Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE LES MADRIGUERES (EL VENDRELL)
Cristina Domènech

Actualitzat a 31/12/2005

La Comissió Territorial d'Urbanisme de Tarragona suspèn l'aprovació inicial del Pla parcial aprovat per l'Ajuntament del Vendrell l'any 2003 i que havia de suposar el permís d'edificació en un terç de l'àrea d'aiguamolls de les Madrigueres, una zona que el Grup Ecologista del Vendrell i del Baix Penedès (GEVEN) considerava que s'havia de protegir en tractar-se d'un espai inundable d'alt valor ecològic. La suspensió del Pla es produeix a l'espera de l'aprovació definitiva del Pla director urbanístic del sistema costaner. Finalment, però, l'aprovació definitiva del PDUSC-2 suposa la protecció de les Madrigueres, l'últim espai no ocupat del litoral de la comarca.


Antecedents 2004

Articles posteriors 2006, 2010

El paratge de les Madrigueres comprèn una àrea de 25 ha a la desembocadura de la riera de la Bisbal, al terme municipal del Vendrell. Actualment la part central del sector l’ocupa un càmping i la meitat est de la línia de costa està consolidada per un front urbà d’edificació intensa. L’espai comprès entre la riera de la Bisbal i el camí del Romaní és una zona humida d’elevat interès per la seva biodiversitat que forma un corredor ecològic que connecta l’espai costaner amb el sòl no urbanitzable d’interior. Es tracta d’una formació de dunes molt degradada, d’aiguamolls temporals, terrasses inundables i vegetació de ribera establerta al voltant de l’antiga llera de la riera que, abans de la nova canalització, travessava en diagonal el sector.

El mes de juny de 2003 l’equip de govern de l’ajuntament del Vendrell format aleshores per Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular (PP) va aprovar inicialment el Pla parcial dels aiguamolls de les Madrigueres. La promotora Compañía Espanyola de Viviendas de Alquiler (CEVASA) proposava edificar en un terç dels terrenys 1.481 habitatges, dels quals uns sis-cents estaven projectats en els terrenys dels aiguamolls. El Grup Ecologista del Vendrell i del Baix Penedès (GEVEN) fou el motor d’una campanya de recollida de signatures amb què se’n van recollir més de 7.500, a la qual es van afegir més de cent entitats a favor de la protecció del sector. A la vegada, el grup ecologista va alertar de la perillositat que suposava edificar en una zona amb risc d’inundabilitat. També va criticar al govern municipal per haver aprovat el Pla parcial cinc dies abans de la investidura de la nova alcaldessa Helena Arribas del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). El nou equip de govern, format per PSC i PP, va anunciar que estudiaria les denúncies dels ecologistes i les condicions d’inundabilitat del sector. El 21 de juny de 2004 la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona va acordar suspendre la tramitació del Pla parcial atenent el contingut de la resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, del mes de maig del mateix any, sobre la formulació del PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DEL SISTEMA COSTANER (PDUSC).

Aprovació del PDUSC
El 25 de maig 2005 el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va aprovar definitivament el PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DEL SISTEMA COSTANER (PDUSC-1). El PDUSC calia entendre’l com una mesura immediata de protecció d’un àmbit territorial molt sensible i necessitat de protecció per l’excessiva pressió urbanística a què és sotmès: el litoral català. L’aposta cabdal del PDUSC era la preservació dels sòls que encara no han sofert un procés de transformació urbanística significatiu, és a dir, dels sòls no urbanitzables i dels urbanitzables no delimitats, en una franja de 500 m d’amplada, terra endins.

A partir de l’aprovació del PDUSC-1 es van iniciar els tràmits per al futur de les Madrigueres. Al setembre el govern municipal i la promotora CEVASA van signar el conveni de col·laboració per al desenvolupament urbanístic del sector en presència del conseller Nadal.

L’acord va rebre les crítiques de CiU, que va acusar l’equip de govern i sobretot el PSC d’actuar en contradicció respecte de les declaracions que havien fet quan eren a l‘oposició i insistiren que el projecte proposat era gairebé el mateix que el que ells havien presentat. El govern municipal va desmentir que ambdós projectes fossin iguals, tot i reconèixer l’existència d’una similitud: el nombre d’habitatges màxim que s’hi podria construir era el mateix que el que proposava CiU quan era al govern.

Finalment el 13 de desembre el DPTOP va aprovar definitivament el PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DEL SISTEMA COSTANER, adreçat als sectors de sòl urbanitzable delimitat sense pla parcial aprovat. El Pla incloïa quaranta- quatre sectors nous, entre ells el sector de les Madrigueres, establia diferents graus de protecció a 650 ha i complementava el PDUSC-1.

Així el disseny definitiu del sector deixava el sostre edificable concentrat a segona línia de mar darrere el front consolidat, als terrenys de l’actual càmping. D’aquesta manera s’aconseguia que el perímetre que segueix la riera de la Bisbal, la platja, la via fèrria i el camí del Romaní quedés lliure d’edificació. Es mantenia el règim actual de sòl urbanitzable delimitat, i l’àmbit passava a ser considerat un únic sector de més de 442.000 m2, dels quals es preservarien més de 300.000. A la vegada es mantenia el nombre màxim de 1.481 habitatges previstos, però fixant les directrius per assegurar la correcta implantació paisatgística de les edificacions que es construïssin de nou.

Segons l’alcaldessa Helena Arribas començava aleshores el procés per salvar un espai que havia estat motiu de polèmica durant més de deu anys; l’alcaldessa remarcava la importància de l’entesa i agraïa així l’esforç de DPTOP, de la promotora CEVASA i dels grups ecologistes i de totes les altres entitats. Per al 2006 s’espera que l’Ajuntament formuli i tramiti una modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) i del Pla parcial corresponent. El planejament no es faria de manera unilateral: el grup ecologista GEVEN hi participaria, al costat de l’Ajuntament, concretament en el seguiment dels treballs de redacció del document. Aquest planejament hauria de seguir les directrius donades pel PDUSC.

Més informació
www.geven.org
www.stormpages.com/geven/madrigueres/index
www.elvendrell.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada