Dissabte 4 de Juliol de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
RIERA D'ARENYS. CANALITZACIÓ
Juli Valdunciel

Actualitzat a 31/12/2005

Davant les contínues discrepàncies sobre el projecte de canalització de la riera d'Arenys de Munt, avalat per l'Ajuntament, l'Agència Catalana de l'Aigua i el Ministeri de Medi Ambient, la plataforma Salvem la Riera hi presenta un recurs contenciós en contra. Això l'atura temporalment però segueix el debat sobre quina és la millor solució per evitar les riuades que es produeixen freqüentment.


Antecedents 2003

Articles posteriors 2006

La riera d’Arenys o de Sobirans està situada a la Serralada Litoral, al centre de la comarca del Maresme. Neix en el terme municipal d’Arenys de Munt i, després de 8 km de recorregut desemboca a la mar Mediterrània, en el municipi d’Arenys de Mar. Igual que moltes altres rieres urbanes del Maresme, aquesta passa pel mig dels centres urbans i és l’eix de la vida local dels dos municipis. A causa de les periòdiques riuades i dels problemes que aquestes ocasionen, l’any 1992 es va fer un pla de protecció contra avingudes d’aigua, del qual la canalització de la riera d’Arenys és l’última gran actuació que queda per fer.

L’any 1995 es va presentar el primer projecte de canalització de la riera, que va haver de ser modificat ja que suposava la desaparició d’arbres monumentals. D’aquell any i fins al 2002 se’n van anar cobrint alguns trams de manera intermitent. Davant la diversitat d’opinions que va aixecar la proposta, l’alcalde de la localitat, Andreu Majó, del partit Arenys de Munt 2000, va organitzar una consulta popular en la qual només va participar un 20 % dels cens electoral però on la majoria va donar suport al projecte. L’agost de 2003 l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va presentar el projecte de canalització i cobriment definitiu, redactat per l’enginyer Josep Serra Vicente, aprovat pel Ministeri de Medi Ambient (MMA) i pressupostat amb 14,4 MEUR. Aquest preveia construir a la capçalera de la riera un gran dipòsit o bassa per aturar l’aigua, a partir d’aquest punt canalitzar-la a cel obert i, quan arribés a Arenys de Munt, cobrir-la.

Lluny d'arribar a un acord, continuen les discrepàncies
El mes de juny de 2004, la plataforma Salvem la Riera va presentar un recurs contenciós administratiu contra el projecte, que va fer aturar el procés. Aquesta plataforma defensava que a part de l’impacte ambiental hi havia deficiències tècniques que no asseguraven que es repetissin les riuades. A la vegada, membres de la plataforma van organitzar mesures de pressió, com una vaga de fam a la plaça de l’església. L’any 2004 també es va trencar el consens polític que hi havia sobre el projecte de canalització, ja que durant un ple extraordinari en què es votava per demanar al MMA que accelerés el procés per començar les obres, els dos regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es van abstenir en la votació perquè consideraven que aspectes importants del projecte no s’havien discutit.

Amb l’entrada de l’any 2005, la Generalitat va prioritzar la millora de les rieres del Masnou, Cabrils, Vilassar de Dalt, Arenys de Mar i Arenys de Munt, ja que eren les úniques que quedaven pendents d’arreglar parcial o totalment. Durant el mes de febrer, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va anunciar que en breu es licitarien les obres per canalitzar la riera d’Arenys de Munt. Aquest considerava que el projecte havia recollit l’experiència de totes les canalitzacions de rieres que s’havien fet al Maresme, a la vegada que era sostenible i respectuós amb el medi. Tot i això, Jordi Colomer, integrant de la plataforma Salvem la Riera, va recordar que el MMA no havia respost el recurs presentat per la plataforma en el termini que estipulava la llei, de manera que un jutge hauria de dictaminar si el projecte estava suspès o si s’havia de tornar a fer o no.

Així, doncs, en acabar l’any les obres per canalitzar la riera no havien començat i continuava el desacord sobre quina era la millor solució per evitar les riuades. En general, el problema de la canalització i manteniment de les rieres havia estat un dels fets que més discrepàncies havia aixecat al Maresme. Durant l’any 2005 l’ACA tenia previst actuar en vint-i-sis conques de rieres, però amb el pressupost per a neteja i manteniment reduït a menys de la meitat que l’any anterior. Això suposava que només se satisfarien un 10 % de les demandes que s’havien fet aquell any des del Consell Comarcal del Maresme.

Més informació
www.arenysdemunt.org/ARXIUS/notes/triptic_Riera_A_4.pdf
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada