Divendres 30 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
SEMINARI: ESTRATÈGIES TERRITORIALS
Alfons Olmo

Actualitzat a 31/12/2003

El Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona ha organitzat, amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, el seminari Estratègies territorials. Una nova cultura de l'ordenació i desenvolupament del territori a Europa i Catalunya.

Entre els dies 15 i 17 de desembre de 2003 va tenir lloc a les instal·lacions del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el curs Estratègies territorials. Una nova cultura de l'ordenació i desenvolupament del territori a Europa i Catalunya. El curs es va realitzar en el marc dels seminaris que organitza el Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona-Centre Ernest Lluch (CUIMPB-CEL) i va comptar amb el patrocini de la Diputació de Barcelona.

El curs va ser dirigit per Àlex Tarroja, geògraf i tècnic assessor en estratègies territorials a l’Oficina de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat (OXBMQ) de la Diputació de Barcelona, i per Roberto Camagni, professor d'Economia urbana del Politecnico di Milano. La coordinació de les jornades va anar a càrrec de Maria Herrero i Sergi Saladié, geògrafs de l’OXBMQ de la Diputació de Barcelona. Organitzat en sis blocs, amb conferències i taules rodones, l'objectiu del curs era analitzar el model de desenvolupament, d'ús i d’ocupació del territori a Catalunya, per poder identificar noves propostes i línies de treball futures amb l’ajuda de referents externs.

Marc del curs
El curs presentava la realitat catalana i espanyola en el context europeu, un context marcat per l’aparició d’un nou model territorial, una nova cultura de l'ordenació i desenvolupament del territori fonamentada en els principis d'equitat social, gestió prudent dels recursos i el paisatge, competitivitat equilibrada i noves formes de govern i gestió de les polítiques territorials basades en el diàleg. Aquests principis van ser establerts a les directrius apuntades a l'Estratègia territorial europea (ETE), elaborada per la Comissió Europea.

Objectius
Les jornades van intentar sistematitzar aquesta nova cultura de les estratègies territorials, vinculant profundament els àmbits del desenvolupament social i econòmic del territori; ordenar l'ús i l'ocupació que se'n fa i les formes de govern i gestió de les polítiques territorials. Així, partint de les experiències europees més innovadores, es va analitzar, tot seguit, com es podien aplicar els principis d'aquest nou discurs territorial en les estratègies de desenvolupament i ordenació del territori a Catalunya.

Estructura i participants
Les intervencions es van organitzar en sessions de matí i tarda. Les del matí tractaven els conceptes relacionats amb la no-va cultura del territori, mentre que les de la tarda estaven més orientades a l’estudi d’experiències aplicades o aplicables a Catalunya.

Els temes que s'hi van tractar i les persones que hi van participar com a ponents o membres de les taules rodones van ser els següents:

a) A les sessions matinals
- Els objectius i principis de l'Estratègia territorial europea. Va comptar amb la participació de Andreas Faludi (professor de Planificació territorial a la Nijmegen School of Management); Giuseppe Dematteis (geògraf i politòleg del Politecnico di Torino); Joaquim Farinós (geògraf de la Universitat de València); Antonio Serrano (enginyer de Camins i economista de la Universitat Politècnica de València i president de l’Associació Interprofessional d’Ordenació del Territori (FUNDICOT).

- Les interrelacions entre la competitivitat territorial, la sostenibilitat ambiental i l'equitat social en les estratègies territorials. Va comptar amb la participació de Peter Nijkamp (professor d’Economia regional i urbana de la Universitat Lliure d’Amsterdam); Ricard Gomà (politòleg i regidor de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona); Roberto Camagni (professor d’Economia urbana del Politecnico di Milano); Joan Trullén (economista de la Universitat Autònoma de Barcelona i director acadèmic del CUIMPB-Centre Ernest Lluch); Antonio Vázquez Barquero (economista de la Universitat Autònoma de Madrid).

- La nova cultura del diàleg per al Govern i gestió de les polítiques territorials: les xarxes de cooperació territorial, concertació i participació ciutadana. Va comptar amb la participació de Joan Subirats (politòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques); Joan Romero (geògraf de la Universitat de València); Andreas Hildenbrand (geògraf i politòleg de la Conselleria d’Economia i Hisenda de la Junta d’Andalusia); Mireia Belil (geògrafa de Borakasi-Informació i consultora); Jordi Cañas (ecòleg i president de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori- SCOT); Laia Torras (politòloga de la Fundació Jaume Bofill); Itziar González (arquitecta de la Universitat Politècnica de Catalunya); Ramon Roig (membre de la Plataforma en Defensa de la Ribera d’Ebre).

b) A les sessions de tarda
- La diagnosi i propostes de les transformacions territorials recents, amb les intervencions de Joan Nogué (geògraf de la Universitat de Girona); Oriol Nel·lo (geògraf de la Universitat Autònoma de Barcelona); Àlex Tarroja (geògraf de OXBMQ-Diputació de Barcelona); Andreu Ulied (enginyer de Camins de mCrit SL).

- Els criteris per a una nova estratègia territorial, amb especial atenció a la contenció de la dispersió urbana, la gestió prudent dels recursos i els espais oberts, l'articulació de la xarxa urbana i els reptes de la mobilitat, amb la participació de Martí Domènech (arquitecte i coordinador de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona); Juli Esteban (arquitecte de Barcelona Regional SA); Ferrran Miralles (biòleg del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya); Salvador Rueda (ecòleg i psicòleg de l'Agència Local d’Ecologia Urbana de Barcelona); Xavier Mayor (ecòleg de l'Estudi Xavier Mayor); Carles Anglada (enginyer de Camins i coordinador de l’Àrea d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona); Joan Vicente (geògraf de la Universitat de Girona); Carme Miralles (geògrafa de la Universitat Autònoma de Barcelona); Jordi Julià (enginyer de Camins de Barcelona Regional SA); Rafael Boix (economista de la Universitat Autònoma de Barcelona).

– La diagnosi i propostes de directrius estratègiques per als set àmbits de planejament territorial de Catalunya, amb la intervenció de Joan López (geògraf de l'Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona IERMB); Jordi Ludevid (arquitecte i president de la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya); Joan Vicente (geògraf de la Universitat de Girona); Josep Oliveras (geògraf de la Universitat Rovira i Virgili); Joan Ganau (geògraf de la Universitat de Lleida); Carme Bellet (geògrafa de la Universitat de Lleida).

Amb una perspectiva interdisciplinària, el curs s'adreçava a persones interessades en el desenvolupament i l'ordenació del territori, que treballen a les administracions públiques, tècnics, electes, consultors, investigadors, estudiants universitaris i professionals en general dels camps de l'economia, la geografia, l'urbanisme, les infraestructures, la ciència política, les ciències ambientals i l'ecologia, entre altres àrees d'estudi. El curs va comptar amb l’assistència de més de dos-cents inscrits.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame