Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DEL PLA DE ROCACORBA (QUEROL)
Elisabet Sau

Actualitzat a 31/12/2006

La redacció i tramitació del Pla d’ordenació urbanística municipal de Querol ha estat plena d’incidents. El model de creixement proposat ha estat fortament qüestionat per part dels veïns de Querol que, constituïts en plataforma, han fet del sector de Rocacorba l’emblema de la seva disconformitat. L’any 2006 esdevé clau per resoldre la incògnita sobre aquest paratge: al maig, el consistori aprova inicialment el nou POUM, on manté la condició d’urbanitzable que ja tenia el sector a les normes subsidiàries, però al setembre, la Xarxa Natura 2000 el protegeix com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA). Aquesta decisió és assumida com un èxit per la plataforma Salvem Querol! que, al llarg dels dos darrers anys, ha lluitat per evitar la construcció d’un complex residencial en un paratge encara poc malmès per l’home.

Antecedents 2005

El municipi de Querol es troba al nord-est de la comarca de l’Alt Camp. El seu territori s’estén pels vessants muntanyosos de les serres de Montagut i Saburella, que formen part del bloc del Gaià, a la serralada Prelitoral catalana. El curs del riu Gaià travessa el terme municipal de nord a sud i la carretera C-37 comunica Valls amb Igualada per aquest riu.

L’any 2002, l’Ajuntament de Querol va acordar encarregar un pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per substituir les normes subsidiàries vigents des de final dels anys setanta. La redacció i aprovació d’aquest POUM han estat marcades pel desacord entre els veïns i el govern municipal en relació amb el model de creixement. El desembre de 2004, el ple de l’Ajuntament va aprovar inicialment i simultàniament el nou POUM i els plans parcials de Ca l’Isidret (cinquanta-dos habitatges i prop de 2 ha) i de Rocacorba (mil habitatges i prop de 23 ha). Aquesta aprovació va ser fortament contestada per bona part dels veïns, que no veien la necessitat de desenvolupar més sòl residencial en un municipi que ja té quatre urbanitzacions iniciades als anys setanta on encara queden parcel•les per edificar, i encara menys en el cas de Rocacorba, un paratge amb baixa empremta antròpica i susceptible de ser inclòs de manera gairebé total a LA XARXA NATURA 2000. Evitar la urbanització d’aquest sector es va convertir en el principal objectiu dels veïns contraris a aquest projecte, que es van agrupar en la plataforma Salvem Querol!

Al llarg de 2005, l’Ajuntament va fer gestions amb els responsables del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), encarregat d’aprovar la delimitació dels espais que s’havien d’incloure a la Xarxa Natura 2000. L’objectiu dels responsables municipals era aconseguir que just el sector de Rocacorba on havia d’anar el complex residencial es mantingués com a urbanitzable, classificació urbanística que ja tenia a les antigues Normes subsidiàries i que el nou POUM volia mantenir. El consistori querolenc també va continuar les negociacions amb l’empresa Promociones S.A., de Sant Andreu de Llavaneres, interessada a promoure el complex de vacances i lleure al sector del Pla de Rocacorba. En aquest cas, l’Ajuntament volia arribar a un acord per reduir el nombre d’habitatges planejats, de més de mil a uns cinc-cents, i que els promotors assumissin la construcció d’algunes infraestructures per al conjunt del municipi que tant servissin per als nous habitants de la urbanització com per a la resta.

Al Pla de Rocacorba, les delimitacions del POUM i de la Xarxa Natura es contradiuen
El 4 de maig de 2006, el ple de l’Ajuntament de Querol tenia previst tornar a emprendre la tramitació administrativa del POUM que, des de feia més d’un any, estava aturada. El projecte, que es va presentar a una nova aprovació inicial, mantenia com a sòl urbanitzable el sector del complex residencial de Rocacorba mentre que tot l’entorn quedava inclòs a la proposta de protecció per a l’espai, anomenada Sistema Prelitoral Central, de la Xarxa Natura 2000.

El nou POUM només va ser aprovat inicialment amb el suport dels tres regidors de l’equip de Govern, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i de l’alcalde, Albert Carreño i Soriano, trànsfuga de Convergència i Unió (CiU). El regidor d’Urbanisme, Miquel Uroz Mendioroz (PSC) va defensar la proposta del POUM perquè, a parer seu, el projecte del complex Rocacorba donaria uns guanys amb les llicències de construcció que l’Ajuntament podria fer servir per reequipar les urbanitzacions dels anys setanta, amb greus dèficits urbanístics.

Els representants de CiU van votar en contra del document urbanístic, al•legant que els habitatges previstos en els nous plans parcials es podrien construir a les parcel•les buides de les urbanitzacions on, segons els seus càlculs, encara n’hi cabrien tres mil de nous, suficients per garantir el creixement futur del municipi.

Membres de la plataforma Salvem Querol! es van presentar al ple, i un cop va haver acabat van llançar fotocòpies de bitllets de 500 € i monedes d’un i dos cèntims a la sala com a gest per denunciar l’especulació del municipi. La indignació col•lectiva de la plataforma no es va apaivagar ja que, segons creien, el nou projecte de POUM no rectificava cap dels punts als quals eren contraris, i a més consideraven poc satisfactòria la reducció de més de cinc-cents habitatges a Rocacorba. A l’estiu van anunciar que presentarien noves al•legacions al document urbanístic que, de nou, havia de ser sotmès a informació pública.

Al setembre, Medi Ambient feia pública la proposta definitiva per a la Xarxa Natura 2000. La delimitació aprovada pel municipi de Querol no feia cap excepció per a la zona de Rocacorba i per tant tot l’espai quedava protegit com a hàbitat específic de l’àguila cuabarrada i com a ZEPA amb reconeixement de la Unió Europea (UE).

En conèixer la proposta de la Xarxa Natura 2000, la plataforma Salvem Querol! i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) van emetre un comunicat on felicitaven els responsables del Departament esmentat, donaven públicament les gràcies a tots aquells que els havien donat suport al llarg dels dos anys i es complaïen d’haver aconseguit incloure la protecció total del sector Rocacorba amb la consegüent aturada del nou projecte d’urbanització.

La plataforma Salvem Querol!, reconeixement públic local i nous objectius
La decisió de Medi Ambient va ser assumida com un èxit per la plataforma Salvem Querol! que, tanmateix, va anunciar que pensava continuar vetllant pel bon creixement urbanístic del municipi. El març de 2006, els seus representants van expressar públicament que volien formar una candidatura política independent per presentar-se a les eleccions municipals de l’any 2007, per mitjà de la qual defensarien un model de creixement per al municipi de Querol respectuós amb els seus valors naturals i paisatgístics.

El novembre de 2006 la plataforma va rebre el premi Patrimoni de la Vall del Gaià atorgat pel Centre d’Estudis del Gaià. En el sopar de lliurament del premi, van anunciar que continuarien treballant per salvar el patrimoni natural de la Vall del Gaià, i en aquest sentit cal dir que, juntament amb altres municipis de la vall del riu, van anunciar que havien començat a buscar una figura de protecció i gestió per a les terres del Gaià que permetés promoure el territori a partir de la conservació i millora de la qualitat ecològica de la seva conca.

Mes informació
querol.altanet.org
salvem-querol.blogspot.com
www.gepec.org
www.mediambient.gencat.net
 
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Camp