Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE VILALLER
Josep Ramon Mòdol

Actualitzat a 31/12/2007

La revisió del planejament de Vilaller s’inicia el 2006, quan s’aprova l’avanç del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM). El pla, que s’aprova inicialment el febrer de 2007, preveu un fort creixement residencial i d’activitats industrials i turístiques basat en una disponibilitat de sòl que comença a mancar a la resta de la comarca. Paral•lelament, bona part dels regidors es veuen immersos en un presumpte cas de corrupció urbanística. El pla rep l’aprovació provisional el desembre de 2007.

El terme municipal de Vilaller, de 58,68 km², s'estén al sector nord-oest de la comarca de l’Alta Ribagorça. Limita al nord amb els termes de Viella i Salardú (Vall d'Aran), a ponent amb Montanui (Ribagorça aragonesa), al sud i sud-est amb el terme de Pont de Suert i a l'est amb la Vall de Boí.

El terme consta de dos sectors units només per un petit territori de difícil accés al vessant occidental del tossal de l'Orri. El sector meridional, on hi ha Vilaller, s'estén per la vall de la Noguera Ribagorçana a ambdues bandes del riu. El sector septentrional, on s’ubica Senet, és molt més extens, i comprèn tot el vessant esquerre de l'alta vall de Barravés, amb el Noguera Ribagorçana com a límit.

Municipi de base turística i ramadera d'alta muntanya, amb 656 habitants el 2007, està format per quatre nuclis urbans, ubicats entorn de l’eix de l’N-230: Vilaller (amb 543 residents), el poble de Senet (108 habitants), el llogaret de Cierco (5 veïns) i el nucli de l’Artiga, ara despoblat. L'oferta turística consta de 4 hostals (amb 67 habitacions), 4 restaurants, 5 bars, 7 cases de pagès (amb 76 llits), 1 centre eqüestre i 5 cases de colònies.

S’inicia la renovació del planejament vigent

El planejament vigent al municipi, les normes subsidiàries de planejament aprovades definitivament en data de 25 de setembre de 1985, va experimentar diverses modificacions parcials fins a la seva darrera actualització el febrer de 2004.

El PLA TERRITORIAL PARCIAL DE L’ALT PIRINEU I ARAN aprovat el juliol de 2006 va incloure el nucli de Vilaller dins la categoria de creixement mitjà, considerant-lo l’espai idoni per a satisfer la demanda tant d’habitatge com d’activitat econòmica en una comarca amb escassetat de sòl. El pla proposava l’estratègia de compleció i millora urbana per al nucli de Senet.

La redacció del nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) va ser encarregada a l’equip format pels arquitectes Bernardo Gordún Quiles i Mònica Nogueras Peroy, mentre que l’informe de sostenibilitat ambiental fou redactat pels enginyers Lluís Florit Molina, Pep Pueyo Farrero i Josep Maria Sánchez López.

En la fase de criteris i objectius desenvolupada el 2006, es va seguir un programa de divulgació als veïns del municipi del procediment de tramitació del POUM, i es va celebrar un acte públic obert, on es van exposar els criteris que calia seguir i es va convidar a la participació, així com a diverses reunions per a debatre propostes d’ordenació per a la banda oest del riu Noguera Ribagorçana.

Segons l’alcalde de Vilaller, Jaume Monsó, dels Independents per Vilaller (IV), el pla es basava en la duplicació de l’àrea urbanitzada, la construcció d’un polígon industrial i l’ampliació de l’àrea esportiva actual. El projecte preveia també la reserva de sòl per a la futura variant de l’N-230 (AUTOVIA A-14 LLEIDA-VIELLA I TÚNEL DE VIELLA), la construcció d’un nou pont cap a Aragó i un pla especial de regulació urbanística del nucli històric.

En el ple de 19 d’octubre del 2006, l’Ajuntament de Vilaller va acordar aprovar l’avanç de POUM que incloïa la justificació, objectius i propostes d’ordenació. Durant el termini d’exposició pública que es va obrir a continuació es varen presentar 16 escrits de particulars amb suggeriments.

L’acord d’aprovació inicial del POUM es va dur a terme en el ple extraordinari del 10 de febrer de 2007, amb els vots dels cinc edils independents i el regidor de Convergència i Unió (CiU) i el vot en contra del representant del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). L'alcalde del municipi, Jaume Monsó, va afirmar que Vilaller necessita un nou projecte de futur per a respondre a les expectatives generades per la pròxima ampliació de l'estació d'esquí de Cerler cap a Castanesa.

Tot seguit es va obrir un termini d’un mes d’informació pública, que va finalitzar amb 80 al•legacions, de les quals 11 van ser presentades per Departaments de la Generalitat (Departaments de Salut (DS), Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), de Cultura i Mitjans de Comunicació (DCMC), Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Medi Ambient i Habitatge (DMAH), i Governació i Administracions Públiques (DGAP)), 1 pel Ministeri de Foment (MIFO) i 68 per particulars.

Característiques del nou POUM

Els objectius del nou POUM eren la preservació del paisatge natural, la connectivitat territorial i la biodiversitat existent al municipi; la regulació i ordenació dels teixits urbans de caràcter residencial ja consolidats històricament i dels no consolidats amb propostes per a una organització, una disposició i un encaix millor a la trama urbana i per a una dotació de serveis i espais lliures; l’aportació de nou sòl de serveis i industrial i la constitució de noves àrees de creixement amb usos residencials en continuïtat amb el nucli urbà, mitjançant la classificació de sòl; la definició d’un nou model de mobilitat mitjançant el traçat de nous carrers que permetin els desplaçaments interns entre la part històrica i els nous creixements residencials i de serveis; i la preservació el patrimoni arquitectònic, cultural i etnogràfic.

La delimitació de la superfície municipal provisional preveia 28 ha de sòl urbà i 34 hectàrees de sòl urbanitzable, a parts iguals entre sòl delimitat i no delimitat, i 5.862 ha de sòl no urbanitzable.

El POUM també definia un model de creixement urbà enfocat a un desenvolupament urbanístic que permetés lligar les necessitats de creixement amb la preservació del medi, a fi de garantir la qualitat de vida dels seus habitants. L’aportació de nou sòl per al creixement residencial amb tipologies de baixa i mitjana densitat es concretava a Vilaller i Senet, amb la previsió d’un màxim de 1.936 nous habitatges, que es complementava amb la promoció de 3,14 ha de sòl per a activitats industrials i terciàries, i la previsió de construir diversos hotels.

El conjunt dels sectors residencials s’estructuraven a Vilaller en continuïtat amb el nucli urbà i fins al límit determinat pel riu, zona de fàcil connexió amb l’N-230 i amb la vialitat urbana preexistent. A Senet es mantenia la zona sud de creixement prevista a les anteriors normes subsidiàries, amb els nous sectors pensats per a millorar l’accés a l’entrada i zona est del nucli.

Els espais verds que calia promoure a Vilaller se situaven als marges de la Noguera Ribagorçana i el barranc de Casós amb la voluntat de crear un parc fluvial que enllacés el nucli amb la zona esportiva.

El POUM seguia les prescripcions de la normativa urbanística vigent amb la previsió de 587 habitatges de protecció pública.

Regidors imputats per presumpta corrupció urbanística

El juny de 2007 l’alcalde, Jaume Monsó, i el regidor de cultura, Marc Moreno, van declarar al jutjat de Tremp per presumptes irregularitats urbanístiques i tràfic d’influències. El 9 d’octubre quatre regidors més van prestar declaració com a imputats en el mateix cas, que es remuntava a l’octubre de 2005, quan el consistori va comprar dues finques per a fer-hi habitatges socials i un poliesportiu. El nou POUM en va variar l’ús a residencial i llavors la família anteriorment propietària va presentar una denúncia per estafa. L’Ajuntament de Vilaller va aprovar un decret d'alcaldia on s’acordava l'anul•lació de la compra de les finques.

Un POUM condicionat pel canvis legislatius i de planejament
El POUM va rebre aprovació provisional el desembre de 2007, amb els vots a favor dels membres de l’equip de govern i l’abstenció dels 3 regidors d’Independents per Vilaller -Progrés Municipal (IV-PM).

L’aprovació definitiva del POUM es preveia durant el 2008, un cop enllestida l’ampliació del període d’exposició pública de l’aprovació inicial per tal d’adequar-se a la nova normativa, alhora que restava pendent de les determinacions del Pla director urbanístic de l’Alta Ribagorça, en fase de redacció.

Més informació

vilaller.ddl.net/pla.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame
Fotogaleria relacionada