Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE PALAFRUGELL
Anna Torres

Actualitzat a 31/12/2006

Després de l'aprovació inicial el 31 de maig de 2005 del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Palafrugell, el període d'exposició pública acaba amb dues-centes cinquanta al•legacions. Fruit d'algunes de les al•legacions, l'aprovació provisional redueix creixements urbanístics i protegeix espais naturals d’interès. Tanmateix, la tramitació d'aprovació definitiva queda aturada el 6 de juny del 2006 perquè l'edicte d'aprovació inicial no havia estat publicat en els dos diaris de més divulgació de l'àmbit. Aquest fet obliga a obrir un nou període d'exposició pública que aporta noves al•legacions, sobretot relacionades amb la proposta de desdoblament de la carretera C-66. L’Ajuntament desestima fer una consulta popular sobre aquest tema i el 2 d’octubre de 2006 s’aprova definitivament el POUM de Palafrugell.

Antecedents 2005

Palafrugell, amb una extensió de 26,9 km2, és el municipi més poblat de la comarca del Baix Empordà (21.307 habitants el 2006). En un passat la seva economia s’havia basat en la indústria del suro, però amb l’explosió turística dels anys seixanta aquesta activitat va quedar desplaçada en favor del sector de serveis i la construcció.

Tot i que el nucli de Palafrugell és el centre històric del municipi, a la costa s’han format una sèrie de nuclis turístics destacats (Tamariu, Llafranc i Calella), i als peus de la serra de les Gavarres s’ha ubicat el poblet de Llofriu i diversos masos escampats. Aquest desenvolupament urbanístic ha respost a dos plans generals d’ordenació urbanística (PGOU) diferents: el PGOU aprovat el 13 d’abril de 1962 i el PGOU aprovat el 20 de juliol de 1983. Tanmateix, la diferència de plantejaments en el creixement del sòl urbà i en l’estructura general i orgànica del terme municipal, juntament amb el requeriment d’adaptar el planejament a la LLEI D'URBANISME, han determinat que el febrer de 2004 s’iniciï la revisió del PGOU de 1983.

El nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM)
L’elaboració del nou POUM de Palafrugell va ser encarregada a l’arquitecte municipal d’urbanisme i a diversos col•laboradors externs. L’objectiu del nou pla era assolir un desenvolupament urbanístic sostenible mitjançant un creixement urbà compacte i concentrat al nucli de Palafrugell, millorar la qualitat turística als nuclis costaners, i elaborar un model de protecció per al sòl no urbanitzable (SNU) i el patrimoni dels nuclis rurals. Això es va traduir finalment en la classificació urbanística i en la distribució territorial següents:

 
Nuclis urbans Sòl urbà (ha) Sòl urbanitzable (ha) Sòl no urbanitzable (ha)
  Actualitat POUM Actualitat POUM Actualitat POUM
Palafrugell 256,94 277,99 59,16 90,55    
Calella-Llafranc 248,61 235,36 9,08 4,42
Tamariu 137,81 104,43 13,19 6,72
Nuclis rurals 12,30 13,98   2,09
TOTAL 655,66 631,76 81,48 103,78 1.978,28 1.942,55

El planejament preveia arribar a una població de 26.000 habitants, construir 5.316 habitatges i generar 887.324 m2 d’espai lliure de dotació pública.

Elaboració i tramitació del nou pla
El febrer de 2004 es van iniciar els tràmits per a la revisió del PGOU de l’any 1983. Al final del mateix any es va començar el procés de participació ciutadana, que va finalitzar el març de 2005.

El 31 de maig de 2005 es va aprovar inicialment el POUM. Tanmateix, pocs mesos després la plataforma ecologista Salvem el Crit va criticar que el pla no solucionés els problemes de mobilitat i de consum d’aigua al municipi. El període d’exposició publica, que va durar dos mesos, va finalitzar amb un total de dues-centes cinquanta al•legacions. Fruit d’aquest procés i de les negociacions polítiques dels grups de govern, el POUM es va modificar. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i l’Entesa-Junts per Palafrugell (EJP), que formaven l’equip de govern, van negociar un altre equipament esportiu situat al costat de l’autovia de Calella, que se sumava al ja projectat al Mas Mascort, i el PSC també va apostar per reduir entre cent vint-i-cinc i cent trenta-cinc habitatges al sector entre la Fanga i l’entrada a la vila per Mont-ras. D’altra banda, totes les forces locals van assumir la protecció urbanística del Puig Gruí, zona boscosa d’interès a l’entrada de Tamariu, segons el que es disposava al PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DEL SISTEMA COSTANER (PDUSC). Aquesta darrera modificació va evitar la construcció de trenta-cinc pisos i vuit cases nous.

El 6 de juny de 2006, quan el POUM estava pendent de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona (CTUG) perquè s’aprovés definitivament, la tramitació va ser aturada. La raó va ser que l’edicte de l’aprovació inicial del pla no havia estat inserit en els dos diaris de més divulgació en l’àmbit municipal o supramunicipal; només havia estat publicat al Diari de Girona, i no a El Punt. Una vegada l’edicte fou publicat a El Punt, es va tornar a iniciar l’exposició pública, que va durar trenta dies.

Durant aquest nou procés va sorgir una nova polèmica en relació amb les alternatives de desdoblament de la carretera C-66, que forma part de l’ANELLA DE LES GAVARRES, a l’altura del nucli de la Barceloneta de Llofriu. El nou POUM preveia la variant per l’oest, entre el nucli i el massís de les Gavarres, per tal de protegir la plana de rellevància agrícola que se situa a l’est. Aquesta postura era defensada per l’Ajuntament de Palafrugell, l’Ajuntament de Torrent, alguns veïns de la Barceloneta, l’Associació per la Defensa de la Plana de Llofriu i Torrent i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), sota la màxima de minimitzar l’impacte ambiental i les especulacions urbanístiques. D’altra banda, la major part dels veïns de Llofriu i de la part oest del nucli de la Barceloneta eren partidaris de la variant per l’est, amb la intenció d’evitar impactes sobre les persones. Finalment, l’Ajuntament va desestimar fer una consulta popular sobre la variant i va mantenir la proposta per l’oest.

El 2 d’octubre de 2006 es va aprovar definitivament el POUM de Palafrugell. El director general d’urbanisme, Joan Llort, va destacar aquest pla per l’estructura de creixement compacte i homogènia que proposa al voltant del nucli urbà, perquè respecta les directrius del PDUSC i per l’ordenació del sòl no urbanitzable prevista, que valora com a molt positiva.

Més informació

ajpalafrugell.org/content/view/407/262
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Empordà