Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLANS URBANÍSTICS DE PORT AVENTURA (VILA-SECA I SALOU)
Elisabet Sau

Actualitzat a 31/12/2006

L’any 2006 la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona aprova el projecte d’expansió del Centre Recreatiu i Turístic de Port Aventura. Aquest projecte suposarà la construcció de tres camps de golf i d’una important àrea residencial, amb nous hotels i un centre de convencions, als terrenys propietat del parc. Tanmateix, el Departament de Medi Ambient i Habitatge negocia amb l’empresa gestora del projecte que l’augment privat de sostre residencial construït previst en el pla d’expansió es compensi amb la construcció d’habitatge de protecció en diferents municipis de les comarques tarragonines. A més, la societat de Port Aventura també s’implica en la recuperació de la Sèquia Major, espai natural de la Pineda de Vila-seca, que s’obre al públic la tardor del mateix any.


Antecedents 2005

Les multinacionals Anheuser Busch i Universal Studios, principals i primeres accionistes de Port Aventura, van planificar i desenvolupar el projecte per al parc recreatiu de Vila-seca i Salou (Tarragonès). Aquest parc es va obrir al públic l’any 1995, amb atraccions i espectacles que giren al voltant de cinc àrees temàtiques. Amb el temps es va ampliar l’oferta amb la construcció de tres hotels i el parc aquàtic Costa Caribe, serveis que funcionen des de l’any 2003.

L’any 2005, l’entitat financera catalana Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona va adquirir la pràctica totalitat de les accions d’aquest complex de lleure, cosa que li’n va assegurar el control sobre la gestió i el futur desenvolupament.

Els nous projectes que va elaborar “la Caixa” s’orientaven al desenvolupament immobiliari residencial i esportiu en comptes de construir cap altre parc d’atraccions. El mateix 2005, l’empresa Port Aventura, SA va presentar el nou pla d’expansió per al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) organitzat al voltant de tres propostes: una urbanització de 247 ha amb gairebé dos mil cinc-cents habitatges; 196 ha per a tres camps de golf, i un beach club o club esportiu privat sobre la Platja Llarga de Salou, de 2,6 ha, amb set piscines i diferents restaurants. El juliol de 2005, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona (CTUT) havia aprovat el projecte per al club privat, per bé que quedava pendent la tramitació de les propostes per a la urbanització i els camps de golf.

Aprovacions i contraprestacions del pla d’expansió
El febrer de 2006, la CTUT va aprovar el projecte per als tres camps de golf de Port Aventura, el tràmit administratiu del qual només quedava pendent de la presentació de l’estudi d’impacte ambiental. El fet que encara no s’hagués presentat, però, no incidia en cap decisió d’Urbanisme, però calia tramitar-lo per poder començar les obres. La Comissió també va aprovar tot el projecte residencial i immobiliari proposat per Port Aventura que, a més dels habitatges, incloïa un centre de convencions amb vistes al mar de 10.000 m2 per a quatre mil persones i també tres hotels nous.

L’aprovació íntegra del projecte tal com l’havia plantejat Port Aventura va ser fruit, en bona part, de les negociacions entre l’empresa promotora del Centre Recreatiu Turístic de Port Aventura i la Generalitat. El Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va aconseguir que Port Aventura es comprometés a construir tres-cents cinquanta habitatges en règim protegit en diferents municipis de les comarques del Camp de Tarragona en un termini de deu anys. Aquesta demanda la va formular d’acord amb l’article 57 del Decret legislatiu 1/2005, del text refós de la LLEI D’URBANISME, recollit en el projecte de Llei del dret a l’habitatge, on s’estableix que el parc d’habitatges públics municipals s’haurà d’anar construint reservant sempre el 20% del sostre que es qualifiqui per a ús residencial de nova implantació. Els directius del Centre Recreatiu Turístic van acceptar aquesta condició, tot i que el creixement de Port Aventura està regulat específicament per la Llei 2/1989, sobre centres recreatius i turístics, que l’eximeix de complir les condicions establertes per la legislació urbanística vigent.

L’any 2006 es va inaugurar el club esportiu privat sobre la Platja Llarga i van començar les obres del centre de convencions. A la tardor, el president de Port Aventura, Lluís Rullan Colom, va explicar que aquell mateix any ja havien començat la meitat dels pisos protegits als municipis de Vila-seca i Salou i que estaven buscant terrenys per completar la construcció d’habitatges pactada amb la Generalitat. A parer seu, “el projecte no tan sols beneficiarà els veïns de la zona sinó també els treballadors del Parc”.

La Sèquia Major de Vila-seca, un espai natural recuperat gràcies a la col•laboració de tres agents
La Sèquia Major és un espai que comprèn una zona humida litoral i un antic canal de reg (1.100 m) i els seus tributaris. La protecció d’aquesta àrea estava prevista al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) i agafava un total de 8 ha, però en la delimitació definitiva de l’any 2004, l’àrea de protecció es va estendre fins a 17 ha, ja que es va incloure una franja lateral de 25 m a banda i banda de la Sèquia i també dues zones que es podien inundar, sol•licitades per l’Ajuntament de Vila-seca. La sèquia i els canals tributaris es van construir l’any 1537 per controlar el nivell freàtic de l’aigua i poder-hi conrear sense inundacions. L’abandonament de l’activitat agrària va permetre la recuperació de la fauna i la vegetació pròpia de les zones humides mediterrànies, amb espècies susceptibles de ser protegides en l’actualitat com el peix fartet, la tortuga d’aigua o l’ocell martinet menut. L’espai protegit es troba situat a la Pineda de Vila-seca i la pràctica totalitat és propietat del Centre Recreatiu i Turístic de Port Aventura.

La recuperació de la Sèquia Major va anar a càrrec de Port Aventura que, d’acord amb el projecte de l’empresa de consultoria Taller d’Enginyeries, hi va invertir 400.000 € per deixar-la a punt per al públic. L’octubre de 2006, Port Aventura, el DMAH i l’Ajuntament de Vila-seca van fer públic un conveni per a la gestió de l’espai on s’establien les obligacions que tenia cadascú. L’empresa s’encarregaria, entre altres, de fer el seguiment de la qualitat de les aigües superficials i del manteniment de les actuacions realitzades en el projecte d’adequació de la Sèquia; el Departament gestionaria bàsicament els projectes de recuperació de les comunitats vegetals i faunístiques, mentre que l’Ajuntament s’encarregaria de la gestió i control de les visites a l’espai i de les tasques d’informació i vigilància.

El dia de la presentació del conveni, l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet i Tous (Convergència i Unió, CiU), va destacar aquest model de gestió mixta entre l’administració local, l’autonòmica i l’empresa privada com una garantia de futur per a la conservació d’aquest patrimoni natural, mentre que Rullán el va posar com a exemple de compatibilitat entre turisme i respecte per la naturalesa.

Si el pla d’expansió del Centre Recreatiu i Turístic de Port Aventura seguia els terminis establerts, els tres camps de golf entrarien en funcionament el 2008 i el centre de convencions l’any 2009.

Més informació
www.gepec.es
www.lapinedaplatja.info/
www.pa-community.com
www.vila-seca.info
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès