Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POLÍGON INDUSTRIAL D'OLVAN-LES FERRERES

Andreu Blanch - U:50mil. Planejament territorial

Actualitzat a 31/12/2007

Al llarg del 2007, i emmarcat dins el programa de sòl 2005-2008 de la Generalitat, s’han iniciat els tràmits que han de dur a la creació d’un nou polígon d’activitats econòmiques al municipi d’Olvan, al Berguedà. L’espai, situat en l’important eix pirinenc de la C-16, pretén establir-se a partir del 2009 com un gran polígon comarcal que lideri el creixement del Berguedà.

El Berguedà, comarca de la Catalunya central, va esdevenir l’any 2007 (segons dades de l’Anuari Econòmic comarcal de Caixa Catalunya) una de les comarques amb un creixement econòmic més notable, amb un 4,26% del seu PIB (producte interior brut), per damunt de la mitjana catalana, que fou de 3,71%. Tot i el retrocés històric del sector industrial i sobretot en aquelles comarques on el tèxtil tingué un paper rellevant, durant l’any 2007 el PIB industrial va créixer un 4,77%.

El programa de sòl 2005-2008 impulsat pel Govern de la Generalitat a través de l’INCASOL (Institut Català del Sòl) és un pla d’activació de sòl residencial i industrial que té per objectiu afavorir el desenvolupament econòmic i social de Catalunya al llarg dels propers anys. El pla proposava tant actuacions per a promoure habitatge de protecció pública, com satisfer la demanda de sòl industrial, amb l’objectiu de potenciar la competitivitat del país. El programa de sòl preveia la urbanització de 3.600 ha destinades a activitats econòmiques i industrials distribuïdes en 85 sectors.

Un d’aquests sectors és el que trobem al municipi d’Olvan a la comarca del Berguedà. Amb una població de 897 habitants l’any 2007 i una extensió de 35,6 km2, Olvan es troba a la vall del riu Llobregat, a uns 10 km de Berga. El nou espai productiu es va projectar al costat de la sortida Gironella Nord de L’EIX DEL LLOBREGAT, l’actual C-16, eix europeu que connecta Barcelona i Tolosa de Llenguadoc.

Dos fets que mostraren la importància de la localització del nou enclavament productiu foren l’aprovació, a començament d’any, de l’estudi informatiu de la millora de la carretera que uneix les poblacions d’Olvan i Olost, obra que milloraria les connexions entre dos importants eixos viaris com són L’EIX TRANSVERSAL i l’eix del Llobregat, del qual es va inaugurar a final de 2007 l’últim tram que faltava per desdoblar fins a Berga, el del pont de Cal Prat a Puig-reig. Per altra banda, el president de la Generalitat, José Montilla, es va comprometre a desdoblar el tram següent de l’eix del Llobregat fins a Bagà, a les portes del túnel del Cadí.

L’any 2005, l’INCASOL va comprar les 24 primeres hectàrees de terreny per tal de desenvolupar el polígon d’acord amb les estratègies del programa. No és, però, fins a l’octubre del 2006, un cop finalitzades les primeres gestions amb els propietaris de les finques afectades, que es va rubricar el conveni entre la Generalitat i l’Ajuntament d’Olvan per a la seva construcció. Abans, però, calia la necessària modificació urbanística que permetés l’ús industrial en terrenys inicialment rústics. L’Ajuntament va aprovar inicialment la Modificació puntual de les normes subsidiàries de planejament i l'informe de sostenibilitat ambiental, a l'àmbit de les Ferreres-Olvan, el 9 de març de 2007.

Els objectius de l’actuació responien, segons l’INCASOL, a la necessitat d’implantar un nou sector d’activitat econòmica al Berguedà i poder resoldre la manca d’oferta actual*. El nou centre es va projectar amb una extensió de 50 ha, amb 298.000 m2 de sòl per a activitats econòmiques i industrials amb 194.800 m2 de sostre. Per altra banda, 202.000 m2 serien per a la construcció de vials, espais lliure i equipaments.

El nou polígon, també anomenat les Ferreres-Olvan, s’hauria de desenvolupar en dues fases. Les primeres 50 ha a partir de la modificació puntual de les normes subsidiàries, ja aprovada l’any 2007, i la segona es preveia desenvolupar amb la futura redacció del POUM (Pla d’ordenació urbanística municipal) d’Olvan. Aquest fet es deu a la voluntat de no endarrerir l’inici de les obres a l’espera de la redacció del POUM.

Creació del consorci urbanístic les Ferreres – Olvan
El maig de 2007, la Generalitat va donar llum verd per a la creació del consorci urbanístic que s’havia d’encarregar de construir i gestionar el nou polígon. No va ser, però, fins a l’octubre de 2007 que el director i el gerent de l’INCASOL, Miquel Bonilla i Emili Mas, respectivament, van firmar la constitució del consorci urbanístic per a desenvolupar el nou sector, juntament amb l’alcaldessa d’Olvan, Judit Carreras, del PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya). El consorci urbanístic quedava format així per l’Incasol amb un 50% i per l’Ajuntament d’Olvan amb un altre 50%. En la seva constitució, es va recordar que l’objectiu era satisfer la demanda potencial de sòl urbanitzat per a usos productius que hi havia al Berguedà i poder “incrementar el ritme” de les gestions necessàries per a tirar endavant el projecte.

La durada prevista per a les obres del nou polígon oscil•lava entre els 15 i els 18 mesos, i es preveia que podien estar finalitzades les de la primera fase a principi de 2009. No obstant això, la intenció inicial per part del consorci era anar atenent les demandes d’aquelles empreses que mostressin interès per instal•lar-se en el futur polígon comarcal, la construcció del qual suposarà una inversió de 13,5 MEUR.

Durant el 2007 se’n va aprovar inicialment el pla parcial i s’estava a l’espera d’iniciar els tràmits per a la redacció del futur POUM al llarg del 2008 que havia de permetre desencallar la segona fase del polígon. D’altra banda, a final d’any quedava pendent per part del consorci la licitació del contracte de direcció de l’actuació urbanística per tal de realitzar les tasques de direcció del procés urbanístic del polígon industrial i poder iniciar al llarg del 2008 les obres d’urbanització.

Més informació:
http://www15.gencat.net/opencms/opencms/www/ca/incasol/consorcis/olvan/index.html

* El Consell Comarcal del Berguedà va inventariar, l’any 2007, 33 polígons industrials que es caracteritzaven per les seves petites dimensions.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Berguedà