Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE LES MADRIGUERES (EL VENDRELL)
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2004

El 9 de juny de 2003 l'equip de govern municipal del Vendrell format llavors per Convergència i Unió i el Partit Popular va aprovar inicialment el Pla parcial que permetia edificar en un terç de l'àrea d'aiguamolls de les Madrigueres, últim espai sense urbanitzar de la costa del Baix Penedès. Finalment, el 5 de novembre de 2004, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques protegeix aquesta àrea d'aiguamolls en incloure-la en la llista provisional de terrenys inclosos en el Pla director urbanístic del sistema costaner per sectors de sòl urbanitzable delimitat, però sense pla parcial aprovat definitivament.

Articles posteriors 2005, 2006, 2010

Les Madrigueres s'ha convertit en l'última àrea sense urbanitzar de la costa del Baix Penedès i en l'últim reducte d'espècies i hàbitats representatius del seu paisatge. Es tracta d'una àrea de 25 ha d'aiguamolls, dins del terme municipal del Vendrell, formada per l'acció d'un antic delta de la riera de la Bisbal i situada al barri marítim de Sant Salvador. L'espai està qualificat com a sòl urbanitzable no programat des de 1984 i, actualment, la meitat de la superfície ja està ocupada per la urbanització Pascual Mitjavila, construïda a final dels anys vuitanta.

El 9 de juny de 2003, l'equip de govern de l'Ajuntament del Vendrell format aleshores per Convergència i Unió (CIU) i el Partit Popular (PP) i l'alcalde d'aquell moment, Benet Jané, van aprovar inicialment el Pla parcial de la zona que comprèn els aiguamolls de les Madrigueres. El Pla fou presentat per la promotora Compañía Española de Viviendas de Alquiler (Cevasa), i proposava edificar en un terç dels terrenys 1.481 habitatges, dels quals 600 estarien dins de les 25 ha d'aiguamolls que es pretenia protegir. La resta de l'àrea es volia convertir en un parc amb llacunes.

El Grup Ecologista del Vendrell i del Baix Penedès (GEVEN) va alertar de la perillositat que suposaria edificar en una zona inundable com les Madrigueres. També va denunciar l'anterior equip de govern del Vendrell d'haver aprovat el text refós del pla parcial només cinc dies abans que la nova alcadessa, Helena Arribas, del Partit Socialista de Catalunya (PSC), prengués possessió del càrrec. El nou equip de govern format pel PSC i el PP va anunciar que estudiaria les condicions de possible inundabilitat. La proposta presentada pels ecologistes del GEVEN passava per la protecció de tot el sector, a fi de convertir-lo en una zona d'inundació protegida i de poder evitar la inundació del barri de Sant Salvador en cas que la riera baixés desbordada.

Finalment, el 5 de novembre de 2004 el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) una revisió del PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DEL SISTEMA COSTANER per a protegir aquells àmbits del sistema costaner integrats pels sectors de sòl urbanitzable delimitat, però sense plans parcials definitivament aprovats, com era el cas de l'àmbit de les Madrigueres. Aquest nou Pla incloïa una llista provisional dels terrenys afectats, entre els quals hi havia el sector de les Madrigueres. Tal com va assegurar el secretari per a la Planificació Territorial del DPTOP, Oriol Nel·lo, la llista d'àmbits, juntament amb la resta de la documentació, seria sotmesa a la consideració dels ajuntaments afectats. D'aquella manera, es va iniciar el tràmit de consulta als ajuntaments afectats abans de fer-ne l'aprovació inicial.

Més informació
www.stormpages.com/geven/madrigueres/index.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati