Dimecres 13 de Novembre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DE CAN GLOBUS (ARENYS DE MUNT)

Andreu Blanch - U:50mil. Planejament territorial

Actualitzat a 31/12/2007

El projecte urbanístic que afecta la finca de Can Globus, també conegut com a Ca l’Espàrrec, a Arenys de Munt, en preveu l’enderrocament per fer-hi pisos i un equipament destinat a biblioteca. L’espai, però, ha esdevingut al llarg d’aquest any 2007 un cas més de confrontació entre els diferents agents urbans amb visions oposades respecte del tractament que ha de rebre el patrimoni arquitectònic municipal.

Arenys de Munt es troba a la comarca del Maresme i consta, el 2007, d’una població de 7.807 habitants. Les edificacions de Villa Josefa, de principi de segle XX, i Mas Talleda, que conserva l’estructura original del segle XVII, ambdues dins la finca coneguda amb el nom de Ca l’Espàrrec o també Can Globus, es troben situades a la part alta de la RIERA D’ARENYS dins el nucli urbà d’Arenys de Munt. En la proposta d’aprovació inicial del Pla general d’ordenació urbanística (PGOU), el novembre del 2001 la finca va quedar emmarcada dins la Unitat d’actuació 10 (UA-10), en la qual es pretenia obtenir un espai lliure central del nucli urbà i mantenir les dues edificacions existents catalogades com a construccions singulars. No obstant això, en l’aprovació provisional del PGOU de juny del 2002 va desaparèixer l’objectiu de mantenir les dues edificacions, que també va desaparèixer en l’aprovació definitiva de maig de 2003. La finca va ser adquirida l’any 2006 per l’empresa Valjov, any en què es va aprovar provisionalment el pla especial que havia de desenvolupar la UA-10 “Rambla de l’Eixample”.

El projecte preveia la construcció inicial de 26 habitatges que passaven a ser 75 a final del 2007, la construcció d’un pàrquing soterrani per a uns 150 cotxes i un equipament destinat a biblioteca, en compliment d’un acord que l’Ajuntament va subscriure amb els propietaris dels terrenys perquè aquests cedissin gratuïtament l’espai per a construir-la. La construcció dels blocs de pisos passava, segons el projecte, per enderrocar les edificacions existents, ja que aquestes no tenien cap figura de protecció que ho pogués evitar.

Reaccions contra l’enderrocament
El 16 de gener del 2007 es va aprovar al ple el Text refós del pla especial de la UA núm. 10 “Rambla de l’Eixample”, però no fou fins al 15 de maig que l’empresa Valjov,S.L presentava la sol•licitud d’enderroc de les dues edificacions existents.

El 16 de juny, després de les eleccions municipals, es va constituir el nou equip de govern de l’Ajuntament format per quatre representants d’AM2000, tres de CiU i dos del PSC. El 3 de juliol l’oposició, formada per tres regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i un regidor de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), va fer públic que l’enderroc de les dues masies ja havia estat sol•licitat per part de l’empresa immobiliària. Simultàniament, la Plataforma Salvem Can Globus es va formar amb l’objectiu d’evitar l’enderrocament de les dues edificacions de Ca l’Espàrrec, i basava la seva demanda en la pèrdua que aquest fet tindria per a la identitat del poble i l’oportunitat que es perdria de rehabilitar-les perquè poguessin ser utilitzades com a equipaments. Tant Salvem Can Globus com els partits de l’oposició es van oposar a l’enderrocament de les edificacions.

El 13 d’agost la Direcció General de Patrimoni Cultural (DGPC) va emetre un certificat segons el qual les dues masies formaven part del patrimoni cultural català i estaven incloses a l’inventari del patrimoni arquitectònic de la DGPC.

L’Ajuntament, però, va argumentar que el tràmit administratiu de l’actuació no va rebre cap al•legació en contra, i que com que la propietària ja tenia uns drets adquirits caurien en un delicte de prevaricació.

Informe del Departament de Cultura
El dia 29 d’agost, el Departament de Cultura, a través de la DGPC, va emetre un informe d’inspecció a petició del grup municipal ERC d’Arenys de Munt, en el qual es demanava un dictamen que avalués la rellevància de les dues edificacions situades a la finca de Ca l’Espàrrec, amb l’objecte d’aturar-ne l’enderroc. En aquest informe, la DGPC va manifestar que convindria que fossin protegides per la legislació vigent, recomanant la seva declaració com a bé cultural d’interès local (BCIL), ja que les dues edificacions eren incloses a l’inventari del patrimoni arquitectònic del Departament de Cultura des de l’agost del 2007. La competència, per a la declaració de BCIL, però, corresponia al ple de l’Ajuntament d’Arenys, en tractar-se d’un municipi de més de 5.000 habitants.

L’oposició presenta alternatives
El 26 de juliol, la CUP i ERC van presentar diverses alternatives per tal d’evitar l’enderrocament de Ca l’Espàrrec i Villa Josefa. Per una banda, ERC proposava permutar amb la propietat el solar de la rambla de Sant Martí, núm. 17 per tal d’absorbir el sostre edificable corresponent als edificis d’habitatges que suposaven l’enderroc de les finques de Ca l’Espàrrec. En una altra alternativa es proposava la reducció de la superfície del nou equipament i agrupar tot el sostre edificable davant la rambla de l’Eixample, concentrant-hi l’edificabilitat.

La CUP proposava desplaçar l’equipament i el vial previstos per tal de poder conservar les edificacions. En ser una zona d’edificabilitat inferior a la prevista pels habitatges, es proposava cercar una nova finca que compensés la propietat: compensar econòmicament les pèrdues o aixecar una planta més a les finques previstes. En una darrera alternativa també es proposava suprimir l’equipament.

L’Ajuntament es va defensar sota la impossibilitat de disposar de sòl públic per a canviar l’edificabilitat i al•legant que les possibles indemnitzacions que s’haurien de pagar per tal d’aturar el projecte buidarien el consistori, fet que impossibilitaria realitzar altres projectes necessaris al municipi. El 28 d’agost es va presentar un informe elaborat per l’arquitecte municipal que rebutjava les propostes alternatives de desenvolupament urbanístic dels grups polítics de l’oposició. El mateix dia, la Plataforma pel Patrimoni d’Arenys de Munt va entrar al registre de l’Ajuntament 1.200 signatures que es van recollir durant el mes d’agost per tal d’evitar l’enderrocament de les dues edificacions.

El mes d’octubre ERC va presentar un informe jurídic que pretenia resoldre si l’Ajuntament tenia potestat per a aturar l’enderrocament de les edificacions de Can Globus. L’informe posava de manifest la potestat del consistori per a modificar el PGOU, tot aprovant paral•lelament un catàleg de béns a protegir com a document integrant del PGOU, que a data de 31 de desembre no estava en vies de realització. Aquesta modificació hauria d’anar acompanyada d’una suspensió de llicències, per a un període d’un any, amb els termes previstos a l’article 71 i 72 de la Llei d’urbanisme, amb la possibilitat d’aturar l’enderrocament de les masies i la indemnització que pertocaria a la persona física o jurídica titular.

L’aparició el mes d’octubre de la figura d’un comprador que oferia 2 MEUR per comprar Villa Josefa per tal encabir-hi un negoci va representar una oportunitat per a salvar de l’enderroc les edificacions. L’Ajuntament, per la seva banda, oferia la possibilitat de desmuntar la masia de Mas Talleda i reconstruir-la al costat del cementiri a fi que funcionés com a tanatori. La propietària, Valjov S.L, que va comprar la finca per 4,5 MEUR, tant sols va oferir la possibilitat de vendre les dues edificacions conjuntament per 9 MEUR, oferta que va impossibilitar l’operació per part del comprador i també per part de l’Ajuntament, que sempre va manifestar la impossibilitat de comprar la finca per tal de no hipotecar altres inversions necessàries al municipi.

A mitjan desembre, l’empresa Valjov va presentar una instància en la qual es comprometia a conservar els elements que es consideressin mes rellevants de les edificacions, mentre l’Ajuntament anunciava traslladar aquests elements a altres ubicacions del poble.

Davant l’enderroc imminent de les edificacions de Ca l’Espàrrec, el 31 de desembre, la CUP d’Arenys de Munt va presentar un recurs de reposició per a revocar la llicència d’enderroc per incompliments del PGOU, ja que en aquest recurs es preveu que aquesta llicència s’ha de tramitar simultàniament amb la llicència de les obres.

Més informació
www.salvemcanglobus.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Maresme
Fotogaleria relacionada