Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE PONENT (GAVÀ)
Nésrtor Cabañas

Actualitzat a 31/12/2006

L’any 2006 el Pla urbanístic de Ponent de Gavà arriba a la seva darrera fase de tramitació amb l’aprovació provisional del document per part de l’Ajuntament el 27 de gener i definitivament per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB) el 25 de maig. L’execució d’aquest pla permetrà construir 4.698 habitatges fins al 2017 i crear quatre zones verdes i una vintena de nous equipaments al municipi de Gavà. Les mobilitzacions ciutadanes a favor de la salvaguarda d’aquest espai continuaren durant el 2006 malgrat l’aprovació definitiva del Pla.


Antecedent 2005

Articles posteriors 2008

El Pla urbanístic de Ponent a Gavà (Baix Llobregat) abraça prop de 200 ha de terreny samontà entre els termes municipals de Gavà i Castelldefels. Aquest pla, presentat l’any 2001, representa el darrer intent d’ordenació d’aquest sector declarat com a sòl urbanitzable no delimitat pel Pla general metropolità (PGM) de l’any 1976.

El pla preveu la construcció de quatre nous barris al voltant del turó del Calamot, la carretera de la Santa Creu de Calafell i la riera de Canyars, amb un total de 4.968 habitatges previstos (un 40% dels quals en règim de protecció oficial), i es destina la major part del sector per a la construcció de vint nous equipaments i quatre grans zones verdes que actuen de connectors entre el massís del Garraf i la plana deltaica del Llobregat i que ocupen pràcticament un 70% de la superfície del sector.

Tot i la inclusió d’aquest pla dins del Programa d’Actuació Urbanística Municipal (PAUM) de Gavà aprovat al 2005, en manté condicionada l’execució a la tramitació per separat de les figures de planejament que el componen: una nova modificació del PGM que modifica el planejament vigent de l’any 1993 i un pla parcial urbanístic (PPU) que ordena el sector, les quals van ser aprovades inicialment de manera conjunta el 2002.

Des de la presentació del Pla l’any 2001, es van produir mobilitzacions contràries per part d’entitats ecologistes com Depana o Quercus i partits polítics com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) o Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) en considerar que aquest pla destruïa un paratge d’alt valor biològic i cultural que representa l’últim espai no urbanitzat del territori samontà del delta del Llobregat que comprèn des de Castelldefels fins a Sant Boi de Llobregat.

L’aprovació del PAUM de Gavà va fer reprendre les mobilitzacions contràries que guanyaren importància a final de 2005 davant la immediatesa de l’aprovació provisional del Pla de Ponent per part de l’Ajuntament.

Aprovació provisional del pla
En aquest sentit, el 12 de gener de 2006 va ser presentat públicament el Pla d’habitatge 2006-2012 de Gavà que incloïa el Pla de Ponent en la primera fase d’actuació (al voltant de la carretera de Santa Creu de Calafell i del turó del Calamot) com el principal instrument per a donar resposta a la demanda d’habitatge prevista per als propers set anys mitjançant la construcció de 3.575 nous habitatges (1.717 dels quals en règim de protecció oficial).

Aquest fet, reactivà les protestes de la nova coordinadora No al Pla de Ponent, que inicià el dia 21 de gener un acte de recollida de signatures a favor de la paralització del projecte, alhora que reclamava una consulta popular sobre el pla i considerava que al Pla d’habitatge no s’havien estimat adequadament els habitatges buits existents al municipi.

El dia 26 de gener el Pla d’habitatge juntament amb les figues de planejament del Pla de Ponent pendents d’aprovació provisional foren presentades al ple de l’Ajuntament. El Pla de l’habitatge de Gavà (2006-2012) va ser aprovat amb els vots favorables del Partit del Socialistes de Catalunya (PSC) i Iniciativa per Catalunya-Verds (IC-V), les abstencions de Convergència i Unió (CiU), el Partit Popular (PP) i EUiA i el vot contrari d’ERC, i fou tramès a la Direcció d’Habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) perquè se’n donés el vistiplau definitiu.

Respecte a les figures de planejament del Pla de Ponent, es va procedir a fer-ne l’aprovació provisional, un cop estudiades les vint-i-dues al•legacions presentades tant a la modificació del PGM com al Pla parcial urbanístic i on es van estimar la totalitat de les presentades per l’Ajuntament de Castelldefels i la Societat General d’Aigües de Barcelona SA (AGBAR), parcialment les presentades per ERC i Depana i desestimades la resta.

Finalment, tant la modificació del PGM com el Pla parcial de Ponent es van aprovar amb el vots favorables de PSC, ICV (Iniciativa per Catalunya Verds), PP i CiU i els contraris d’ERC i EUiA que varen presentar esmenes a la totalitat per incompliment del temps de tramitació i van exigir una moratòria urbanística fins que no s’aprovés el Pla territorial metropolità.

El mateix dia de l’aprovació provisional del Pla de Ponent, la coordinadora contrària a aquest pla presentava al registre de l’Ajuntament les mil cinc-centes signatures recollides a favor de la preservació del Pla de Ponent i es realitzava una plantada simbòlica de creus en aquest indret. Tots aquests actes culminaren amb una manifestació el dia 30 de gener al parc del Mil•lenni de Gavà que va congregar unes tres-centes persones i on es va donar lectura a un manifest de rebuig de la decisió presa per l’Ajuntament.

El 6 de març el grup municipal d’ERC de Gavà va presentar davant de la Generalitat un informe jurídic amb què denunciava la suposada il•legalitat del Pla urbanístic de Ponent per vulneracions legals tant en el tràmit com en els continguts del projecte per la presa en consideració de cara a l’aprovació definitiva per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB).

A final d’aquell mateix mes, el Pla urbanístic de Gavà va ser guardonat amb el premi a la millor política municipal en urbanisme sostenible 2006, emmarcat en el Programa “Cumbre de ciudades” del Saló Immobiliari de Madrid on es va valorar especialment la preservació que es feia de l’entorn natural al voltant dels turons del Calamot i el Caçagats i la riera de Canyars.

L’atorgament d’aquest guardó va ser considerat per part dels partits i organitzacions contràries al Pla com una campanya més de propaganda amb vistes a l’aprovació definitiva per part de la Generalitat. Per la seva banda, el grup municipal d’EUiA presentà el 9 d’abril davant de la Generalitat un nou informe on es denunciaven suposats errors intencionats en l’avaluació ambiental i de la mobilitat generada del Pla.

Aprovació definitiva
Finalment, el 25 de maig el Pla de Ponent va arribar a la CTUB i es va aprovar definitivament juntament amb la modificació del Pla general Metropolità i la del Pla parcial urbanístic amb data de 8 d’agost quan van ser publicats els acords al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Durant la tardor les accions de protesta continuaren, i el 25 d’octubre la coordinadora contrària organitzà una acampada popular als futurs terrenys on es desenvoluparà el Pla que congregà unes cinc-centes persones.

L’última acció de protesta contra el Pla de Ponent va consistir en la presentació d’un recurs contra aquest acord d’aprovació definitiva del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va ser admès a tràmit el 27 dia de desembre.

El Pla urbanístic de Ponent es preveu que es comenci a executar durant el 2007 en una primera fase que durarà fins a 2012, durant la qual es construiran 3.309 habitatges i tres nous barris (Can Ribes, Ca n’Horta i Canyars Sud) i posteriorment en una segona fase que comprendrà el període 2013-2017, quan es construiran 1.587 habitatges que donaran peu a la creació del nou barri de Canyars Nord.

La inversió prevista per desenvolupar les dues fases del Pla de Ponent tant pública (28%) com privada (72%) supera els 420 MEUR.

Més informació
coordinadora-noalpladeponent.com
www.gavaciutat.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame