Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE LA SEU D'URGELL
Josep Báguena

Actualitzat a 31/12/2003

El 14 de març de 2003 entra en vigor el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de la Seu d’Urgell. La revisió de l’antic Pla general d’ordenació urbana és una aposta per a encarar l'ordenament territorial del municipi en un nou context internacional, amb un rol específic en tant que ciutat estratègica dels Pirineus. Les potencialitats turístiques i recreatives i els valors paisatgístics i naturals del municipi han marcat les línies bàsiques de desenvolupament del POUM.

Marc general de redacció del POUM
Durant l’any 2001 l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, sota el mandat de l’alcalde del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Joan Ganyet, va decidir revisar el Pla general d’ordenació urbana del 1980 per tal de planificar el desenvolupament del municipi en coherència amb el creixement urbà que havia experimentat els darrers anys.

La construcció de l’equipament esportiu i de lleure del Parc del Segre promogut per la celebració de les proves d’aigües braves dels Jocs Olímpics del 1992, l’aprovació del Pla territorial general de Catalunya del 1995 i la realització de diferents iniciatives europees en matèria de cooperació transfronterera, com ara la Comunitat de Treball dels Pirineus, van ser aspectes considerats estratègics en la redacció del nou POUM de la capital de l’Alt Urgell.

El nou POUM volia contribuir a definir la Seu d'Urgell com una àrea de grans potencialitats turístiques i recreatives, enmig d'una gran reserva natural i paisatgística en el centre d'una EUROREGIÓ formada per les regions de Migdia-Pirineus, Llenguadoc-Rosselló, Aragó i Catalunya.

Les previsions del Pla territorial general de Catalunya van qualificar la Seu d'Urgell i el territori que en constitueix l'àrea immediata d'influència com a sistema territorial de nivell 3. Això preveia que la Seu i el sistema urbà Valira-Alt Segre tinguessin una posició central com a pol d'activitat en una àmplia àrea d'influència en l’àmbit dels Pirineus i del Prepirineu, fet que hi consolidava l'impuls econòmic i en millorava les comunicacions.

Els objectius del POUM
Els objectius del nou POUM de la Seu d’Urgell plantejaven que la ciutat tingués un paper capdavanter respecte a la resta de la muntanya, tant als Pirineus espanyols com als francesos, amb complementarietat de funcions amb Andorra i Puigcerdà.

Com a ciutat fronterera havia de tenir funcions transnacionals i europees i convertir-se en una ciutat emblemàtica dels Pirineus.

A la presentació, Carles Llop, arquitecte de l’equip redactor va remarcar que la revisió del Pla general va proposar una ordenació íntegra del territori, de manera que l'urbanisme plantejat es basés en principis de sostenibilitat i de qualitat ambiental.

Compacitat urbana
Una de les principals aportacions del POUM de la Seu d’Urgell va ser la voluntat de mantenir un model de ciutat compacta i d'afavorir el desenvolupament urbà al marge dret del riu Segre amb la definició d'eixos i àmbits de creixement en les direccions llevant, ponent i nord, sense oblidar la redefinició de la façana fluvial. Aquestes mesures van confirmar un model de desenvolupament contingut i compacte per al municipi de la Seu d’Urgell que, amb 1.489 ha de superfície municipal i 135,10 ha de sòl urbà, va preveure, segons el nou POUM, un creixement de sòl urbanitzable de 14,60 ha.

A aquest efecte, es va definir també un gran cinyell verd que circumda el conjunt de l'àrea central de la ciutat i la vincula, a través d'un sistema de parcs fluvials interconnectats (Parc del Segre, Parc del Valira, Parc del Mesclant de les Aigües), amb altres nuclis urbans situats en els eixos viaris cap a la Cerdanya i l’Urgellet.

Integració territorial
Paral·lelament a la definició dels parcs fluvials, el nou POUM va preveure la incorporació substancial del sistema de turons immediats (pla de les Forques i seqüència de turons del Castell i la Ciutadella Militar) com a entorn equipat de parcs territorials panoràmics sobre la ciutat, tot mantenint i desenvolupant els valors del medi rural i de muntanya, molt presents al municipi.

Diversificació econòmica
El nou POUM va definir la creació de nous àmbits terciaris i logístics a fi de diversificar l'oferta urbana. Els nous equipaments hotelers, comercials i de serveis van ser definits amb la construcció del nou bulevard de Ponent i amb la requalificació de la ciutat existent i la remodelació del centre històric de la ciutat.

Millora de la connectivitat
La nova definició dels sistemes urbans i territorials generals es va articular a partir del disseny de l'estructura viària enriquida per la integració de la variant de la C-14, establint nous accessos mitjançant un túnel i un nou pont des del vessant de Castell-ciutat.

El Pla d’ordenació urbanística de la Seu d’Urgell va ser aprovat definitivament per la Comissió Territorial d’Urbanisme de JBL Lleida i va entrar en vigor el 14 de març de 2003, data en què va ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Més informació:
www.laseu.org/cat/ajuntament/pla.asp
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Urgell