Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DEL PARC SAMÀ (CAMBRILS)
Júlia Rubert

Actualitzat a 31/12/2004

La construcció d'un camp de golf i una urbanització prop del Parc Samà provoca conflictes de competències entre l'Ajuntament de Cambrils i el Govern de la Generalitat. Finalment, els tribunals es pronuncien a favor de l'Ajuntament, que estudia altres alternatives per a la zona.


Antecedents 2003

El Pla general d'ordenació urbana de Cambrils de l'any 1995 incloïa la possibilitat de construir un camp de golf de divuit forats i una urbanització d'uns cent vuitanta habitatges a les finques del Mas d'en Blai i el Parc Samà. Parc Samà, que està catalogat com a bé cultural d'interès nacional, té un àmbit que abraça els termes municipals de Cambrils i Montbrió del Camp, entre les rieres d'Alforja i Riudecanyes. L' empresa multinacional especialitzada en complexos turístics Med Group es va interessar a final de 2001 per a desenvolupar-hi un complex esportiu i residencial de grans dimensions. El consistori va aprovar inicialment una modificació del Pla general de Cambrils a fi de permetre la creació d'un camp de vint-i-set forats i la construcció de cinc-cents vint habitatges, però la manca d'acord respecte al projecte dels membres de la coalició de govern formada per Convergència i Unió (CiU), el Partit Popular (PP) i independents van portar al trencament del pacte, a la convocatòria d'eleccions municipals i a la suspensió de l'aprovació definitiva del projecte.

Com que l'àmbit del projecte era supramunicipal, la promotora va obtenir de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Tarragona (CTUT) la subrogació de l'aprovació dels plans parcials, per la qual la Comissió assumia les competències dels ajuntaments de Cambrils i Montbrió del Camp quant a la tramitació d'aquests expedients. El juny de 2003 la CTUT els va aprovar. Per la se-va banda, el nou consistori de Cambrils format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) va iniciar la revisió del Pla general per a evitar la construcció del projecte de Med Group, l'impacte ambiental del qual considerava excessiu.

Malgrat els intents d'arribar a un consens llançats pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), les dues iniciatives, contradictòries van seguir el seu tràmit. Alhora es van presentar dos recursos contenciosos administratius creuats: l'Ajuntament denunciava el DPTOP per lesionar les competències municipals en haver adjudicat la tramitació del projecte via subrogació a l'empresa promotora Med Group i Med Group acusava el consistori de bloquejar el projecte del Parc Samà en suspendre el desenvolupament dels plans parcials aprovats per la CTUT. El recurs presentat per Med Group contra la suspensió de llicències efectuada per l'Ajuntament va ser resolt desfavorablement pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el maig de 2004.

Una nova proposta per al Parc Samà
La modificació puntual del Pla general que tornava l'àmbit del Parc Samà a les condicions de l'any 1995 fou aprovada per la CTUT el 21 de juliol de 2004 i l'empresa promotora Med Group va anunciar la intenció de recórrer de nou la decisió davant el TSJC.

D'altra banda, el consistori va anunciar al setembre una nova pro-posta per a la preservació i dinamització de la zona que excloïa el camp de golf i preveia la creació d'un centre turístic de luxe, amb un hotel similar als paradors integrat en els jardins del Parc Samà. Convergència i Unió i el Partit Popular van mostrar reserves a l'hora de valorar positivament la iniciativa.

Més informació
http://www.aeec.org
http://www.cambrils.org
http://www.cicac.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Camp