Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POUM DE CASTELLÓ D'EMPÚRIES
Anna Torres

Actualitzat a 31/12/2007

El 13 de març del 2007 s’aprova el Text refós del POUM de Castelló d’Empúries després d’aconseguir un consens amb els veïns i d’incorporar els informes emesos pels departaments de la Generalitat. Aquest document presenta canvis substancials respecte del polèmic avanç del 2005, ja que suprimeix l’ampliació dels canals de la marina i l’execució de la llacuna d’aigua salada, i limita el creixement industrial i residencial. Un informe jurídic determina que no cal tornar a aprovar inicialment el Pla, i el govern local n’ajorna l’aprovació provisional per al pròxim mandat. Tanmateix, les eleccions del maig marquen un canvi de govern que implica noves modificacions al POUM.

Antecedents 2005, 2006

Articles posteriors 2008

Castelló d’Empúries, a la comarca de l’Alt Empordà, s’estructura en dos nuclis situats al marge esquerre del riu la Muga, separats per la riera de la Mugueta i la carretera C-260. El municipi forma part del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà en un 66% del territori. La qualitat ambiental i la línea de costa han afavorit un desenvolupament econòmic fonamentat en el sector serveis, que representa gairebé el 80% del PIB del municipi.

L’inici del procés de revisió del PGOU
La revisió del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) de Castelló d’Empúries es va iniciar l’any 2005. L’avanç del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), presentat aquell mateix any, tenia com a eix central la creació de nou sòl residencial, per a l’edificació de 3.200 habitatges, que connectaria la vila comtal i la marina d’Empuriabrava. Aquest creixement es preveia de la marina cap a l’oest, ampliant els canals d’aigua transitables fins a una nova llacuna salada de 15 ha. La proposta del POUM va generar des del principi moviments contraris tan per part dels partits de l’oposició (Esquerra Republicana de Catalunya –ERC– i Partit Popular –PP–), com per part de la plataforma cívica Salvem l’Empordà i la Plataforma de Castellonins en Contra de la Construcció Massiva. Aquesta polèmica va comportar que el Pla no s’aprovés inicialment fins al 8 de maig del 2006, després d’haver reduït la llacuna projectada a la meitat, d’haver limitat la navegabilitat dels canals i d’haver traslladat algunes zones edificables. Tanmateix, la previsió d’habitatges s’havia incrementat fins a 4.141, per la qual cosa les mobilitzacions contràries al Pla van persistir. Fruit de noves negociacions, el juny del 2006 es va reobrir el procés de participació pública que va acabar al setembre amb un total de 179 al•legacions. Paral•lelament, el 3 d’octubre del 2006 es va aprovar definitivament el PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE L’EMPORDÀ (PDTE) que limitava considerablement el creixement urbanístic al municipi.

L’evolució i la tramitació del POUM
A principi del 2007 l’Ajuntament va rebre l’informe del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) relatiu al text del POUM aprovat inicialment el 2006. Aquest informe posava de manifest que el Pla no s’ajustava als límits establerts pel PDTE i que comportava un risc de fragmentació ecològica i de salinització d’aqüífers al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Segons el DMAH, el creixement urbanístic del Pla parcial de l’Hort d'en Negre/Tià de l'Estanyol, i l’arranjament i construcció de vials previst al de les Calandrieres podien afectar directament el connector ecològic de la Muga i la Mugueta. L’informe concloïa amb una sèrie de modificacions que s’havien d’incloure en el POUM, entre les quals destacaven la modificació del traçat de la carretera actual paral•lela a la Muga (C-260), reduir l’extensió dels plans parcials que afectaven el connector, no realitzar l’estany d’aigua salada i la reubicació d’algunes zones industrials.

D’altra banda, l’empresa explotadora dels canals d’Empuriabrava, Cegra Internacional, també va al•legar que l’ampliació dels canals i la construcció de l’estany comportarien problemes d’estabilitat dels murs actuals, a part que incrementarien notablement els costos de manteniment.

El 13 de març del 2007, el govern format per Convergència i Unió (CiU), amb l’alcalde Xavier Sanllehí al capdavant, i Unió i Progrés Municipal–Partit dels Socialistes de Catalunya Progrés Municipal (UPM-PSC-PM) van aprovar al ple el Text refós del POUM amb el suport també del PP, però amb els vots en contra d’ERC. El text, resultat del consens amb els veïns i de la consideració de diversos informes dels departaments (Agència Catalana de l’Aigua, Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, i DMAH), eliminava l’ampliació dels canals navegables i la construcció de la llacuna d’aigua salada, reduïa a la meitat la zona industrial de Castelló Nou i limitava el creixement residencial en sectors com el Botxí o els Temples. Tanmateix, ERC encara discrepava sobre el nou creixement en 530 habitatges al camí de Roses i la zona comercial al sector del Mas Nou.

Un informe jurídic va determinar que no era necessari tornar a aprovar el Pla inicialment, però l’Ajuntament es va comprometre a exposar un mes més el Pla perquè s’hi poguessin presentar més al•legacions. ERC i la Plataforma de Castellonins van criticar la mesura perquè consideraven que s’havien introduït canvis prou substancials perquè el nou document s’hagués de tornar a aprovar inicialment.

Al maig el POUM va obtenir finalment l'informe favorable del DMAH, tot i que la modificació de la C-260 va quedar aparcada per a ser objecte d’un futur pla especial. Després d’això, l’equip de govern va decidir deixar l’aprovació provisional del Pla per al mandat següent. Tanmateix, les eleccions del 27 de maig van determinar un gir polític amb l’entrada al govern del quadripartit format per ERC, Entesa de Progrés Municipal (EPM), PP i la regidora trànsfuga del PSC, Maria Dolores del Fresno. Aquest nou govern va modificar novament el POUM, tot eliminant el creixement al camí de Roses i reduint les previsions de dàrsenes.

Al final de l’any el POUM tenia una nova versió refosa del 17 de setembre del 2007, però estava pendent de l’aprovació provisional.

Més informació:
www.castellodempuries.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati