Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE PORQUERES
Xavier Crehuet

Actualitzat a 31/12/2006

El ple de l’Ajuntament de Porqueres aprova inicialment el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per unanimitat. El POUM projecta la construcció de 758 habitatges nous, dos-cents cinquanta a la vall de Miànigues. La Plataforma Vall de Miànigues s’oposa al POUM i denuncia l’impacte paisatgístic i ambiental sobre aquesta zona. L’Ajuntament continua defensant el projecte mentre es presenten diferents al•legacions. Finalment, l’Ajuntament de Porqueres suspèn temporalment la tramitació del POUM a l’espera de les directrius del Pla director urbanístic del Pla de l’Estany .

El municipi de Porqueres se situa al centre sud de la comarca del Pla de l’Estany, l’integren sis nuclis i té una extensió de 33,57 km². La majoria dels seus quatre mil habitants es concentren a Mata, les Pedreres i Miànigues. En destaca una molt baixa densitat urbana provocada per la construcció majoritària d’habitatges unifamiliars. El municipi té alguns comerços dispersos, sobretot al carrer Sant Andreu, i una zona industrial entre el carrer Sant Andreu i el riu Terri. Porqueres limita amb la riba oest de l’estany de Banyoles i el sector oest del municipi és muntanyós i està ocupat per bosc. La platja d’Espolla, l’estany de Banyoles i les muntanyes de Rocacorba estan inclosos al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) de Porqueres.

El POUM de Porqueres
El Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) pretenia modificar les Normes subsidiàries de planejament aprovades l’11 de febrer de 1998. L’anterior ordenació municipal era de l’any 1985. El 17 de desembre de 2004 l’Ajuntament va adjudicar la redacció del POUM a l’arquitecta Dolors Casanovas. Aquesta revisió es justificava, segons la memòria del POUM, per posar al dia l’actual normativa urbanística i ordenar el creixement del municipi amb respecte pel medi ambient i per la qualitat de vida.

L’Ajuntament de Porqueres, governat en majoria absoluta per Independents de Porqueres (IdP), creia que el planejament de 1998 no cobria ni un terç del creixement necessari. Es preveia que Porqueres tindria 6.414 habitants d’aquí a dues dècades, amb un creixement d’uns dos mil cinc-cents habitants durant aquests anys. El POUM projectava la construcció de 758 habitatges nous. Segons l’Ajuntament aquesta planificació d’edificació satisfeia les necessitats futures de la població. També, es pretenia consolidar el centre urbà de Porqueres amb nous espais públics, equipaments i serveis. El total de superfície urbana representava 216,6 ha, de les quals 162 ha corresponien a sòl urbà consolidat i les restants 54,6 ha a sòl urbà no consolidat. El sòl urbanitzable sumava unes 20 ha entre el sòl industrial i el sòl per a habitatges. Porqueres incrementava la superfície urbana aproximadament un 10%.

La vall de Miànigues acollia uns dos-cents cinquanta nous habitatges: dos-cents al nord de la zona esportiva (en el sector urbanístic SUD 2) i uns quaranta a la zona del Prat-Dallas (en els sectors PAU 19 i PAU 20). Al sud i al nord de Miànigues ja hi havia zones urbanes i el POUM les ampliava en direcció al centre de la vall. A la vall també es reservaven terrenys per a la possible creació de la ronda oest de Banyoles que alhora delimitava el creixement de la zona urbana. També es canviava el règim jurídic del sòl del nucli antic de Miànigues i de dos petits nuclis habitats propers que passaven de rústic a urbà. La vall de Miànigues, situada al sud-est del municipi, està formada per dos turons (on es troben diverses masies i el nucli antic de Miànigues), diverses clapes de bosc i la part agrícola situada a banda i banda del carrer de Sant Galderic.

Amb el nou POUM es volien potenciar els nuclis de població consolidats i possibilitar les noves construccions al voltant d’aquestes zones. Per evitar l’ocupació extensiva del sòl el planejament incloïa la consolidació de la coexistència de dos habitatges en una parcel•la de característiques unifamiliars. També, es catalogaven dues-centes masies i cases rurals.

Pel que fa al sòl destinat a activitats industrials, se’n proposava l‘ampliació bàsicament en els terrenys al voltant del riu Terri, limítrofs amb la principal zona industrial actual. Es pretenia acabar amb els problemes de convivència generats per activitats econòmiques mal ubicades i resoldre el problema de les inundacions al municipi. Pel que fa a la zona esportiva, es volia aconseguir una superfície (de més de 80.000 m²) ben connectada i amb possibilitats de construir-hi noves instal•lacions al voltant del camp de futbol nou.

El 9 d’agost de 2006 el ple extraordinari aprovava inicialment el POUM per unanimitat, amb els vots d’IdP i de l’oposició formada per Convergència i Unió (CiU). També s’aprovava la documentació complementària, entre la qual hi havia els convenis urbanístics relacionats amb el nou planejament i el catàleg de masies i cases rurals. Durant els mesos de setembre i d’octubre s’hi podien presentar al•legacions.

