Dimecres 13 de Novembre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DEL POLÍGON INDUSTRIAL EL FREIXE (RIUDOMS-LES BORGES DEL CAMP)
Joan de la Flor

Actualitzat a 31/12/2005

Els ajuntaments de Riudoms i les Borges del Camp impulsen un consorci amb l'INCASOL per desenvolupar un polígon industrial a la zona rural del Freixe, a cavall entre els dos municipis. El projecte topa amb l'oposició de grups de veïns que constitueixen la Plataforma el Freixe, a la qual també s'adhereixen altres entitats de l'àmbit. La Plataforma assegura que el polígon és innecessari, ja que a la zona hi ha un excés d'oferta de sòl industrial, fet que provoca que la major part dels polígons existents estiguin desocupats. Els grups municipals d'ERC i PSC i les seves federacions del Camp de Tarragona també s'oposen al polígon. La dificultat per negociar amb els propietaris dels terrenys fa que la Generalitat desestimi finalment participar en el projecte, tot i que els ajuntaments implicats no descarten executar-lo pel seu compte.

El paratge del Freixe es troba a la comarca del Baix Camp, entre els termes municipals de Riudoms i les Borges del Camp. Pel marge nord travessa la carretera N-420, que connecta Tarragona, Reus i Falset amb les capitals de l’interior de les Terres de l’Ebre. Aquesta zona s’encaixa entre les rieres de l’Alforja i Riudoms i es caracteritza per la combinació del medi natural i l’activitat del conreu. Els pinars i la vegetació arbustiva mediterrània es barregen amb els camps d’oliveres i de fruita seca, predominantment d’ametllers i avellaners, regats a través de les mines que aprofiten l’aigua dels aqüífers subterranis. Els masos d’arquitectura tradicional es juxtaposen amb cases de primera i segona residència i donen com a resultat un paisatge marcadament rural.

El sòl industrial al Baix Camp
El Baix Camp es troba dins d’una dinàmica de valoració de l’oferta del sòl industrial com un actiu important per a la promoció dels diversos municipis. Aquesta dinàmica, però, s’ha modificat els darrers anys. Al costat de promotors tradicionals com l’Institut Català del Sòl, (INCASÒL) s’hi han afegit d’altres, com són els ajuntaments i els particulars.

Segons dades de la Diputació de Tarragona, el 2002, els municipis de Riudoms i les Borges del Camp tenien un conjunt d’actuacions industrials programades en els respectius planejaments urbanístics que comptabilitzaven més de 100 ha. La major part d’aquest sòl industrial es trobava al terme de Riudoms que, amb l’actuació del Mas de don Felip, amb 480.917 m2, les Planes del Roquís, amb 222.625 m2, i un conjunt d’actuacions properes al nucli urbà, sumava més del 90% del sòl industrial, el nivell d’ocupació del qual era inferior al 15%. L’oferta de sòl industrial es completava amb les Borges del Camp, amb la zona industrial Pla parcial I, amb 66.506 m2, i la zona industrial en sòl urbà, amb 15.000 m2.

S'anuncia el projecte del polígon industrial del Freixe
A principi de 2005, l’INCASOL va presentar el programa del sòl 2005-2008, que destinava 940 MEUR a crear nou sòl industrial, concretament 1.480 ha en vint actuacions diferents. Aquest programa responia a l’objectiu fixat pel Govern del tripartit al Pacte del Tinell per impulsar l’economia catalana i promovia la demanda de nou sòl industrial per fomentar la concentració dels polígons i la seva accessibilitat. D’aquesta manera es pretenia moderar la tendència alcista dels preus i potenciar el reequilibri dels territoris més desfavorits.

El 15 de març de 2005, el butlletí municipal de Riudoms va anunciar el projecte de construcció d’un polígon industrial a la zona del Freixe, a través d’un consorci entre l’Ajuntament de Riudoms, l’Ajuntament de les Borges del Camp i l’INCASOL. L’Ajuntament de Riudoms definia la proposta com un projecte supramunicipal de sòl industrial públic amb una extensió que oscil·lava entre les 70 i les 100 ha, l’objectiu del qual era reactivar l’economia de la zona. El consorci preveia que els ajuntaments aportarien el 60% de la inversió i l’INCASOL, el 40% restant. Segons dades de l’Ajuntament de Riudoms, el projecte afectava vint-i-nou propietaris amb els quals s’havia de negociar la compra dels terrenys.

El 3 de maig de 2005 l’Ajuntament de les Borges del Camp va aprovar el consorci per desenvolupar el polígon.

Es crea una plataforma d'oposició
Arran de l’anunci de construcció del polígon, el 15 d’abril de 2005, un col·lectiu de persones d’ambos pobles i de la comarca van constituir la Plataforma el Freixe. A aquesta iniciativa es van adherir diferents entitats ecologistes, com el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC), el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP), les comunitats de regants de la zona i diferents entitats culturals locals.

