Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DELS HORTS DE SALT I SANTA EUGÈNIA DE TER (GIRONA-SALT)
Xavier Crehuet

Actualitzat a 31/12/2006

Després de l’aprovació definitiva del Pla especial de les hortes de Santa Eugènia de Girona, l’any 2006 se n’inicia la implementació. L’Ajuntament de Girona tanca l’accés de vehicles a les hortes per la banda de l’avinguda Tarradellas, inicia la substitució de les cent vint casetes de ferralla i contracta un vigilant per guardar l’espai. També s’inicia el procés de neteja dels recs i dels camins, es neteja el Parador del Güell i es premia el Pla especial com a bona pràctica de paisatge. Un grup d’hortolans protesten per l’obligació de retirar el bestiar de l’espai i un grup de propietaris presenten un contenciós administratiu contra el Pla especial.


Antecedents 2005

Les hortes de Salt i Santa Eugènia ocupen 58 ha i es troben als municipis de Salt i Girona, definides al nord pel marge dret del riu Ter, al sud, pels barris de Santa Eugènia i Sant Dionís i la Sèquia Monar (canal que deriva aigua del Ter fins a l’Onyar i alimenta la xarxa de recs), a l’est, per l’àmbit del Parador del Güell i a l’oest, pel municipi de Bescanó. El Pla general d’ordenació urbana (PGOU) de Girona i el de Salt classifiquen els terrenys com a sòl no urbanitzable.

L’any 2000 els ajuntaments de Salt i Girona van encarregar els estudis preliminars del Pla especial de les hortes amb l’objectiu de regular els usos i la gestió d’aquests espais i potenciar-los com a eix vertebrador del paisatge urbà, com a zona natural i agrícola i com a espai d’ús social en un context altament urbanitzat. L’octubre de 2005, després de l’informe favorable de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona (CTUG), l’Ajuntament de Girona va aprovar definitivament el Pla especial de protecció de les hortes de Santa Eugènia. L’equip redactor del Pla estava format per Pere Solà, l’arquitecta i paisatgista Clara Jiménez i l’arquitecte Pep Solà-Morales. Per la seva banda, Salt va aprovar el 2005 un pla d’usos de les hortes i les deveses de Salt mentre preparava el Pla especial.

S’inicia la implementació a Santa Eugènia
El gener de 2006 la Plataforma per a la Defensa de les Hortes i Ribes del Ter va reclamar més controls policíacs a les hortes per a evitar-hi els incidents vandàlics. En una setmana van cremar una barraca i van desballestar-ne una altra. També, demanaven que s’agilités la mesura que permetés de tancar les hortes de nit. L’Ajuntament de Girona es va posar a favor d’aquestes propostes.

Al febrer l’Ajuntament de Girona anunciava que durant tot el dia es tancava l’accés de vehicles a les hortes per la banda de l'avinguda Tarradellas. El tècnic municipal responsable de les hortes va informar personalment de la nova mesura als usuaris i propietaris.

El mateix mes de febrer, trenta-sis propietaris d’horts de Santa Eugènia van presentar un contenciós- administratiu contra el Pla especial. Els hortolans pretenien anul•lar el Pla i indirectament impugnar el PGOU de Girona. S’oposaven a la diferenciació del Pla entre terrenys amb característiques exactes. Es referien al Parador del Güell, on se’n permetia un aprofitament urbanístic. Tanmateix, els horts es protegien i alguns propietaris ho consideraven un greuge. Al maig l’Ajuntament de Girona va aprovar de presentar-se al contenciós administratiu.

Al març continuava l’aplicació del Pla especial amb l’inici del procés de substitució de les cent vint casetes de ferralla. En un termini màxim de dos anys aquestes casetes havien de reposar-se per uns altres models de disseny. L’Ajuntament de Girona, que repartia gratuïtament les noves estructures als hortolans, volia impedir que s’habitessin les noves casetes tal com passava amb les anteriors barraques de ferralla.

El juny del 2006 el regidor de medi ambient de Girona, Ponç Feliu, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), explicava que les escoles de Girona podien escollir una parcel•la municipal a les hortes de Santa Eugènia per a cultivar-hi productes ecològics. La fundació per a discapacitats Astres va ser la primera a cultivar-hi un hort ecològic. Tot i això, encara no s’activaven les hortes de lloguer municipals del Parador del Güell previstes en el Pla especial.
Al juliol l’Ajuntament de Girona va contractar un vigilant per l’espai de les hortes amb l’objectiu de contribuir a l’aplicació del Pla especial. Les seves funcions consistien a realitzar tasques de supervisió i comunicar als possibles infractors les activitats no permeses.

L’agost del 2006 l’Ajuntament de Girona adjudicava 3.834 € per netejar els 4,8 km de recs i els camins de les hortes de Santa Eugènia. La neteja només afectava els canals generals ja que cada hortolà havia de netejar la seva propietat.

Continua l’aplicació del Pla especial
Al setembre un grup de pagesos de les hortes de Santa Eugènia van recollir una cinquantena de firmes per protestar contra la decisió de l'Ajuntament de Girona d'ordenar la retirada de tot el bestiar de l'espai. En les inspeccions hi van trobar porcs, cavalls, gossos i gallines. Els pagesos no veien la necessitat de retirar-hi els gossos i les gallines, tot i que comprenien la prohibició dels animals més grans. Segons l’opinió dels pagesos, els gossos garantien la vigilància per afrontar els constants robatoris. Ponç Feliu va afirmar que la retirada dels animals es va acordar durant el debat sobre el Pla especial i va assegurar que en aquell moment no s’hi havien presentat al•legacions.

El novembre de 2006 l’Ajuntament de Salt va suspendre l’atorgament de llicències a les hortes de Salt esperant que s’acabés la redacció del Pla especial de les hortes i deveses que havia de regular tota la zona del voltant del riu Ter en aquest municipi. La suspensió durava un any i es va aprovar després que un propietari no complís la normativa en unes obres de reforma interior. A l’espera del Pla especial, el Pla d’usos regulava l’espai.

Al desembre el retard en l’inici de la urbanització del Parador del Güell i la brutícia de les parcel•les va obligar l'Ajuntament de Girona a ordenar-ne la neteja. Dels terrenys més propers als Maristes es van extreure algunes tones de porqueria. A diferència d'altres parts de les hortes, les del Parador (des del costat dels Maristes fins a tocar gairebé la rotonda del palau firal) estaven abandonades precisament perquè havien de desaparèixer. Alguns indigents habitaven les barraques de la zona i acumulaven brutícia.

El mateix mes de desembre el comitè de selecció del II Premi Mediterrani del Paisatge, integrat per representants de catorze regions mediterrànies europees, es va reunir a Barcelona i van escollir els treballs del Catàleg de bones pràctiques en el paisatge. Entre altres, van seleccionar el Pla especial de les hortes de Santa Eugènia de Girona. La publicació pretenia difondre els projectes de qualitat en matèria d’intervencions paisatgístiques i d’eficàcia en la comunicació dels valors del paisatge.

Al final de l’any continuava implementant-se el Pla especial amb la creació d’una comunitat de regants per administrar els recursos hídrics per a usos agrícoles. Al començament de l’any 2007 es preveia que continués l’aplicació del Pla especial amb diferents accions, com l’inici del lloguer de les hortes municipals del Parador del Güell després d’aprovar-ne les bases per a regular-ne l’ús, les taxes del lloguer i el compromís de cultivar ecològicament.

Més informació
www.ajuntament.gi/urbanisme
www.eldimoni.com
www.viladesalt.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Gironès