Dimecres 8 de Juliol de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC I PARC AGRÍCOLA DE CAN GAMBÚS (SABADELL)
Helena Cruz

Actualitzat a 31/12/2005

La urbanització del sector de Can Gambús, situat a l'oest del terme municipal de Sabadell, significa la creació d'un nou barri que completarà l'àrea urbana de la ciutat fins a arribar a les carreteres C-58 i N-150. El projecte urbanístic, de promoció privada, preveu la construcció de tres mil habitatges, una zona verda i una zona de sòl industrial i de sòl per a empreses del sector terciari. Paral·lelament, també s'ha impulsat la creació del parc agrari de la finca de Can Gambús, de 42 ha, on es desenvoluparan activitats d'agricultura professional.

El sector de Can Gambús està situat a ponent del terme municipal de Sabadell, entre el barri dels Merinals, la carretera C-58, l’N-150 i el camí de la serra Pedralva. La finca està formada per la masia de Can Gambús, camps de conreu i horta.

El Pla general municipal d’ordenació de Sabadell, aprovat el 1993, preveia la urbanització de Can Gambús a través d’un pla parcial que l’Ajuntament de Sabadell va aprovar sis anys més tard, el febrer de 1999. El Pla parcial de Can Gambús, amb 119 ha de superfície afectada, era promogut per la junta de compensació formada pels propietaris dels terrenys, el més important dels quals era el grup immobiliari Nuñez i Navarro. El Pla, que volia donar continuïtat al barri d’Arraona-Merinals, tenia com a principal objectiu crear una àrea de creixement que acabés la ciutat i en fixés els límits i també els de l’àrea agrícola.

El 20 de gener de 2005 es va dipositar la primera pedra de la urbanització de la zona, amb un pressupost de 64,5 MEUR i una durada prevista de les obres de dos anys. La urbanització del nou barri va començar quan encara no s’havia acabat la urbanització del barri de Can Llong, l’altra zona d’expansió de la ciutat, situada a l’altra banda de la carretera N-150 i on també s’estan construint tres mil habitatges.

Característiques del Pla
El projecte de Can Gambús preveia la construcció de 3.285 pisos, 13 ha destinades a parcs, places i jardins, 28 ha per a vials i rotondes d’accés, 4,76 ha per a sòl industrial, 3,98 ha per a empreses del sector terciari, 3,5 ha per a equipaments i 42 ha per al parc agrari. El Pla també preveia la rehabilitació de la masia de Can Gambús per part de l’Ajuntament, que la convertiria en equipament. Dels habitatges previstos, 572 serien de protecció oficial, tres-cents dels quals construïts per Sabadell Lloguer Social i doscents destinats a lloguer. El projecte també preveia la instal·lació d’un sistema de recollida pneumàtica d’escombraries.

El Parc Agrícola del Vallès comença a la finca de Can Gambús
El Pla general municipal d’ordenació de Sabadell classificava gran part del sòl no urbanitzable de l’oest del municipi com a sistema de parc agrícola, amb l’objectiu de potenciar la continuïtat i millora de les condicions naturals, els seus valors mediambientals i la seva funció d’espais oberts. En part, fou gràcies a la tasca de la Taula del Rodal, constituïda a final dels anys vuitanta inicialment pel sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) i després amb la incorporació de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i l’entitat ecologista ADENC. Actualment també en formen part la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell, l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i els partits polítics. La Taula, que va elaborar el Protocol del Rodal amb l’objectiu de preservar i mantenir les zones agrícoles i naturals de l’àrea periurbana de la ciutat, encara avui serveix per orientar i debatre els criteris entorn de les actuacions urbanístiques i mediambientals de l’Ajuntament relacionades amb el Rodal.

Amb aquest precedent, la urbanització del Pla parcial de Can Gambús va permetre que el juliol de 2004 l’Ajuntament fos titular de 42 ha de la finca i així pogués començar a fer realitat el parc agrari de la ciutat, de 550 ha, que al mateix temps quedaven incloses al PARC AGRÍCOLA DEL VALLÈS. A més, el mes de febrer de 2005 amb el nomenament de Ricard Estrada com a comissionat per a la gestió del medi natural, la creació del Parc agafava més embranzida i Can Gambús esdevenia la finca pilot on començar a executar el projecte del parc agrari de Sabadell.

El mes de maig, el consistori municipal va firmar un conveni amb l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona per redactar tant el Pla director del parc agrari de la ciutat com el Pla de gestió agrícola de la finca de Can Gambús. Es preveia la promoció del conreu de la mongeta del ganxet, blat, ordi, cigró i arbres mediterranis com figueres, magraners i ametllers comercialitzats sota una mateixa marca, però també es permetia que l’Escola d’Agricultura fes treballs d’investigació per desenvolupar tecnologies que milloressin els productes agrícoles.

L’esborrany del Pla director del parc agrari de Sabadell es va sotmetre diverses vegades a discussió a la Taula del Rodal. Finalment, el mes de novembre el ple municipal va aprovar per unanimitat el Pla director per a la gestió i desenvolupament del parc agrari de Sabadell, on es marcaven sis línies d’actuació generals amb objectius i mesures. El Pla proposava un model de gestió d’agricultura periurbana econòmicament viable, ambientalment sostenible i de potenciació de la comercialització dels productes. Així mateix, proposava actuacions en l’àmbit de l’educació ambiental i de l’ús social i pretenia millorar l’entorn natural de la ciutat.

A final de 2005, restava pendent l’elaboració d’un pla especial que hauria de concretar les propostes del Pla director, i es preveia per a l’estiu del 2006 la primera collita, d’acord amb els nous criteris de gestió agrícola.

Més informació
www.sabadell.net/Cat/Rodal/paginesCat/Rodal_cat.asp
www.sabadell.net/Cat/Actuacio/paginesCat/PlaUrban_cat.asp
www.sabadellpress.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Vallès Occidental