Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
RIERA D'ARENYS. CANALITZACIÓ
Joaquim Carreras
 
Actualitzat a 31/12/2006
 
Tot i els esforços de la plataforma Salvem la Riera per a impedir el cobriment de la riera de Sobirans, el Ministeri de Medi Ambient treu a concurs les obres i les adjudica a l’empresa COPASA, S.A. Alhora, l’Ajuntament d’Arenys de Munt presenta un avantprojecte a la població i poc després convoca un referèndum en el qual la majoria de votants s’hi mostren favorables. Les obres comencen l’últim trimestre de l’any malgrat la denúncia de Salvem la Riera a l’Ajuntament, en considerar que el referèndum no és vàlid.

Antecedents 2003, 2005

La riera d’Arenys o de Sobirans, situada a la comarca del Maresme, neix al municipi d’Arenys de Munt, en plena serralada Litoral, i desemboca a la Mediterrània, al municipi d’Arenys de Mar. La riera travessa els centres urbans de les dues poblacions, fet que ha comportat nombroses inundacions i danys materials a béns públics i privats causades per les riuades i ha suposat que fos inclosa en el Pla de rieres del Maresme (1992).

Durant l’any 2003, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va presentar el projecte definitiu de canalització i cobriment de la riera, que va ser aprovat pel Govern de l’Estat. Aquest preveia fer un gran dipòsit o bassa a la capçalera de la riera, canalitzar-ne l’aigua a partir d’aquest punt i cobrir-la al seu pas per Arenys de Munt. A mitjan 2004, la plataforma Salvem la Riera va presentar un recurs contenciós administratiu contra el projecte per tal d’aturar el procés.

La plataforma Salvem la Riera considerava que la riera no s’havia de cobrir ja que aquesta era l’última riera urbana de sorra del Maresme i alhora un important element d’identitat de la població. També era un bé per a la fauna i la flora i un espai que donava frescor a l’estiu. Es creia que la bassa de la capçalera seria un possible focus d’infeccions i el caixó per canalitzar la riera trencaria el paisatge i representaria un perill per als nens. A més es defensava la idea que l’obra no s’havia dimensionat correctament ja que en els càlculs no s’havien tingut en compte els anys més plujosos i es consideraven tots els afluents de la riera iguals. Per tot això es creia que aquesta modificació de la riera crearia una falsa sensació de seguretat i que es perdria l’oportunitat de fer un projecte que fos un exemple de respecte mediambiental.

El Ministeri de Medi Ambient (MMA) no va respondre el recurs en el termini estipulat per la llei, per la qual cosa la plataforma va considerar que havia de ser un jutge qui en dictaminés la suspensió, o no, del projecte.

El 14 de març de 2006 va sortir publicat al Boletín Oficial del Estado (BOE) l’anunci del concurs per a executar les obres del projecte de canalització de la riera. La data límit per a presentar les ofertes de participació era l’11 de maig, i el 12 de juliol s’havien de conèixer les empreses presentades. El termini d’execució era de dos anys i mig i el cost previst de 14.399.680 €. L’alcalde d’Arenys de Munt, Andreu Majó, del partit Arenys de Munt 2000 (AM 2000), va rebre amb satisfacció la notícia però la plataforma Salvem la Riera mantenia que l’obra incomplia la llei i encara tenia causes judicials pendents.

Es presenta l’avantprojecte de les obres i es realitza el referèndum
A final d’abril de 2006, l’Ajuntament (format per AM 2000 i Convergència i Unió (CiU)) va presentar un avantprojecte per tal d’exposar com havia de quedar la riera al seu pas per la població. Aquest recollia propostes que van guanyar en un concurs d’idees, i projectava que la riera estaria coberta i seria un passeig per a vianants, fins a convertir-se en un espai cívic sense barreres arquitectòniques. En aquest projecte quedaven definits quatre trams. A la part superior, anomenada Sobirans, es treballaria per a conservar el valor paisatgístic de la zona i es crearia un parc d’oci i lleure. La part central havia de ser un passeig enjardinat on els cotxes hi circularien pels laterals, i el tram més comercial, entre l’ajuntament i la rambla de Sant Martí, havia de ser totalment per a vianants. A partir d’aquest punt, els cotxes podrien circular i estacionar. L’Ajuntament esperava portar el projecte a referèndum el mes de juny, i si s’aprovava, que les obres comencessin el gener de 2007.

El 7 d’agost de 2006 el MMA va adjudicar el concurs per les obres a l’empresa COPASA, S.A.. amb un pressupost de 11.372.867 €i un termini d’execució de trenta mesos. Aquestes obres, a part de canalitzar tota la riera, també havien d’incloure la construcció de la bassa de regulació d’aigua a la capçalera de la riera, amb una superfície de 2,5 ha, i la canalització principal de les aigües de les rieres secundàries.

Finalment el referèndum es va fer el mes de setembre de 2006, després de l’adjudicació de les obres. De les 6.201 persones amb dret a vot, en van votar 1.169 (19%), de les quals 910 (78%) van estar a favor del projecte i 243 (21%) hi van votar en contra.

La plataforma Salvem la Riera va presentar un recurs d’impugnació a la justícia, ja que considerava que el referèndum infringia cinc articles del decret 294/1996 de la Generalitat que estipulava com s’havien de celebrar les consultes populars. Una de les principals infraccions era que no es podien fer consultes populars seixanta dies abans d’unes eleccions, i en faltaven quaranta-set per a les autonòmiques. A aquest fet l’alcalde, Andreu Majó, va respondre dient que ell preferia solucionar els problemes per la via política i va rebre amb entusiasme els resultats de la votació malgrat la baixa participació.

El mateix mes de setembre de 2006 van començar els treballs a la riera amb l’estudi topogràfic de la zona per determinar com s’havia de col•locar el caixó de ciment i diversos serveis com la xarxa de clavegueram i les línies elèctriques i telefòniques. S’esperava que les obres finalitzessin el març de 2009.

Més informació

salvemlariera.bloc.cat/post/2748/100743
www.arenysdemunt.org/document.php?id=919
www.detots.org/relk/slr/index.html
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Maresme