La Plataforma denunciava que la construcció del polígon posava en perill el desenvolupament i l’equilibri territorial de la zona i reclamava a les administracions que es tingués en compte l’opinió dels vilatans. També assenyalava el fet que els dos municipis comptaven amb polígons ja construïts que estaven pràcticament sense ocupar, cosa que feia entendre l’operació com una maniobra especulativa. La plataforma reclamava que es dissolgués immediatament el consorci i que els consistoris i les altres administracions competents adoptessin el compromís de no tornar a plantejar un projecte d’aquestes característiques. També demanaven la protecció de la zona atès el patrimoni natural i mediambiental existent, amb gran varietat d’espècies animals i vegetals, algunes de les quals protegides, com el xoriguer o el margalló, i la nombrosa presència d’aqüífers subterranis.

La plataforma va engegar diverses iniciatives per donar ressò a les seves queixes. El 4 de juliol de 2005, van lliurar dues mil firmes al president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC). A final de juliol es van reunir amb Joaquim Nadal (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), conseller del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), que es va comprometre a analitzar la problemàtica.

Els grups d'ERC i PSC s'oposen al polígon
El 12 d’agost de 2005, els grups municipals d’ERC i del PSC de l’Ajuntament de Riudoms van forçar un ple extraordinari en el qual van presentar una moció de reprovació a l’equip de govern, format per Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular (PP). Els grups de l’oposició denunciaven manca d’informació del projecte i manca de diàleg amb les parts implicades. També es van presentar al·legacions de particulars i diferents col·lectius de la plataforma que feien referència als danys irreversibles que provocaria el polígon a les zones agrícoles, als aqüífers i als vint-i-nou habitants de la zona afectada.

L’equip de govern va desestimar totes les al·legacions presentades, i també la moció dels grups de l’oposició. L’Alcalde, Josep Maria Vallès (CiU), va aprofitar el ple per incorporar la votació que li permetés aprovar definitivament els estatuts del consorci que havia de gestionar el polígon.

L’oposició política va augmentar el 13 d’octubre de 2005, quan les federacions d’ERC i PSC del Camp de Tarragona van enviar una carta en contra del projecte urbanístic al conseller del DPTOP.

La Generalitat abandona el projecte
El 7 de setembre de 2005, vint-i-dos propietaris de Riudoms i deu de les Borges del Camp afectats pel projecte industrial van fer arribar al conseller del DPTOP quaranta-cinc escrits on manifestaven l’oposició al projecte.

D’altra banda, el 18 d’octubre de 2005, la Plataforma el Freixe va presentar una queixa formal davant del síndic de greugescontra els ajuntaments de Riudoms i les Borges del Camp per denunciar l’actitud lesiva i poc transparent que segons ells el consistori tenia amb els ciutadans.

Una setmana després, el 24 d’octubre de 2005, la plataforma va interposar un recurs de reposició a l’Ajuntament de Riudoms, contra l’acord de ple amb què es va aprovar la creació del consorci. Aquest recurs incidia en la falta de fonament de l’Ajuntament quant a la desestimació de les al·legacions presentades i a la manca d’atenció d’aquesta institució per les normes subsidiàries del municipi.

L’11 de novembre de 2005, la Plataforma el Freixe es va reunir amb Joan Saura (Iniciativa per Catalunya Verds (ICV)), conseller de Relacions Institucionals, per manifestar-li la preocupació per la falta d’informació de l’Ajuntament de Riudoms sobre la gestió del polígon.

El 22 de novembre de 2005, el director general d’Urbanisme de la Generalitat, Joan Llort, i el director de l’INCASOL, Antoni Paradell, es van reunir amb Josep Maria Vallès (CiU), alcalde de Riudoms, i Robert Oritga (CiU), alcalde de les Borges del Camp, per comunicar-los la decisió del Govern de la Generalitat d’abandonar el projecte. Els representants del Govern català van argumentar la decisió al·legant les dificultats de l’INCASOL per adquirir els terrenys afectats de mutu acord amb els propietaris i, per tant, de desenvolupar el polígon.

La desestimació del projecte per part de la Generalitat esvaïa les possibilitats del consorci plantejat a principi d’any entre l’INCASOL i els ajuntaments de Riudoms i les Borges del Camp i, per tant, d’una bona part de la inversió. En aquest sentit, Josep Maria Vallès, alcalde de Riudoms, va qualificar la decisió del Govern de deslleialtat envers els dos ajuntaments i ho va valorar com un pas enrere per a la creació del polígon. L’Ajuntament de les Borges del Camp es plantejava la viabilitat de tirar endavant en solitari la part del polígon inclosa en el seu terme municipal. D’altra banda, la Plataforma el Freixe va valorar positivament la decisió de la Generalitat de descartar el projecte.

Més informació
www.elfreixe.org
www.riudoms.altanet.org
www.borges.altanet.org/ajtms/borges/lborges/noumenu/index.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Camp