Dissabte 4 de Juliol de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE TOSSA DE MAR
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2005

L'Ajuntament de Tossa de Mar aprova inicialment el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) que preveu que el municipi passi dels 5.260 als 7.000 habitants el 2015, si bé desclassifica 160 ha considerades com a urbanitzables en l'anterior Pla. Els grups de l'oposició hi voten en contra i critiquen aspectes com la manca d'informació, l'absència d'un port esportiu o el reduït creixement urbanístic.

Tossa de Mar és un municipi del litoral de la Costa Brava caracteritzat per un territori muntanyós, amb penya-segats i petites cales arran de mar, i ocupat majoritàriament per boscos de sureda. Dues terceres parts del seu terme municipal es troben dins de l’àmbit del PEIN del massís de les Cadiretes. El nucli de població es localitza a l’única part plana que correspon a l’arribada de la riera de Tossa al mar. Està format per la Vila Vella, un recinte emmurallat del segle XII; el centre històric, format per les expansions a partir del segle XVI; i els creixements a partir dels anys seixanta del segle XX, en bona part fruit del turisme, que se situen al voltant del centre històric o en urbanitzacions al llarg de la franja costanera recolzades en la carretera de Lloret de Mar o de Sant Feliu de Guíxols. L’any 2005 el municipi tenia 5.260 habitants.

L’activitat econòmica de Tossa de Mar està centrada en el turisme amb una oferta d’allotjament que l’any 2001 era de 15.220 places, encapçalada pel sector hoteler (46%) i seguida pels càmpings (43%) i els apartaments (11%). A aquestes cal sumar les 4.441 unitats d’habitatge d’ús secundari.

La revisió del planejament urbanístic
Disposava d’un pla general d’ordenació urbana (PGOU) aprovat l’any 1986 i que havia tingut com a principals objectius millorar la normativa urbanística, donar un acabat adequat al nucli urbà i reduir la taca de sòl urbanitzable, ja que afectava sòls d’elevada qualitat ambiental i paisatgística.

A principi de 2004 l’Ajuntament va iniciar els tràmits per a la redacció del nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) sota la coordinació de l’arquitecte Ricard Pié. El novembre d’aquell any es van aprovar els objectius del POUM que se centraven a millorar l’activitat turística, protegir i valorar el medi natural del municipi i resoldre els problemes urbanístics al nucli de Tossa i a les urbanitzacions. El novembre i el desembre es van realitzar dos fòrums de participació ciutadana amb l’objectiu de recollir suggeriments i propostes dels ciutadans. Les principals conclusions foren la necessitat de millorar el nucli de Tossa i les urbanitzacions, aturar el creixement urbanístic i fomentar un turisme de més qualitat en què es potenciessin els petits negocis familiars i la reforma d’hotels i càmpings.

El nou POUM
El març de 2005 l’Ajuntament va aprovar inicialment el POUM amb els vots a favor dels sis regidors de l’equip de govern (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC, i Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) i els cinc vots en contra de l’oposició (Convergència i Unió –CiU–, Agrupació d’Electors de Tossa –AET– i Tossa Unida –TU–).

El POUM preveia un creixement de fins als 7.000 habitants el 2015 gràcies a la construcció, de nou-cents habitatges, dels quals cent cinquanta serien de protecció oficial. No obstant, es desclassificaven un total de 160 ha previstes com a urbanitzables en l’anterior pla. També s’apostava per evitar la construcció de grans hotels. Un altre dels aspectes previstos era la revitalització de la Vila Vella a través de la revisió del Pla especial de protecció del sector, la rehabilitació dels habitatges i la creació de zones verdes al voltant d’aquest barri. Es proposava que la riera i la platja es convertissin en els principals eixos vertebradors del nucli de Tossa: la riera havia d’esdevenir un espai verd per a vianants i a la platja s’eliminaven els aparcaments i es remodelava el passeig marítim.

L'oposició en contra
Els tres grups de l’oposició van presentar un manifest conjunt en què denunciaven la manca d’informació i diàleg que havia mostrat l’equip de govern. Així criticaven que havien tingut molt pocs dies per estudiar la documentació i per això no van entrar a debatre el contingut del Pla. L’alcaldessa, Pilar Mundet (PSC), va manifestar que els regidors de l’oposició “no havien fet els deures” i va considerar inacceptables les “excuses” donades. Mundet va destacar com a aspectes més importants del nou planejament la millora urbanística del nucli urbà i el fre a la pressió urbanística.

L’aprovació inicial va rebre cinc-centes al·legacions, de les quals el 80% foren acceptades. Així, per exemple, es va acceptar l’eliminació dels carrerons sense sortida a la Vila Vella que implicaven enderrocar cases, se suprimien les galeries que connectaven el passeig del Mar i l’avinguda Costa Brava. A més al centre històric es prohibien els àtics però es permetia una planta sota teulada i que els edificis tinguessin nou metres, un metre i mig més del previst inicialment.

Després de resoldre les al·legacions, durant el novembre l’Ajuntament va tornar a aprovar inicialment el POUM, una mesura que tenia com a objectiu permetre que es poguessin tornar a presentar al·legacions i afavorir així la participació. De nou els tres grups de l’oposició van votar-hi en contra. CiU i AET consideraven que el Pla atacava el patrimoni dels veïns del nucli històric, ja que els impedia construir àtics i lamentaven que no s’inclogués el port esportiu, un projecte que havia proposat l’anterior govern municipal de CiU el 2003 però que havia estat rebutjat pel nou ajuntament i pel Govern de la Generalitat. Per la seva banda la portaveu de TU, Gisela Saladich, considerava que es limitava excessivament el creixement urbanístic i va assegurar que “amb aquest pla, els joves que viuen a Tossa no poden tenir expectatives de res”.

L’any 2006 havien de continuar els tràmits per a l’aprovació definitiva del POUM.

Més informació
www.tossademar.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Selva