Dimarts 2 de Juny de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
REINTRODUCCIÓ DE L'ÓS A L'ALT PIRINEU I ARAN
Marta Pallarés

Actualitzat a 31/12/2005

Durant tot l'any 2005 roman oberta la polèmica entorn del projecte de reintroducció de nous exemplars d'óssos al Pirineu per garantir-hi la supervivència i la reproducció d'aquest animal. La proposta, liderada pel Govern francès, s'ha anat posposant a causa de la forta oposició de les autoritats araneses.


Antecedents 2004

Articles posteriors 2006, 2008

L’actual població d’óssos a la Península és de cent quinze exemplars, aproximadament, segons dades de la Fundació Oso Pardo. Cent es troben a la Serralada Cantàbrica i quinze o setze als Pirineus Centrals, els quals provenen de la reintroducció que es va fer d’aquest animal en aquella zona el 1996 per iniciativa del Govern francès.

Després d’haver-se extingit l’ós bru autòcton a principi de la dècada dels noranta, el segon atac que es va fer contra aquesta espècie va ser la mort de l’ossa Canelle, fruit de la reintroducció, per part d’un caçador francès. Actualment, l’escassa presència de femelles entre aquest nou col·lectiu en fa difícil la capacitat de reproducció, per això es va pensar que calia impulsar-ne una nova reintroducció. La proposta va obrir una forta polèmica entre els patrocinadors del projecte i determinats col·lectius del territori directament afectat, defensada fonamentalment pel representant del Govern aranès. Els principals arguments en contra són els perills que representa la introducció de l’ós per a la ramaderia i en certa manera per a la població local, la qual se sent deixada de banda i se sent obligada a acceptar els criteris estrictament ecològics plantejats des de la ciutat. Per altra banda, els seus defensors consideren que la presència d’aquest animal és un indicador d’elevada qualitat ambiental i també un reclam turístic

El projecte francès de reintroducció
L’ 11 de febrer representants dels governs d’Espanya, França i Andorra i de les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó i Navarra, reunits a Barcelona, van acordar impulsar el primer pla d’acció conjunt per a la recuperació de l’ós bru al Pirineu abans de la tardor.

L’alliberament de nous exemplars d’ós a la zona dels Pirineus Atlàntics i Centrals, concretament en zones properes a la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà, estava previst per a la tardor, segons informava el biòleg francès Pierre Yves Quennette, després de la reunió celebrada el 5 d’abril a Vielha amb les autoritats i els tècnics de medi ambient dels territoris esmentats.

José Luís Herranz Sáez, director general de Biodiversitat, després de la reunió declarava que el pla per a la reintroducció també preveia una campanya de sensibilització adreçada als agricultors, caçadors i ramaders de les poblacions locals per tal que l’ós no fos vist com una amenaça sinó com un enriquiment de l’entorn i com un reclam turístic alhora.

El projecte de reintroducció havia donat molts bons resultats, segons informava la ministra de Medi Ambient espanyol, Cristina Narbona Ruíz, al Congrés dels Diputats el 9 de febrer, encara que aquests eren més positius des d’un vessant medambiental que des de l’òptica estricta dels valors socials, ja que no es podia obviar la polèmica que havia suscitat.

Oposició al projecte per part d'algunes institucions del territori afectat
Carles Barrera Sánchez, síndic del Consell General de la Vall d’Aran, declarava que en aquest projecte no havien estat tingudes en compte les plenes competències en medi ambient i ramaderia que té la Vall d’Aran i que no era suficient la indemnització que es preveia donar als ramaders en cas d’accidents, sinó que calien inversions i suport al sector en general.

Ecologistes reclamen més espai protegit per a la supervivència de l'ós i donen suport al projecte
Diverses associacions ecologistes de Catalunya, entre elles DEPANA, i també de Navarra i Aragó van subscriure un manifest, Osas 2005, per demanar al Ministeri de Medi Ambient, als governs de les comunitats de Navarra i Aragó i a la Generalitat de Catalunya un programa de reforçament de la població d’ossos al Pirineu. Un dels aspectes que defensa la iniciativa és una major protecció de l’hàbitat d’aquesta espècie per mitjà de l’ampliació de la proposta per la XARXA NATURA 2000 que, de retruc, podria afectar negativament l’ampliació de L’ESTACIÓ D’ESQUÍ I L’URBANITZACIÓ DE BAQUEIRA-BERET. DEPANA, que signa el document encara que no demana una protecció especial per a les àrees esmentades, considerava, segons recollia el diari La Mañana del 14 de febrer, l’endemà de les declaracions del seu vicepresident Frank Capdevila Carcassona a aquest mitjà, que l’oposició del síndic de la Vall d’Aran, Carles Barrera, a la reintroducció de l’ós no creia que fos representativa de tota la població, ja que segons una enquesta feta al vessant sud del Pirineu es deduïa la creixent acceptació social de l’ós.

Endarreriment de l'alliberament
El 22 de juliol ja sortia als principals mitjans de premsa la notícia que l’alliberament dels óssos es retardaria i que aquest rebria el suport del programa Life europeu. La notícia l’havia fet pública el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà Solsona, en la primera visita oficial el 21 de juliol a la Vall d’Aran. Milà informava que la nova ministra francesa d’Ecologia i Desenvolupament Durable, Nelly Olin, volia fer noves consultes abans d’alliberar l’animal. Al mateix temps, el conseller de Medi Ambient i Habitatge considerava que la reintroducció de l’ós suposa també la recuperació d’un hàbit i una forma de vida que va perdurar durant molt temps a la muntanya sense greus conflictes.

A final d’any el diari El Segre informava, segons fonts del Ministeri de Medi Ambient esvolè, que a la primavera s’alliberarien cinc femelles d’ós procedents dels seus boscos.

Més informació
www.edu365.com/vadellibres/llibre/30/tot-un-personatge.html
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati