Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC SECTOR 15 DE BELLVEI
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2004

L'Ajuntament de Bellvei aprova un pla parcial per a la creació de prop de tres-cents habitatges en un sector del municipi conegut com la Rita. Malgrat la polèmica suscitada per les acusacions de nepotisme i deficiències urbanístiques, realitzades des de l'oposició del govern local, la Comissió Territorial d'Urbanisme de Tarragona dóna el vist-i-plau al projecte, que només resta pendent d'un informe favorable per part de l'Agència Catalana de l'Aigua.

El municipi de Bellvei, situat a la plana prelitoral de la comarca del Baix Penedès, entre Santa Oliva i el Vendrell, ha tingut, els darrers anys, un creixement urbanístic i de població sostingut, lligat al procés de metropolitanització i l'arribada de nous residents tant de Barcelona com de Tarragona. La població era, el 2004, de 1.541 habitants.

L'any 2001 l'Ajuntament de Bellvei va aprovar inicialment les Normes subsidiàries que havien de regir el planejament urbanístic del municipi els propers anys, on hi havia previst set nous sectors de creixement. El Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN) va presentar-hi una al·legació basada en quatre punts: el desmesurat creixement urbanístic que consideraven preveien les Normes, la proposta d'un camp de golf de més de 100 ha amb urbanització, la possible ampliació d'una gran urbanització de segona residència i la manca de protecció dels espais oberts.

L'any 2004 l'Ajuntament de Bellvei va encarregar la redacció d'un pla parcial sobre el sector 15 (S-15) del planejament, que preveia la construcció de prop de tres-cents habitatges -que podien significar mil nous habitants per al municipi- en una àrea coneguda com la Rita. Aquest era un dels set sectors de creixement residencial previstos en el planejament del municipi.

Polèmica aprovació del Pla parcial S-15, la Rita
A principi d'octubre de 2004 el consistori de Bellvei va votar en sessió extraordinària i d'urgència el text refós del Pla parcial, que va ser aprovat amb els cinc vots de CiU i els quatre en contra de l'oposició -dos regidors de l'Entesa per Bellvei, una regidora del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i un regidor del Partit Popular (PP).

L'alcalde, Josep Fonts (CiU), va rebre crítiques de nepotisme per l'operació, atès que la seva germana era propietària de part dels terrenys afectats pel Pla parcial S-15. En la seva defensa, Fonts va presentar un document notarial amb què pretenia demostrar que la seva germana havia venut les propietats a una immobiliària. L' Entesa, però, va denunciar que els terrenys havien estat cedits a la immobiliària a canvi d'unes parcel·les a la mateixa zona afectada pel Pla. El portaveu de l'Entesa, l'arquitecte Pau Batlle, va declarar que "l'alcalde s'hauria d'haver abstingut de votar, ja que encara que s'hagi produït una permuta dels terrenys, la seva germana continua constant com a propietària d'unes parcel·les".

L'oposició va denunciar també greus deficiències de connexió viària i la imprecisió del text del Pla pel que feia al subministrament hídric, ja que es referia a la "hipotètica arribada de l'aigua de l'Ebre", un projecte que ja estava aturat. El 13 d'octubre, els grups de l'oposició van presentar tota la documentació necessària perquè el Departament de Governació elaborés un informe jurídic i tècnic sobre les presumptes irregularitats comeses en la tramitació i l'aprovació del Pla. També van sol·licitar a la Comissió Territorial d'Urbanisme de Tarragona (CTUT) aturar la tramitació mentre no es deixés clar si la votació de l'alcalde, Josep Fonts, s'ajustava a dret o no.

Resolució favorable al Pla parcial
L'1 de desembre la CTUT es va posicionar a favor de l'aprovació definitiva del Pla parcial en considerar correcte l'estudi d'inundabilitat -que havia estat encarregat amb posterioritat a l'aprovació del Pla-, però es va abstenir d'aprovar definitivament el projecte perquè, segons el director general d'Urbanisme, Joan Llort, "manca el vist-i-plau de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que és l'organisme que l'ha de valorar". A final d'any, aquest era l'últim tràmit pendent abans de començar a executar el projecte.

Més informació
www.stormpages.com/geven
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Penedès