Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
RIU GAIÀ. CABAL DE MANTENIMENT
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2004

La Coordinadora Salvem el Gaià organitza una consulta popular per a conèixer l'opinió dels veïns dels pobles propers, afectats per la desaparició del cabal del riu al tram final des de la construcció de l'embassament del Gaià. El 98% dels participants en la consulta voten afirmativament a la recuperació del cabal mínim del Gaià. A final de novembre, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) presenta el Pla de cabals de manteniment de les conques internes de Catalunya, a través del qual es fixa un cabal de manteniment per al tram final del Gaià.


L'any 1975 es va inaugurar l'embassament del Gaià entre els termes del Catllar i Vespella de Gaià. L'aigua de l'embassament esta-va destinada a subministrar el complex petroquímic del Camp de Tarragona, concretament l'empresa Repsol YPF. Des d'aleshores el cabal natural del tram baix del riu ha estat inexistent.

A principi de 1999, amb l'objectiu d'implicar el màxim nombre de persones i entitats dels pobles del Baix Gaià, es va crear la Coordinadora Salvem el Gaià per tal de vetllar per la protecció i recuperació del tram sec del riu. Les principals reivindicacions de la coordinadora eren el restabliment del cabal ecològic del riu a través de la rescissió de la concessió de la multinacional Repsol YPF, l'execució del Pla especial de delimitació i protecció de la Reserva Natural de Fauna del Gaià i l'ampliació d'aquesta.

El 25 d'abril de 2004, la Coordinadora va organitzar una consulta popular, que va rebre el recolzament de la Direcció General de Medi Natural, als municipis d'Altafulla, Ferran, la Riera de Gaià i el Catllar. L' objectiu de la consulta era conèixer la posició dels habitants dels municipis del tram final del riu Gaià, afectats per l'embassament i la desaparició del cabal del riu. La consulta va preguntar directament si es volia que baixés aigua pel riu Gaià respectant les concessions dels regants, i va ser un èxit de participació: la major part dels veïns que van participar van respondre que sí a la pregunta plantejada; concretament, 1.169 persones van votar a favor i només dotze, en contra.

Uns dies després de la consulta popular, el Govern i la multinacional Repsol YPF van reprendre, després de dos anys, els contactes per a negociar un cabal ecològic per al tram final del riu Gaià. Tot i que només es va arribar a una declaració d'intencions, el director dels Serveis Territorials de Medi Ambient al Camp de Tarragona, Josep Lluís Pau, va assegurar que, segons els càlculs del Departament de Medi Ambient i Habitatge, sí que seria possible dotar el Gaià d'un cabal ecològic.

En compliment del Pla hidrològic de les conques internes de Catalunya, i seguint les directrius de la Directiva marc de l'aigua (DMA) (2000/60/CE), el 7 d'octubre el Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va aprovar inicialment el PLA SECTORIAL DE CABALS DE MANTENIMENT de les conques internes de Catalunya. Un dels primers objectius del Pla va ser elaborar plans zonals, que concretarien les actuacions que s'havien de realitzar als rius per a garantir-ne el cabal de manteniment. Aquests plans s'haurien de començar a redactar l'any 2005 per tal de completar-los l'any 2008, un any abans del que establia la DMA. A partir d'aquests plans zonals, la Generalitat de Catalunya podria retirar o modificar concessions d'aigua en el cas que posessin en perill els cabals de manteniment establerts.

Amb l'aprovació del Pla sectorial de cabals de manteniment, es va fixar un cabal de manteniment per al tram final del Gaià, des de l'embassament del Catllar fins la desembocadura al mar. Aquest cabal mínim, variable en funció del tram, es va elaborar tenint en compte el règim pluviomètric dels darrers anys, les dades de climatologia de la zona i les necessitats hídriques dels ecosistemes segons les èpoques de l'any.

La Coordinadora Salvem el Gaià va demanar a l'ACA, a través d'una al·legació, que el Pla zonal del Gaià fos una actuació prioritària. La coordinadora també va remetre l'al·legació al Consell Comarcal del Tarragonès i als ajuntaments afectats perquè la fessin arribar a l'ACA.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame
Fotogaleria relacionada