Dimarts 31 de Gener de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE PUIGCERDÀ
Marta Pallarés

Actualitzat a 31/12/2005

A principis d'any era notícia l'imminent aprovacio del POUM de Puigcerdà (POUMP) per l'organisme competetent, la Comissió provincial d'Urbanisme de Girona. El pla preveia entre altres equipaments, la construcció d'un Hospital transfronterer així com la variant de ràpit accés de l'Eix del Llobregat en direcció la Nacional 20 francesa pel túnel del Puimorent. La proposta d'incrementar gairebé en un 50% el parc d'habitatges de la capital cerdana, havia estat el principal motiu d'oposició al pla per part de col·lectius de veïns i ecologistes.

Des de 1996 la normativa urbanística vigent a Puigcerdà era el Pla General Intermunicipal de la Cerdanya, que partia d’unes antigues Normes Subsidiàries. La part de la província de Girona de la Cerdanya, des de Bellver fins a Puigcerdà, havia rebut un fort creixement demogràfic i, sobretot turístic, a partir de la construcció del Túnel del Cadí el 1985. El POUM volia donar resposta a la creixent demanda d’habitatges, especialment alta en aquesta part del país, així com també donar-li a la capital cerdana un nivell de serveis i equipaments propi d’una possible capitalitat a l’Alt Pirineu i Aran.

Característiques del POUMP
El POUMP té una durada prevista de dotze anys i preveu la construcció de 2.800 habitatges, fet que representarà un augment del 50% a partir dels 6.200 actuals. Un 20% dels habitatges seran de protecció oficial, es a dir, 700.

Les principals mesures que inclou el POUMP són el creixement industrial a l’entorn de la línia del tren, a la zona del camí de Vinyola, la previsió dels terrenys per la construcció de l’hospital transfronterer i els terrenys també pel pavelló firal per a la popular fira del cavall. El POUMP també preveu noves escoles al barri de la Baronia i equipaments nous a cada barri per fomentar la participació ciutadana. També contempla una nova connexió viària entre els Túnels del Cadí i del Puimorent subterrània entre el giratori d’accés a la vila i el pont de Sant Martí.

El POUMP i el projecte municipal
L’alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, Esquerra Republicana de Catalunya manifestava la seva satisfacció respecte el resultat dels treballs del pla que havien estat coordinats per Joan Antoni Solans Huguet, exdirector general d’Urbanisme. La principal aspiració de l’alcalde era la de duplicar la població de la ciutat, segons informava la Vanguardia del 22 de gener. Segons Planella, els 8.925 habitatges actuals podrien passar a 11.000 en deu anys si es donava resposta a les necessitats de creixement derivades de la forta immigració i es desenvolupaven polítiques de de fixar la població del territori. Planella també defensava el creixement urbanístic intensiu per estalviar impacte ambiental. També considerava l’alcalde en aquesta notícia de principis d’any, que el POUMP seria l’impuls definiu per a què la ciutat donés el perfil adequat per a la capitalitat de la futura vegueria de l’Alt Pirineu i Aran a la que aspirava.

L'Oposició al POUMP per la població local
El document, que havia rebut 200 al·legacions havia generat una forta oposició. Els sectors més críctics, segons informava el diari el Punt del 13 de setembre eren l’Institut d’Estudis Ceretans i la plataforma Salvem Puigcerdà. Segons aquests col·lectius el pla serviria per a requalificar una gran extensió de terrenys per l’especulació urbanística i que, a més, destrossarien zones rústiques fins ara protegides. Joan Tomàs Torrent, portaveu de l’Institut d’Estudis Ceretans es queixava que el pla no hagués tingut en compte el paisatge com a principal actiu de Puigcerdà que és el motor de la comarca.

Per la seva banda, la plataforma Salvem Puigcerdà considerava desmesurades les previsions de creixement urbanístic del POUMP i considerava que responia a una operació especulativa ja que l’economia cerdana depenia molt de la construcció representant un 22% del Producte Interior Brut de la comarca, mentre que la mitjana gironina era del 9%.

També l’organització ecologista Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) manifestava al Diari de Girona del 16 de juny que era excessiu el creixement urbanístic de la Cerdanya.

Oposició dels municipis veïns
Cinc municipis veïns de Puigcerdà; Urús, Ger, Isòbol, Bolvir i Guils havien presentat alegacions –152,65 acceptades– per la por que tanta oferta d’habitatges a Puigcerdà acabés fent fracassar els seus propis plans urbanístics, fonamentats en oferir una imatge rústica d’alta muntanya, recollia la Vanguardia del 22 de gener.

El 29 d’abril era notícia a la Vanguardia la valoració positiva del POUMP per la Comissio d’Urbanisme, tot i que demanava fer-hi algunes esmenes i requeria un document d’avaluació de l’impacte ambiental abans de poder-ho aprovar definitivament. Declarava el director general d’Urbanisme, Joan Llort xxx al Regió 7 del mateix 29 d’abril que Puigcerdà tot i concentrar el 70% de la població de la Cerdanya només tenia el 16% de les segones residències i se’n previen només el 20% dels nous habitatges previstos.També considerava Joan Llort que no era traspassable el model de creixement de Puigcerdà als petits nuclis disseminats com ara Age i Vilallobent i recordava que el creixement de Puigcerdà sí que encaixava amb les línies de creixement dibuixades pel Pla Territorial de l’Alt Pirineu i Aran (PTAPiA) en potenciament de les ciutats més grans i la inversió en grans equipaments. Per tant, les modificacions que demanava urbanisme eren la reducció del sòl urbanitzable al nuclis d’Age i Villalobent per tal d’adequar-se a la filosofia del PTAPiAla que limita el creixement dels petits nuclis i a la realització de l’estudi d’impacte ambiental tal i com acorda la Llei d’Urbanisme.

Aprovació definitiva
El nou de setembre s’aprovava el POUMP de forma provisional en sessió plenària a l’ajuntament i restava en mans del que decidís la comissió que tenia sis mesos per estudiar el text.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Cerdanya