Dimecres 13 de Novembre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE TÀRREGA
Pilar Paricio

Actualitzat a 31/12/2005

La Comissió Territorial d'Urbanisme de Lleida va aprovar definitivament el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) l'octubre de 2005. El POUM preveu el desenvolupament de 440 noves hectàrees urbanes, repartides en 190 de sòl residencial, 200 de sòl industrial i 50 per a zones verdes, equipaments i serveis. Aquest sòl permetrà la construcció de deu mil nous habitatges, amb els quals l'Ajuntament calcula arribar als vint-i-cinc mil habitants durant els propers vint anys.

Tàrrega, capital de la comarca de l’Urgell, es troba situada a la gran plana lleidatana, entre el riu d’Ondara i l’autovia A2. La superfície del terme és de 8.840 ha i la seva població, segons dades del padró de 2005, era de 14.810 habitants.

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida va fer l’aprovació definitiva del nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Tàrrega l’octubre de 2005; aquest substitueix les antigues Normes subsidiàries, aprovades l’any 1983. La redacció del POUM es va iniciar el 2002 amb l’anterior equip de govern, Convergència i Unió (CiU), que el va presentar a exposició pública. Amb l’actual equip de govern, Agrupació d’Independents Progressistes i Nacionalistes (AIPN), es va concloure el procés, resolent-ne les al·legacions i adequant el Pla a la LLEI D’URBANISME.

La capacitat de creixement urbà del municipi havia quedat esgotada, però el POUM possibilita nous creixements en establir els criteris d’expansió urbana per a les properes dècades. Incrementa en 440 les hectàrees de sòl classificat i preveu que el municipi aculli fins a vint-i-cinc mil habitants durant els propers vint anys. El creixement es desenvolupa d’una manera radial al voltant del centre històric i divideix el nucli urbà en quinze nous sectors.

Dimensionament del nou sòl
Per tal de dimensionar els habitatges i el sòl que Tàrrega podria necessitar, els redactors del Pla, Valeri Mas i Pasqual Mas, van estudiar les dinàmiques de creixement demogràfic i la producció d’habitatges registrades durant les últimes dècades al municipi. La població ha tingut un creixement de cinc mil habitants durant els últims deu anys, passant dels 9.869 als 14.810, i en aquest període s’han construït mil cinc-cents nou habitatges nous. La ciutat ha desenvolupat una forta capacitat d’atracció, tant de població com d’activitat econòmica, que ha estat afavorida per la seva centralitat dins del territori català, ja que està situada a 100 km de Barcelona, a 45 de Lleida, a 85 de Tarragona i a 198 de Girona, i per la bona accessibilitat des de l’autovia A2, l’eix Tranversal i la comarcal C14. L’Ajuntament preveu continuar aquesta dinàmica gràcies a l’empenta que pot donar la realització de noves infraestructures com EL FERROCARRIL TRANVERSAL DE CATALUNYA i EL CANAL SEGARRA-GARRIGUES .

Objectius del POUM
L’objectiu essencial és afavorir el desenvolupament sostenible de Tàrrega, i el Pla ho defineix com la utilització racional del territori i el medi ambient. Aquesta iniciativa comporta conjuminar les necessitats de creixement amb la preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals, amb la finalitat de garantir la qualitat de vida dels habitants.

Segons informació de l’Ajuntament mateix, aposta per la cohesió social, per l’ordenació urbanística compacta i per l’ampliació de l’espai d’ús públic, la preservació del paisatge de qualitat i la previsió de sòl urbà de cara al desenvolupament econòmic del municipi. El Pla preveu, també, l’ordenació dels set nuclis de caràcter més rural agregats a Tàrrega: Altet, Claravalls, Riudovelles, Talladell, Conill, Figuerosa i Santa Maria.

Les actuacions més importants del POUM són la creació de rondes i carrers que enllacen la trama urbana existent amb la nova, la definició de la variant de la C14 que permet desviar el tràfic fora del nucli urbà, la previsió de 200 noves hectàrees de sòl industrial, de serveis i terciari, que facilitaran el futur desenvolupament econòmic del municipi, la permeabilització de la via del tren al seu pas pel nucli urbà mitjançant la construcció de túnels i passos coberts i la previsió del futur traçat del tren transversal per a mercaderies al nord del nou polígon industrial.

El regidor d’Urbanisme de Tàrrega, Jaume Ramon (AIPN) comenta: “Volem aconseguir un creixement sostenible per a la nostra ciutat, fet pel qual el projecte té molta cura en la preservació del paisatge i la dignificació de l’espai públic”.

Sectors del POUM
De les 8.840 ha del terme municipal, 838 són sòl urbà i urbanitzable, mentre que 7.900 són sòl no urbanitzable, dins de les quals s’inclou la zona sud protegida com a XARXA NATURA 2000. El sòl no urbanitzable estableix les categories següents: sòl no urbanitzable de valor agrícola, de valor paisatgístic, de protecció dels nuclis urbans, de protecció dels horts, de protecció d’interès ecològic.

Les principals zones d’expansió urbana són les següents: Eixample d’Ondara amb 50 ha i 2.439 habitatges, Camins de Verdú amb 25 ha i 1.000 habitatges, ronda de Llevant amb 26 ha i 1.062 habitatges, passeig del Pedregal amb 12 ha i 380 habitatges, els Prats amb 54 ha i 3.670 habitatges, Sant Eloi Ixent amb 32 ha i 1.304 habitatges, Sant Eloi Ponent amb 13 ha i 329 habitatges, Trepat i Borges amb 67 ha i 2.033 habitatges. Respecte al sòl industrial els principals sectors són els Plans, amb 36 ha, la Canaleta, amb 14 ha i Boscarró amb 116 ha. D’altra banda, el municipi encara disposa de zones sense consolidar a l’interior del sòl urbà i que el POUM preveu desenvolupar.

L’entrada en vigència del POUM es preveu per al 2006, un cop donada la conformitat al text refós i se’n faci la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Més informació
www.ajtarrega.es/plaordenacio.html
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Urgell