Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC SAU2 DE L'ARMENTERA
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

L'Ajuntament de l'Armentera aprova el Pla parcial per a construir 169 habitatges després que la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona obligués a modificar el document per deficiències ambientals. El grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya, la plataforma Salvem l'Empordà i el delegat de Medi Ambient a Girona s'hi oposen en considerar que implica un creixement desmesurat.

L' Armentera és un municipi de 742 habitants de l'Alt Empordà situat a segona línia de costa. La urbanització del sector SAU2 ja estava inclosa a les Normes subsidiàries, aprovades el 1998, i preveia construir uns 200 habitatges en una superfície de 38.000 m2 al sud del municipi, al costat de la carretera de Viladamat.

Surt a la llum el primer projecte
El mes de febrer l'Ajuntament va aprovar inicialment el Pla parcial de la urbanització, que preveia un total de 187 habitatges, amb els vots a favor de l'equip de Govern de Convergència i Unió (CiU) i els vots en contra de l'oposició formada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). L' alcalde, Miquel Isern, va recordar que les Normes subsidiàries havien estat aprovades sense cap al·legació i va destacar la reducció d'uns 40 habitatges respecte al plantejament inicial de l'empresa promotora. El portaveu del PSC, Martí Palahí, va afirmar que el projecte suposava un "creixement salvatge i desmesurat", subratllant que la nova urbanització permetria doblar els 742 habitants que en aquells moments tenia l'Armentera.

La plataforma Salvem l'Empordà també va manifestar la seva oposició al projecte i va presentar diverses al·legacions en considerar que comportaria una degradació de l'entorn paisatgístic, una pèrdua de terrenys agrícoles de gran qualitat productiva i la transformació d'un poble amb una identitat rural en un poble turístic de segona residència. A més, la plataforma lamentava que es deixessin construir un nombre tan alt d'habitatges en un municipi amb problemes d'abastament d'aigua i sense sistema de tractament d'aigües residuals.

La Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona denega el projecte
El 8 d'abril la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona (CTUG) va suspendre l'aprovació del projecte d'urbanització per diverses deficiències de caire ambiental. Entre els motius s'apuntava que no es garantia el subministrament d'aigua potable i el tractament de les aigües residuals i que els informes ambientals eren incomplets. També es demanava que es proposessin diverses tipologies d'edificació per tal d'aconseguir que la ocupació fos menys extensiva, que els habitatges més propers al nucli urbà s'adeqüessin a la tipologia arquitectònica del poble i que es realitzés un calendari de construcció per etapes. No obstant això, aquest fet no suposava la suspensió definitiva del projecte, ja que no es qüestionava la superfície que es volia edificar ni el nombre d'habitatges permesos.

L'Ajuntament refà el Pla parcial i Urbanisme l'aprova
A final d'agost l'Ajuntament de l'Armentera va aprovar de nou el Pla parcial de SAU2 que reduïa el nombre d'habitatges de 187 a 169. A més, s'eliminava el vial sud previst a la urbanització i es creava en aquest sector una zona verda per evitar un possible creixement futur. De nou el PSC, a l'oposició, s'hi va mostrar en contra en considerar que el document no s'havia modificat substancialment respecte del que havia estat denegat per Urbanisme.

Finalment el 29 de setembre la Comissió d'Urbanisme va decidir aprovar el Pla parcial amb el vot en contra del delegat de Medi Ambient, Gabriel Jover i Avellà, que va criticar la magnitud de la urbanització, la manca d'habitatges de protecció oficial i els dèficits en matèria de sanejament que segons ell presentava. Salvem l'Empordà va manifestar de nou el rebuig al projecte i va criticar la decisió del la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va respondre a les crítiques destacant les dificultas que hi ha per a aturar projectes als espais on ja hi ha drets urbanístics reconeguts. Va manifestar, a més, que el nou Pla comportava una reducció del nombre de construccions i que garantia l'abastament d'aigua potable i un sistema de sanejament propi.

A final de 2004 les obres d'urbanització encara no havien començat, si bé es preveia que s'iniciarien durant el 2005.

Més informació
www.salvem-emporda.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Empordà