Ministeri de Medi Ambient per guanyar terreny al mar. La plataforma se situarà al costat de la plaça del Fòrum.

No obstant això, les obres de les instal•lacions zoològiques no s’iniciaran immediatament, ja que abans s’ha de procedir a l’assentament de l’espai del fons marí. Després d’aquest període d’assentament, serà el moment de començar a construir les instal•lacions del zoo que, amb una extensió de 7,6 ha, ocuparà la plataforma marina i una franja de terreny continental.

Per al finançament de la construcció de la plataforma l’Ajuntament de Barcelona va demanar a la Diputació de Barcelona que desviés 16 dels 30 MEUR que aquesta institució tenia reservats per a la construcció del Centre Cultural del Born.

El projecte del zoològic és obra de l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, un dels tres candidats a construir l’aquari de Nova York.

El parc de la Pau
Un dels projectes que es va inaugurar oficialment és el parc de la Pau. El parc, situat entre el port esportiu Fòrum, la desembocadura del riu Besòs, les centrals de valoració energètica i tèrmica de Sant Adrià de Besòs i el mar, té una superfície d’11 ha, recupera una platja de 3 ha i 500 m de llargada i va suposar una inversió de 19,5 MEUR.

El projecte, encara que feia més de mig any que era obert, va ser inaugurat el mes de maig per l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús Maria Canga Casga, i el de Barcelona, Joan Clos.

Segons l’alcalde Joan Clos, el projecte dels arquitectes madrilenys Ábalos i Herreros contribueix a convertir el Besòs en una nova àrea de centralitat metropolitana i a millorar l’entorn urbà i la qualitat de vida dels ciutadans.

Les despeses del manteniment del parc aniran a càrrec de la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Definició dels usos i activitats
Després de l’esdeveniment del Fòrum de les Cultures, un dels principals reptes continua essent l’aportació de vida i activitat al conjunt de la Zona Fòrum. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament de Barcelona ha centrat les seves iniciatives en l’increment de l’oferta musical i d’oci.

Als festivals musicals i les celebracions massives es va afegir el Fòrum de nit que constava de dos espais amb embalats temporals. Un d’aquests espais es va situar proper al carrer Taulat i va estar patrocinat per l’empresa Movistar, mentre que l’altre espai, patrocinat per l’Ajuntament, es va situar davant del mar, a l’auditori petit del Parc dels Auditoris.

Per tal de donar un ús als espais durant tot el dia, l’oferta d’activitats es va complementar amb mercats de productes d’artesania, pistes de patinatge, zones de jocs i cinema a la zona de banys a les nits.

Per altra banda, l’aportació i l’increment d’habitatge al sector va ser una altra de les estratègies per a revitalitzar la zona. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat estudien la construcció d’habitatges socials a l’emplaçament d’un dels hotels previstos pel Fòrum que finalment no es va construir.

La proposta s’ha fet per al solar de la fàbrica Macosa situat a la cruïlla entre l’avinguda Diagonal i el carrer Llull, que forma part de les cessions de l’Ajuntament a la Generalitat a canvi dels solars que deixaran lliures les presons (PLA DIRECTOR D’EQUIPAMENTS PENITENCIARIS 2004-2010). El projecte, que es va començar a debatre amb diferents associacions de veïns del sud-oest del Besòs, Maresme i Diagonal Mar, consistirà en el canvi d’ús d’hotel a habitatges de protecció i preu concertat.

L’aspecte clau del projecte és el rendiment econòmic, ja que la venda del solar ha de finançar el cost que genera el trasllat de les presons. Segons el regidor del districte Frances Narváez s’havien d’incorporar habitatges concertats, que permetessin obtenir un benefici major fruit dels preus més elevats, i així compensar a la Generalitat la renúncia a l’hotel a què ara té dret.

El reciclatge del llegat del Fòrum
Pel que fa a les instal•lacions construïdes, la gran plaça del Fòrum cerca també de consolidar-se. Si bé a la part superficial de la plaça la segona pèrgola, que quasi dobla la superfície fotovoltaica de la primera instal•lació, va obtenir el finançament de 3,7 MEUR del Ministeri d’Indústria, els quals permetran col•locar les plaques i finalitzar aquesta obra, el soterrani de la plaça encara està per definir.

Aquest espai soterrani de 7.000 m2, que no es va usar en els actes del 2004, està situat entre la plataforma de la plaça principal i la que està sobre el mar, i està delimitat per l’àrea de banys, la placa fotovoltaica i el port esportiu. L’espai, d’alçada variable entre els 5 i els 20 m, està parcialment reutilitzat en un dels laterals com a magatzem de vaixells, la marina seca del port esportiu. L’ús de la resta de l’espai resta encara indefinit, per la qual cosa les empreses Barcelona de Serveis Municipals i l’Institut de Cultura de Barcelona realitzen un estudi de viabilitat.

Per altra banda, l’edifici Fòrum, emblema de l’esdeveniment, també mira de trobar la manera de reciclar-se. En aquest cas l’Ajuntament es va fixar la meta de donar-li vida amb una nova activitat, un restaurant amb capacitat per a setanta persones i gestionat per la societat municipal Parc d’Atraccions del Tibidabo SA. El projecte d’interiorisme, amb un pressupost d’1,5 MEUR, el van realitzar els arquitectes Herzog i De Meuron, també autors de l’edifici.

Un nou eix viari
Un dels nous projectes que va sorgir i que incidirà directament sobre l’àmbit de Llevant és la construcció d’un eix viari que unirà el recinte del Fòrum amb la futura estació de la Sagrera. L’objectiu d’aquest nou eix vertebrador és afavorir el desenvolupament urbà de la zona i descongestionar el tràfic a la ronda Litoral i a la rambla de Prim donant una sortida alternativa als veïns dels barris del sud-oest del Besòs, la Mina i la Verneda.

L’eix, de sentit mar-muntanya, arrencarà al carrer Sant Raimon de Penyafort, al costat de l’esplanada del Fòrum, passarà la Gran Via de les Corts Catalanes i finalitzarà a l’estació del tren d’alta velocitat. El nou vial, que tindrà un total de 2,7 km de longitud per a vehicles i vianants i una amplada mitja de 40 m, implicarà la construcció d’un pont sobre la Gran Via, el semicobriment de 90 m d’aquesta entre els carrers Pius XII i Argentina, i la construcció d’un pas inferior i una rotonda elevada de 32 m de diàmetre a l’altura dels carrers Guipúscoa i la Via Trajana (MILLORA URBANA DE LA GRAN VIA-LLEVANT).

El desenvolupament del vial significarà la modificació del Pla general metropolità en l’àmbit dels municipis de Barcelona i Sant Adrià de Besòs. El Consorci del Besòs serà l’encarregat de desenvolupar el nou vial, que tindrà un pressupost de 30,4 MEUR, 12 aportats per la Generalitat i 18,4 pels ajuntaments dels municipis implicats

Més informació
www.barcelona2004.org
www.bcn.es/infrastructuresll
www.bcn.es/urbanisme
www.bcnregional.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès