Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DEL TORRENTAL (CALLDETENES)

Anna Torres

Actualitzat a 31/12/2007

El mes de febrer s’aprova definitivament el Pla urbanístic del Torrental, després d’un termini d’exposició pública sense al•legacions. El començament de les obres comporta la tala d’una zona boscosa al sector, cosa que alerta els veïns i inicia les mobilitzacions contràries al pla. Així es crea la plataforma El Torrental que lidera diversos actes simbòlics de protesta i que, juntament amb el GDT, denuncia a l’ACA i al DMAH algunes irregularitats en l’execució de les obres. Finalment, l’ACA emet un informe a l’Ajuntament de Calldetenes on li anuncia l’obertura d’un expedient sancionador i l’obligació de presentar un projecte de restauració de l’espai fluvial de l’àmbit.

El municipi de Calldetenes té una superfície de 5,80 km2 i se situa a la comarca d’Osona. La població és de 2.252 habitants el 2007 distribuïts entre el nucli de Calldetenes, el petit agrupament d’habitatges de Sant Martí de Riudeperes i nombrosos masos dispersos pel territori. El terreny és pla i en general de poca alçada, a excepció d’alguns turons, i està drenat bàsicament pels torrent de Sant Martí, de la Sauleda i de Sant Marc.

El torrent de Sant Marc neix a l’est del nucli urbà de Calldetenes, concretament entre el camí de Mas Ponç i el serrat d’en Serrallonga. El torrent travessa tot el nucli urbà de sud-est a nord i està pràcticament canalitzat en la seva totalitat. L’àrea del Torrental, situada a la capçalera del torrent, és una de les poques zones que encara es mantenen lliures.

Previsions de planejament al Torrental
L’àrea del Torrental era un espai eminentment agrícola, situat molt a prop de la zona esportiva municipal, i resseguit per un bosc de ribera que s’estenia entre 200 i 300 m aigües amunt del torrent de Sant Marc. Gràcies a la proximitat al centre del poble era un espai força freqüentat per la població i per diverses entitats que hi realitzaven activitats. A més, l’Ajuntament havia habilitat un sender al costat del torrent que formava part d’una de les rutes a peu del poble, la ruta de Sant Marc.

Malgrat l’ús social que se’n feia, el planejament vigent (Normes subsidiàries de 1986) qualificava una part de l’espai com a sòl urbà i una altra com a urbanitzable, cosa que permetia un desenvolupament urbanístic futur. L’àrea classificada com a sòl urbà es corresponia amb l’espai que l’Ajuntament destinava a l’ampliació de la zona esportiva municipal. L’ampliació preveia un nou pavelló poliesportiu, dues pistes de tennis, un circuit de BMX (Bicycle Moto Cross) i un recinte de trial al sector, i comportava la prolongació de la canalització del torrent de Sant Marc que arribava només fins a la intersecció del carrer Joan Fuster amb el carrer Serrallonga (coincidint amb el límit urbanitzat del municipi). Aquesta obra consistia en el cobriment de 113 m de llera a partir de la intersecció dels carrers esmentats. D’altra banda, a l’àrea de sòl urbanitzable, s’hi desenvoluparia un pla parcial urbanístic (PPU) que no projectava la canalització dels 250 m restants del torrent i que preveia la construcció de nous habitatges a la zona.

El contingut del PPU el Torrental
El PPU del sector el Torrental comprenia els àmbits de sòl urbanitzable delimitat del Collet i Sant Marc, i determinava cinc tipus de zonificacions: vialitat, equipament, espais lliures, residencial obert, residencial en filera i residencial ciutat jardí. El desenvolupament projectat era residencial dispers amb habitatges principalment unifamiliars. Els espais reservats per a la xarxa viària eren destinats exclusivament a l’ús vial i d’estacionament, i l’equipament públic previst era de tipus escolar educatiu.

En total el sector acolliria 300 nous habitatges, complementats amb zones enjardinades i de lleure. La part de la llera del torrent de Sant Marc continguda a l’àmbit es qualificava com a zona verda (espai per parcs i jardins) i zona d’equipaments públics.

La tramitació del PPU el Torrental

El ple de l’Ajuntament de Calldetenes va aprovar inicialment el 30 de desembre del 2004 la Modificació puntual 1/2004 de les Normes subsidiàries de planejament al sector el Torrental, i a la vegada el PPU el Torrental que ordenava el sector. Tanmateix, la Modificació puntual es va aprovar definitivament el 25 de gener del 2006, mentre que el PPU ho va fer el 2 de març del 2006.

A partir d’aquí es va elaborar el Projecte d’urbanització del sector residencial el Torrental que executaria el PPU. El Projecte va ser aprovat inicialment el 30 d’octubre del 2006 i definitivament el 7 de febrer del 2007.

L’evolució del conflicte a l’àrea del Torrental
A principi del mes febrer alguns veïns del municipi de Calldetenes es van adonar que s’havia tallat part d’una zona boscosa al sector del Torrental. Aquest fet responia a l’obra de cobriment del torrent de Sant Marc, prevista en l’ampliació de la zona esportiva municipal, i a la neteja de la llera en l’àmbit del PPU el Torrental. Arran d’això es van iniciar protestes per a demanar que es recuperés l’entorn natural del Torrental i es frenés el creixement urbanístic.

Es va constituir la plataforma El Torrental que va començar a vehiculitzar les queixes dels veïns de Calldetenes, tot organitzant actes reivindicatius i recollint firmes per a la preservació de l’espai. A la primera mobilització organitzada hi van acudir unes cent persones i es va realitzar una plantada d’arbres que simbòlicament recorria el traçat del torrent de Sant Marc. També es van fer contactes amb l’organització ecologista Grup de Defensa del Ter (GDT) i es van denunciar conjuntament algunes irregularitats en l’execució de les obres a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i al Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH). Segons la plataforma, les obres a l’àmbit no estaven autoritzades per l’ACA i a més aquesta havia emès una ordre expressa de suspensió d'executivitat instant l’Ajuntament de Calldetenes a presentar un projecte definitiu d’urbanització abans de començar qualsevol actuació. També qualificaven de desmesurada la neteja del bosc de ribera que s’havia realitzat a l’àmbit del PPU.

Per la seva banda, l’Ajuntament va fer arribar als veïns una carta en la qual es justificava l’actuació urbanística al sector d’acord amb la política esportiva que s’intentava promoure des de l’inici del mandat. Es considerava que l’actuació dotaria d’un nou servei l poble i permetria realitzar noves activitats esportives, escolars i de competició. S’adjuntava un plànol en el qual es mostraven les disposicions dels equipaments esportius i la zona per on passava el torrent, que quedaria cobert per la urbanització. Tanmateix, no es feia cap esment a l’actuació urbanística prevista en el PPU.

El 2 de maig l’ACA va emetre un informe en el qual s’autoritzaven les obres de cobriment dels 113 m de llera del torrent de Sant Marc, en la major part ja executades. Tanmateix, es donava part de raó a la denúncia presentada per la plataforma i el GDT, i s’anunciava l’obligació de presentar, en el termini de tres mesos, un projecte de restauració de l’espai fluvial tant en la zona urbana coberta com en la urbanitzable, aigües amunt de la canalització.

L’Ajuntament va presentar al setembre l’Avantprojecte de restauració mediambiental de l’espai fluvial afectat per cobriment de la llera i de l’espai d’aigües amunt inscrit dins la zona verda del PPU del sector residencial el Torrental, després que l’ACA li concedís una pròrroga de dos mesos en el termini de la presentació del projecte i li obrís un expedient sancionador.

Malgrat tot, la plataforma no volia el cobriment de cap part del torrent, de manera que van continuar actes simbòlics com la neteja de l’antic camí que avançava pel costat del torrent i que havia quedat malmès arran de les obres a l’àmbit.

A final d’any s’havien iniciat les obres d’urbanització del sector i les actuacions de restauració de la part del torrent que no s’havia de soterrar. Tanmateix, continuaven les discrepàncies respecte del tram del torrent cobert, i la plataforma amenaçava de continuar les mobilitzacions com a mesura de pressió.

Més informació
www.calldetenes.org
www.diba.es/municipis
www.torrental.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Osona
Fotogaleria relacionada