Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POLÍGON INDUSTRIAL DE COLLBATÓ-LES GINESTERES II
Poligon Industrial Collbató Mapa: Montse Ferrés
Helena Cruz
Actualitzat a 31/12/2007

El mes de gener, l’Ajuntament de Collbató firma un conveni amb les empreses QUAT Inversiones SL i Immobiliària Benet SL, interessades en el desenvolupament urbanístic d’uns terrenys situats a l’oest de l’A-2. El mes de maig s’aprova inicialment la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana per a ampliar el polígon industrial de les Ginesteres en 21 ha més. La ciutadania es mobilitza i es constitueix la plataforma Salvem Montserrat, que recull 50.000 signatures contràries a l’ampliació del polígon industrial existent, de 7 ha, per la proximitat amb el Parc Natural de Montserrat.

El municipi de Collbató, situat a l’extrem nord de la comarca del Baix Llobregat, limita amb els municipis d’Esparreguera (Baix Llobregat), el Bruc (Anoia) i Marganell (Bages) i té una població de 3.500 habitants. S’estén al vessant meridional de la muntanya de Montserrat i està integrat dins el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

El juliol del 2003, l’Ajuntament de Collbató (Baix Llobregat) va aprovar l’establiment d’una moratòria de requalificació de sòl rústic o forestal a qualsevol figura urbanitzable fins a la redacció d’un pla especial de protecció de sòl no urbanitzable. La motivació de l’acord considerava “l’alt valor patrimonial, agrícola, forestal, natural i paisatgístic del sòl rústic de Collbató i en especial [...] el sòl adjacent a la riera de Can Dalmases i zones rústiques i agrícoles properes al Parc Natural”.

Quatre anys més tard, el ple municipal del mes de gener de 2007 va aprovar, amb els vots a favor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Convergència i Unió (CiU), un aixecament d’aquesta moratòria, tot i que no s’havia redactat el pla especial de sòl no urbanitzable. El Grup d’Independents per Collbató (GIC) hi va votar en contra per la necessitat d’adequar el planejament urbanístic a la nova legislació i per la necessitat de fer una revisió del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) perquè no seguia la LLEI D’URBANISME pel que fa al tractament del sòl agrícola d’especial interès paisatgístic.

L’esgotament del sòl industrial al municipi i l’anàlisi de les conclusions del Pla estratègic de desenvolupament sostenible de Collbató en relació amb la necessitat de dinamitzar econòmicament el municipi van portar l’equip de govern municipal a proposar l’ampliació de la zona industrial vers els terrenys agrícoles limítrofs a l’actual zona industrial de les Ginesteres, de 7 ha. En el mateix ple del mes de gener es va aprovar l’avanç de modificació puntual del PGOU que preveia requalificar 21 ha qualificades com a sòl no urbanitzable rústic de protecció forestal i paisatgística en el PGOU del 1984.

L’actual polígon industrial de les Ginesteres, situat al sud del nucli urbà, ocupa una extensió de 7 ha i està delimitat al nord i a l’est per l’autovia A-2, al sud per la riera Dalmases i a l’oest per la urbanització la Fumada. L’autovia A-2 fa de frontera amb el límit del PARC NATURAL DE MONTSERRAT i de la XARXA NATURA 2000.

El 25 de gener de 2007, l’Ajuntament va firmar un conveni amb les empreses QUAT Inversiones SL i Immobiliària Benet SL, propietàries del 97,5% dels terrenys afectats per la requalificació. El 2,5% restant és ocupat per la masia de Can Llates, que inclou dos habitatges i un restaurant. El conveni expressava l’interès de les promotores immobiliàries pel desenvolupament urbanístic de l’àmbit com a sòl urbanitzable d’ús industrial i establia que les promotores aportarien una quantitat de 6 MEUR, dels qual n’avançarien un en el moment de la firma del conveni, que l’Ajuntament va destinar a liquidar l’endeutament municipal.

Durant el mes de gener, l’Ajuntament va organitzar una assemblea general oberta a tots els habitants en què l’equip redactor va presentar el projecte.

Pocs dies més tard, els tres regidors del GIC van interposar un recurs de reposició contra l’acord adoptat a l’anterior ple on s’aprovava l’avanç de modificació del PGOU, perquè considerava que la modificació no tenia en compte les conseqüències mediambientals de l’ampliació. En el ple del mes de maig s’aprovava desestimar el recurs de reposició perquè es considerava que l’aprovació de l’avanç de la modificació era un acte de tràmit que no podia ser impugnable per via administrativa o contenciós-administrativa.

En el mateix ple del mes de maig i a dues setmanes de les eleccions, l’equip de govern, format pel PSC, CiU i ERC, va aprovar inicialment la modificació del PGOU per tal d’ampliar la zona industrial de les Ginesteres II. El Consell Municipal del Medi Ambient, amb representació d’entitats i veïns, va desestimar considerar favorablement l’ampliació de la zona industrial.

La modificació puntual preveia destinar el 43% a sòl industrial, el 2,8% a la conservació de la masia existent i el 25% a espais lliures. La resta es destinava a equipaments públics, espais viaris i al sistema hidràulic. El sòl industrial es destinava tant a gran indústria (7,8%) com a petita indústria (36%).

A part d’augmentar el sòl industrial, la modificació del PGOU també preveia connectar els municipis de Collbató i Esparreguera per a evitar el pas per l’autovia; la possibilitat de crear un corredor biològic entre el massís de Montserrat i la resta del territori salvant el tall que representa el pas de l’autovia, i connectar el barri de la Fumada amb el centre de la vila.

El mateix mes de maig, el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va sotmetre a informació pública el projecte del Decret d’ampliació de l’espai d’interès natural de Montserrat. El projecte preveia l’augment de 1.657 ha de sòl protegit, que s’estendrien per la falda est i sud a fi d’evitar la pressió urbanística dels municipis de Vacarisses (Vallès Occidental), Esparreguera i Olesa de Montserrat (Baix Llobregat).

La mobilització ciutadana

S’hi van presentar 1.200 al•legacions. Promogudes pel GIC, denunciaven la proximitat de la zona amb el parc natural, fet que representava una amenaça per a l’entorn de Montserrat; l’admissió d’activitats altament contaminants, i la sobredimensió del projecte. La ciutadania es va mobilitzar creant la plataforma Salvem Montserrat, per por de l’afectació que la zona industrial podria tenir sobre el parc natural. La plataforma va redactar un manifest en què declaraven que el projecte representava la destrucció del millor sòl agrícola del municipi i una amenaça per a l’entorn privilegiat de Montserrat. La plataforma va recollir signatures a través d’una pàgina web que va inaugurar a principi d’agost. A final de mes ja disposaven de més de 25.000 signatures, entre les quals constaven les d’entitats culturals, ecologistes, esportives i algunes formacions polítiques. El 27 de setembre els portaveus de la plataforma van lliurar i registrar les primeres 50.000 signatures a l’Ajuntament.

El 16 d’octubre la plataforma va enviar una carta al Departament de Presidència de la Generalitat on exigia al Govern que preservés la muntanya i el seu entorn de la construcció de les naus industrials al terme de Collbató.

El 30 d’octubre l’entitat Fòrum 21 d’Esparreguera va organitzar un debat sobre l’ampliació del polígon industrial a Collbató. L’alcaldessa de Collbató, Josefina Martínez (PSC), no va assistir-hi, i la plataforma Salvem Montserrat va declarar que era una mostra “de la falta de voluntat de l’Ajuntament per dialogar”.

El mes de desembre, un cop vistes les al•legacions, l’Ajuntament va modificar el projecte per a limitar-ne els usos industrials. Així, la zona no podria acollir activitats considerades altament contaminants ni algunes de les considerades d’impacte ambiental mitjà.

Més informació

collbato.cat/ginesteres
www.salvemmontserrat.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Llobregat
Fotogaleria relacionada