Dimecres 30 de Novembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DEL POLÍGON INDUSTRIAL CAN MORERA (ÒDENA)
Alfons Recio

Actualitzat a 31/12/2005

A final de desembre de 2005 es va fer pública la presentació del Projecte d'urbanització del polígon industrial Can Morera, situat al nord del terme municipal d'Òdena (Anoia). El polígon, promogut pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, serà el més gran de l'Anoia i permetrà multiplicar per tres la superfície industrial de tota la comarca. El context socioeconòmic de la comarca, i particularment el de la conca d'Òdena, immersa en una crisi industrial dels sectors tradicionals i de més importància, fa que hi hagi un ampli consens entre els teixits social, econòmic i institucional per dotar aquest territori de nou sòl industrial, ja que això permetria afrontar la transformació industrial de la zona i atraure-hi nou capital.

Articles posteriors 2011

La conca d’Òdena és el conjunt de municipis del centre de la comarca de l’Anoia, amb un cert reconeixement a través de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, constituïda per Igualada, Ódena, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt. En aquest territori, es concentra el 59,7 % de la població de la comarca, amb prop de 63.000 habitants, el 65,1 % de les empreses i el 69,1 % dels assalariats. Es tracta d’un territori d’antiga industrialització en què tradicionalment els sectors del tèxtil, la confecció, la pell o el paper han tingut un pes destacat. Entre les quatre activitats concentren el 44 % dels treballadors industrials de la comarca, segons l’Informe Econòmic de l’Anoia 2005.

Els darrers anys, l’atur i el tancament d’empreses industrials, especialment del tèxtil i la confecció, ha caracteritzat la vida socioeconòmica d’aquests municipis. Aquest sector, que a final de 2005 representava el 13,7 % dels assalariats totals de l’Anoia, ha perdut entre el 1999 i el 2005 una tercera part dels llocs de treball i una quarta part del teixit industrial. Amb tot, la taxa d’atur de la conca d’Òdena i l’Anoia el juny de 2005 es va situar en un 10,4, més de dos punts per sobre de la catalana.

El nou sòl industrial: Can Morera
En aquest context, l’Institut Català del Sòl (INCASOL) vol promoure prop de 202 ha de nou sòl industrial a la comarca, de les quals aproximadament el 40 % es localitzaran a la conca d’Òdena. Però la promoció més important és la que hi ha de realitzar el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), amb més de 91 ha netes (la superfície total del sector és de 200 ha), al terme municipal d’Òdena, a la finca agrícola de Can Morera.

Aquesta finca es troba situada al nord del terme municipal d’Òdena, al peu de la carretera d’Igualada als Prats de Rei (BV- 1031) a uns 3 km de l’autovia A-2, que queda al sud de la finca. El polígon que en resultarà serà el més extens de la comarca i, de fet, pot triplicar l’actual oferta de sòl industrial que el 2005 era de prop de 30 ha, repartides en onze municipis diferents.

El cost d’urbanització s’estima en 50 MEUR i el Consorci n’assumirà el 60 % a canvi de la cessió de la meitat dels terrenys; el propietari de les terres assumirà la resta del cost. Segons el president del Comitè Executiu del CZFB, Manuel Royes i Vila, l’objectiu de la promoció és donar un impuls a la rediversificació del sector industrial, fet fins ara molt difícil atesa la mancança de sòl industrial de qualitat que hi ha a la comarca capaç d’atreure noves indústries i activitats.

En la presentació d’aquest projecte, van ser-hi presents els alcaldes dels municipis d’Òdena i Igualada, Francesc Guisado Santano (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC) i Jordi Aymamí i Roca (PSC). Guisado va destacar l’oportunitat que representarà el polígon per als ciutadans d’Òdena, atès que disposaran de més llocs de treball propers als seus domicilis. Segons l’alcalde, el nou sòl industrial ha de contribuir a fer que Òdena “no es transformi” en una ciutat dormitori de la Regió Metropolitana (RMB). Per Aymamí, aquest projecte quedaria emmarcat en una visió territorial més àmplia, de la qual formen part altres projectes com el futur FERROCARRIL TRANSVERSAL DE CATALUNYA. Manuel Royes també va insistir en la complementarietat entre el polígon i l’eix ferroviari.

El teixit empresarial de la comarca també hi va tenir representació gràcies a la participació en l’acte del president de la Unió Empresarial de l’Anoia (UIC), Ramon Felip i Bolba, del president de la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Igualada, Josep Vallès i Colom, i del president de Fira d’Igualada. Amb aquest acte quedava de manifest que es tracta d’un projecte amb un ampli suport social i que és vist com una oportunitat de suavitzar la crisi actual.

Tant la redacció de la proposta de Pla parcial (PP) com la modificació puntual de les Normes subsidiàries del sòl per a aquest projecte van ser encarregades al CZFB. Per al 2006 es preveu que l’Ajuntament d’Òdena aprovi els dos anteriors documents i que a mitjan 2008 es pugui començar a comercialitzar el polígon.

Polígon industrial plans de la tossa de Montbui
En aquest mateix context, una altra de les grans promocions de sòl industrial en l’àmbit de la conca és el Pla parcial del polígon industrial plans de la tossa de Montbui, un terreny que ha d’afegir prop de 17 ha més de sòl per a aquest ús a la conca d’Òdena, en un sector de 30 ha totals.

Aquest projecte va arrencar l’any 2001 amb l’aprovació de la modificació puntual de les Normes subsidiàries i la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui i l’INCASOL. El març de 2005 es va aprovar definitivament el Pla parcial del polígon industrial, elaborat per l’INCASOL, i quedava pendent d’aprovació el projecte d’urbanització.

Els usos previstos són l’industrial i el comercial. Es preveu que l’estiu de 2006 puguin començar les obres d’urbanització.

Més informació
www.Aj-igualada.net
www.montbui.net
Informe Econòmic de l'Anoia 2005
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada