Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PORT DE L'AMPOLLA

Anna Jiménez

Actualitzat a 31/12/2007

Durant el 2007 el Departament de Política Territorial i Obres Públiques anuncia l’ampliació del port de l’Ampolla a través del Pla de ports de Catalunya. Diverses entitats veïnals, ecologistes i polítiques de la zona es mostren en contra de l’ampliació del port per la zona sud.

L’Ampolla és un municipi situat a la comarca del Baix Ebre que limita amb els municipis de Camarles al nord, i Deltebre i el Perelló al sud. El poble disposa d’un port pesquer i un port esportiu. El primer projecte d’instal•lació per al recer d’embarcacions data de l’any 1948 i es titulava Proyecto de embarcadero en la Ampolla. A partir dels anys cinquanta es van anar succeint diferents obres d’ampliació i millora del port. Entre els anys 1987 i 1988 es va portar a terme la redacció de l’actual projecte del port esportiu.

Actualment, el port queda delimitat en dues zones d’usos diferenciats: una zona esportiva i una zona pesquera. La dàrsena pesquera és gestionada directament per Ports de la Generalitat i l’esportiva està gestionada indirectament per Ports de la Generalitat a través del Club Nàutic de l’Ampolla. El dic del port arrenca del límit nord de la platja de l’Arquitecte, i ocupa bona part de la façana del nucli urbà, amb el port esportiu, seguit del port pesquer. En direcció nord, es troben les platges del Port i de les Avellanes.

Pla de ports de Catalunya

El 20 de febrer de 2007, es va aprovar, des del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), el PLA DE PORTS DE CATALUNYA, en el qual es preveu l’ampliació del port esportiu de l’Ampolla per la zona sud, amb la pèrdua de la platja de l’Arquitecte, una platja urbana de 130 m situada just al costat del Club Nàutic de l’Ampolla.

L’ampliació preveu l’increment de 400 amarradors i una zona d’oci. Igualment, el pla preservaria la platja dels Pinets situada després de la platja de l’Arquitecte en direcció sud, i en crearia una altra d’artificial paral•lela al contrafort sud del port.

L’espai ha estat regenerat per part de la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient (MMA), gràcies al projecte del passeig marítim entre el barranc de Sant Pere i el Club Nàutic i la regeneració de la platja de l’Arquitecte i la dels Pinets.

Reaccions
Davant de la futura ampliació del port, diverses entitats veïnals i de defensa del territori i partits polítics es van pronunciar en contra de l’ampliació del port en direcció a la platja de l’Arquitecte.

El grup local del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), davant de la contradicció que suposava la proposta d’ampliació del port, després de la seva regeneració, en responsabilitzava l'actual equip de govern per no haver defensat altres alternatives. En aquest sentit els socialistes es decantaven per una ampliació del port esportiu per la zona nord, aigües a dins de l’actual port esportiu i pesquer. Igualment, no entenien per què l’actual Ajuntament, format per Convergència i Unió (CiU), estava d’acord en la desaparició d’una platja urbana.

Per la seva banda, l’alcalde de l’Ampolla, Francesc Sancho (CiU), afegia que el Pla de ports era responsabilitat de la Generalitat i que l’Ajuntament només n’aprovaria els tràmits. Tanmateix, manifestava que l’alternativa d’ampliació que proposaven els socialistes representaria un fort impacte que obligaria a construir un espigó de grans dimensions que incidiria en la línia de costa de l’Arenal, al sud del municipi.

Igualment, manifestava que tot i l’ampliació del port, que representaria la desaparició de la platja de l’Arquitecte, estava d’acord amb la regeneració que s’havia fet per part del MMA.

Per la seva banda el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) defensava que l’ampliació del port modificaria fortament la façana marítima, la dinàmica litoral i els fluxos de sediments al llarg de la costa, que també afectarien tant les platges de l’Ampolla i Camarles com les zones deltaiques del golf de Sant Jordi i el Fangar. A més, l’abocament de substàncies d’ús habitual en els ports com la benzina, olis, antiincrustants, entre altres, pertorbaria el medi marí i els ancoratges degradarien l’ecosistema costaner i els efectes podrien ser molt greus en un port de poc calat i semitancat.

Es crea l’Associació de Veïns de l’Ampolla

Al juny un grup de persones de l’Ampolla van decidir constituir una associació de veïns amb l’objectiu de preservar i recuperar el patrimoni del municipi, i mostrar l’oposició a l’ampliació del port esportiu que es realitzaria mitjançant el Pla especial del port de l’Ampolla, a la zona de la platja de l’Arquitecte. Per les seves portaveus, Carme Abril i Vicky Giménez, l’Associació naixia amb la voluntat de ser un espai de participació ciutadana, on una de les primeres fites seria evitar la desaparició de la platja de l’Arquitecte.

En aquest sentit, l’Associació de Veïns de l’Ampolla entenia que les platges dins del poble són un bé que s’hauria de conservar per a les futures generacions. Segons l’entitat, l’Ampolla té un encant especial gràcies a la integració del nucli urbà amb la mar. Per la seva banda, Vicky Giménez va manifestar que no s’oposaven a l’ampliació del port, sinó al fet que es tapés una platja. Entre els motius a favor de la conservació, l’entitat destacava que els caps de setmana hi arriben entre 200 i 300 persones a la platja.

Durant el mes de juliol, una de les seves actuacions fou una campanya de difusió d'informació i recollida de signatures, que es va portar a terme a la via pública els dos primers caps de setmana d'agost, per a evitar la desaparició de la platja de l'Arquitecte. Al•legaven que en el cas que s’ampliés el port, s’hauria de fer per la zona nord perquè d’aquesta manera no s’afectaria la façana marítima.

El mes d’agost van organitzar la segona jornada reivindicativa, durant la qual l’Associació va recollir firmes en contra de l’ampliació del port. Amb la intenció d’aturar el projecte, també es volia fer un debat entre els veïns sobre la necessitat de l’ampliació. En aquesta segona campanya, es van recollir fins a 1.500 firmes.

Per la seva banda, l’alcalde de la població manifestava que a l’hora de fer l’ampliació s’escoltaria totes les parts, tot i que en el cas que es portés a terme s’habilitaria una altra platja més gran, al costat de l’actual platja de l’Arquitecte, perquè així ho establia l’acord amb la Generalitat. Igualment apuntava que el conjunt d’ampliació del port no era una prioritat municipal.

Des del Club Nàutic de l’Ampolla, el seu president, Jordi Brull, va afirmar que la decisió o no d’ampliar el port era del poble i si la majoria volia l’ampliació, el club s’hi posicionaria a favor.

A l’octubre, després de les campanyes per part de l'Associació de Veïns de l'Ampolla, que havia recollit més de 4.400 firmes entre els habitants, els propietaris de segones residències, els estiuejants i els visitants de l’Ampolla, van presentar un dossier amb el recull de totes les signatures a la Delegació de Govern de les Terres de l’Ebre i en el qual especificaven els arguments en contra de l’ampliació del port a la zona de la platja de l’Arquitecte.

A final de novembre el Consell de la Federació del PSC a les Terres de l'Ebre va aprovar una proposta de l'agrupació local socialista de l'Ampolla per tal de preservar la platja de l'Arquitecte de l'Ampolla. Els socialistes, per una banda, rebutjaven la proposta de Ports de la Generalitat d'ampliar el port esportiu de la localitat costanera en aquest espai i, per l’altra, en reclamaven l’ampliació per la zona nord, amb 300 amarradors.

De cara al 2008, s’estava a l’espera de veure com avançaria el projecte d’ampliació del port de l’Ampolla per part del DPTOP. Des de l’Associació de Veïns del municipi, s’estava pendent de la resposta que havia de donar la Delegació de Govern a les Terres de l’Ebre, després de la presentació del conjunt de firmes que havia recollit la mateixa associació.

Més informació

www.ampolla.org
www.ampolla-associaciow.blogspot.com
www.gencat.cat/ptop
www.mma.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Ebre
Fotogaleria relacionada