Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE LLORET DE MAR
Arnau Urgell - Mercè Mauri

Actualitzat a 31/12/2007

A començament de maig el ple municipal de Lloret de Mar aprova provisionalment el nou POUM. El document finalment inclou la polèmica ampliació del golf de l'Àngel, operació que preveu la construcció de 270 habitatges i un hotel de luxe. El pla no té el suport de l'oposició que entén que afavoreix la massificació i no avança cap a la sostenibilitat. El mes d'octubre la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona aprova el text. Tanmateix, ICV i SOS Lloret decideixen interposar-hi un recurs perquè l'aprovació del golf infringeix la Llei forestal.Els ecologistes també consideren que s'incompleix la Directiva d'avaluació ambiental de plans i programes.

Antecedents 2005

A final de 2004 s'inicia la redacció del nou Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Lloret de Mar (la Selva). El document s'aprovà inicialment a final de 2005 amb els vots a favor de Convergència i Unió (CiU), el Partit Popular (PP) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l'abstenció d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i el vot en contra del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) que considerava que el document perpetuava el model de massificació urbanística per al municipi.

Aprovació del nou POUM amb l'ampliació del golf
A final d'abril es feia públic que el document que el consistori de Lloret de Mar, format per CiU i el PP, duria a aprovació inclouria el Pla parcial de la riera Passapera. Aquest pla preveia l'ampliació del camp de golf de l'Àngel de 9 a 18 forats, la construcció de 270 habitatges i la d'un hotel de cinc estrelles. Per a fer-ho possible es requalificaven 6 ha forestals de Sant Pere del Bosc i s'urbanitzava una peça de dimensions similars a la zona de la Venta de la Goya. La requalificació havia estat vetada per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona (CTUG) i havia rebut una esmena per part del PSC després de l'aprovació inicial. Per la seva banda, l'associació ambientalista SOS Lloret també ho havia convertit en un dels “cavalls de batalla” en el marc de l'oposició al nou POUM.

Les reaccions no es van fer esperar. Les més crítiques van ser les del PSC (Lucía Echegoyen ho va qualificar “d'atemptat contra la sostenibilitat”) i les d'ICV. En canvi Eduard Coloma (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), malgrat estar a l'oposició, s'hi manifestava favorable amb l'argument que “una vegada destrossada la muntanya valia la pena que el municipi tingués un camp de golf gran per a esdevenir un atractiu turístic”.

Finalment, l'aprovació provisional de POUM es va debatre en el ple extraordinari del 4 de maig i va obtenir els vots favorables de l'equip de govern, en contra del PSC i ICV i l'abstenció d'ERC. El regidor d'Urbanisme Josep Valls (CiU) va afirmar que era una planificació de “contenció residencial, reserva de sòl per a usos hotelers, dinamització de les zones comercials i augment dels espais verds i lliures”. Respecte al Pla parcial de la riera Passapera, Valls va explicar que el consistori ho considerava “necessari” per permetre l'ampliació del camp de golf, però que les 6 ha forestals esdevindrien un parc urbà. Respecte de la construcció de més de mil habitatges a Lloret Verd i a la urbanització Monturiol, es va decidir deixar-los sota prescripció a l'espera de noves consideracions per poder planificar-ne el creixement.

Per la seva banda, el regidor Santiago Ontañón (PP), tot i votar a favor, va criticar la manca de propostes concretes en la planificació hotelera. Ontañón manifestava la preocupació pel descens continu del sector.. Valls va respondre que s'havia inclòs una clàusula segons la qual a tot el sòl urbanitzable de Lloret es podien construir hotels. En una aposta “per la qualitat per sobre de la quantitat”, el document planificava almenys tres establiments de luxe a la cala dels Banys, a COSTA MARCONA i en l'operació d'ampliació del golf de l'Àngel. Per a l'oposició, el POUM suposava manca de planificació turística, poca sostenibilitat i massificació.
Es desestimen els 1.000 habitatges a Lloret Verd

La CTUG va rebutjar el 28 de juny construir 1.000 habitatges en un espai de 85 ha entre les urbanitzacions de Lloret Verd i Lloret Blau, propietaris i l'equip de govern de 2001. La Comissió va considerar que l'espai s'havia de considerar sòl urbanitzable no delimitat, és a dir, només utilitzable en cas d'esgotar tot el creixement previst. Sense aquesta decisió, l'Ajuntament hauria hagut d'haver indemnitzar els propietats en cas de preservar aquest espai.

L'11 d'octubre la CTUG va aprovar el nou POUM. Tanmateix, tres setmanes més tard ICV va anunciar que hi presentaria un recurs a causa del Pla parcial de la riera de Passapera. El tràmit es va formalitzar el 19 de novembre ja que consideraven que es vulnerava la Llei forestal de Catalunya. En aquest sentit, segons els ecosocialistes de Lloret la legislació forestal obligava a deixar l'espai com a sòl no urbanitzable, mentre que l'execució del Pla parcial li atribuïa la condició de “sòl urbanitzable delimitat orientat a espais lliures i com a reserva d'equipaments”.

Pocs dies després es presentava un altre recurs d'alçada per part de SOS Lloret. Segons els ambientalistes el document no incloïa una avaluació ambiental dels efectes del pla sobre el territori tal com obligava la Directiva 2001/42. Afegien que, en contactes documentats amb el Ministeri de Medi Ambient (MMA) i la Comissió Europea, ambdues institucions havien confirmat la necessitat d'aquest tràmit. A banda, consideraven que el POUM infringia altres lleis com la d'espais naturals, la forestal o la de sòls. Per tot plegat també van decidir emetre queixes al MMA i a la Comissió. L'any finalitzava a l'espera de resoldre ambdós recursos d'alçada contra la decisió d'aprovar definitivament el POUM de Lloret de Mar.

Més informació
www.lloret.org
www.gencat.net/ptop
www.soslloret.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Selva