Neix la Plataforma Vall de Miànigues

El setembre de 2006 es formava la Plataforma Vall de Miànigues amb l’objectiu d’aturar el POUM de Porqueres. La Plataforma estava formada per diferents veïns de Porqueres i diverses entitats i partits polítics com Limnos-Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany, Associació de Naturalistes de Girona, Coordinadora de Defensa de l'Estany, Joves d'Esquerra Verda (JEV) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) del Pla de l'Estany.

El 28 d’octubre de 2006 es va convocar una reunió informativa entre l’Ajuntament i la Plataforma. La trobada no va acostar les posicions amb els veïns i la Plataforma va reafirmar la seva intenció de presentar al•legacions al POUM. A part d’aquesta reunió informativa, se’n va organitzar una altra de caràcter general amb tots els veïns del municipi.

Segons la Plataforma el creixement previst era desmesurat i afectava greument el paisatge de la vall de Miànigues. El creixement del sector urbanístic SUD2 aproparia l’actual zona urbana fins a uns cent metres del nucli antic de Miànigues. A més, consideraven que el planejament deixava el camí obert a la urbanització definitiva de tota la vall. Afegien que el nou POUM no resolia la problemàtica de les inundacions del municipi, especialment al sector de Dallas, on el creixement implicaria perill d'inundacions ja que es tractava d’una zona d'antics aiguamolls. La Plataforma considerava innecessària la ronda oest de Banyoles i en discutia la reserva de terrenys projectada. A més, afegien que la ronda tindria impacte sobre la plana de llevant de l’estany de Banyoles ja que després de travessar Miànigues passaria per aquesta zona abans d’arribar de nou a la carretera C-66.

La Plataforma va organitzar diferents mobilitzacions, com xerrades informatives o la penjada de pancartes en alguns habitatges i llocs transitats.

Es presenten diverses al•legacions i l’Ajuntament defensa el projecte
L’al•legació de la Plataforma tenia el suport de mil vint-i-cinc signatures, segons va afirmar el seu portaveu Jacint Pinsach. La Plataforma va presentar una al•legació demanant a l’Ajuntament de Porqueres que aturés la tramitació del nou POUM, i ajornés l’aprovació provisional, fins que s’aprovés el Pla director urbanístic del Pla de l’Estany del qual la Generalitat iniciava els treballs previs. D’aquesta manera es pretenia evitar l’existència de plantejaments contradictoris amb una ordenació global en aspectes com les infraestructures, els creixements urbans o la protecció d’espais naturals. L’organització ecologista Limnos també va presentar una al•legació en el mateix sentit en què criticava l’impacte ambiental i paisatgístic a Miànigues i creia que hi havia altres zones del Pla de l’Estany amb possibilitats de creixement i millor comunicades. Limnos considerava que la vall de Miànigues realitzava la funció d’anella verda al voltant de la zona habitada de Porqueres i Banyoles.

També van presentar al•legacions cinc persones de la zona de Mata i les Pedreres i alguns propietaris de masies en referència a la seva catalogació. També es queixaven els veïns de la urbanització de Puig Surís per la proposta del POUM de reduir el nombre de parcel•les de dues-centes onze a un centenar. Els veïns creien que els seus terrenys perdrien valor i preu.

L’alcalde de Porqueres, Xavi Gifra (IdP), afirmava que el creixement previst consolidava algunes zones ja iniciades. Per Gifra la consideració de sòl urbà dels tres nuclis habitats situats al turó de Miànigues es tractava d’un error de la redactora del POUM que s’havia de corregir a l’aprovació provisional. Així, segons el batlle, en aquesta zona es proposava un pla especial per declarar el sòl no urbanitzable. Sobre la possible inundació de la zona de Prat-Dallas, l’alcalde assegurava que quan aquesta zona s’urbanitzés es canalitzaria la riera, que provocava les inundacions quan plovia amb força.

Se suspèn la tramitació del POUM
El 12 de desembre de 2006 l’alcalde anunciava que l’Ajuntament de Porqueres suspenia temporalment la tramitació del POUM a l’espera de les directrius del Pla director urbanístic del Pla de l’Estany. Segons Xavi Gifra aquesta mesura buscava aconseguir el màxim consens. Tot i això, Gifra continuava defensant el projecte i acusava la Plataforma de desvirtuar la realitat per crear polèmica. La Plataforma ho valorava molt positivament tot i que volien esperar a l’aprovació definitiva del Pla director.

El 17 de desembre de 2006 la Plataforma va organitzar una caminada popular informativa per la vall de Miànigues. Hi van participar dues-centes cinquanta persones, entre les quals hi havia alguns membres de CiU de Porqueres. La Plataforma continuava insistint a aturar definitivament aquest projecte.

A mitjan any 2007 s’esperava la presentació del Pla director urbanístic del Pla de l’Estany. Tanmateix, segons l’alcalde de Porqueres només s’esperaria a saber les característiques que havia de seguir el municipi però no l‘aprovació definitiva.

Més informació
www.ddgi.cat/porqueres/poum/
www.fotolog.com/valldemianigues
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Pla de l'Estany