Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE LA PINEDA D'EN GORI (PALAMÓS)
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

L'equip de govern de l'Ajuntament de Palamós discrepa sobre el futur de la Pineda d'en Gori, un espai urbanitzable amb pla parcial aprovat. Mentre Esquerra Republicana de Catalunya i Partit dels Socialistes de Catalunya es mostren favorables a reduir l'edificabilitat i protegir la primera línia de mar per a no haver d'indemnitzar els propietaris, l'Entesa-ICV demana la protecció integral de l'espai. Per aquest i altres motius, a final d'any es trenca el pacte de govern i PSC i ERC queden en minoria.

La Pineda d'en Gori és un espai situat entre les cales de la Fosca i de s'Alguer, a l'extrem nord del terme municipal de Palamós, al Baix Empordà. La urbanització d'aquest sector estava prevista al Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de 1992 i havia de suposar la continuació cap a l'est del creixement del nucli turístic de la Fosca.

El març de 2002 es va aprovar definitivament el pla parcial que preveia construir vuitanta habitatges distribuïts en quatre blocs de planta baixa i tres pisos, tocant un extrem de la pineda, mentre que la resta, especialment la part que donava a primera línia de mar, passaria a ser de propietat municipal. També es preveia protegir un dels extrems del sector que afectava la cala s'Alguer, declarada l'any 1996 Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) per les tradicionals barraques de pescadors de la platja que hi havia, que dataven del segle XVI. No obstant això, uns mesos després de l'aprovació, l'Ajuntament de Palamós va descobrir que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de l'any 2000 havia resolt suspendre aquesta declaració, ja que no se n'havien demanat els informes preceptius. D'aquesta manera la cala restava desprotegida i calia aturar el projecte urbanístic mentre es realitzaven els tràmits per a catalogar-la de nou.

L'equip de govern discrepa sobre el futur de l'espai
Les eleccions municipals del maig de 2003 van donar lloc a un nou equip de govern integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que tenia l'alcaldia, l'Entesa de Palamós-Iniciativa per Catalunya Verds (Entesa-ICV) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Els diversos grups tenien posicions diferents respecte del futur de la Pineda d'en Gori. L' Entesa-ICV era partidària de protegir tot l'espai i advertia que abandonaria l'equip de govern si s'hi deixava construir. En canvi, PSC i ERC asseguraven que desclassificar el sector comportaria un elevat cost econòmic per a l'Ajuntament i apostaven per reduir el nombre d'habitatges a canvi de compensacions en altres terrenys. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, assegurava que s'estava treballant per a protegir l'espai, tot i que va advertir que no seria possible fer-ho «a cop de talonari», tal com l'anterior govern havia fet a l'ESPAI D'INTERÈS NATURAL CASTELL-CAP ROIG.

El març de 2004 les plataformes Salvem Castell i Salvem l'Empordà van realitzar un acte públic a favor de la preservació de la Pineda d'en Gori que va reunir unes cinc-centes persones i on demanaven l'ampliació del PEIN Castell-Cap Roig fins a aquest espai.

S'aprova el BCIN i comencen les negociacions
El mes d'abril la Generalitat va declarar la cala de s'Alguer BCIN, fet que assegurava la protecció del sector de la Pineda d'en Gori inclòs dins l'espai. A partir de llavors van començar les negociacions entre l'Ajuntament de Palamós i els promotors dels habitatges. L'alcaldessa, Maria Teresa Ferrés, assegurava el mes d'octubre que la solució final passaria per deixar construir únicament una part dels quatre blocs de pisos a la Pineda d'en Gori i la resta, a l'antic càmping Vilarromà, a l'avinguda de Catalunya, després que els promotors es neguessin a traslladar en aquest punt tota l'edificabilitat. Aquesta possible solució no va agradar gens a l'Entesa-ICV que va reiterar la necessitat de protegir tot l'espai. Aquesta i altres desavinences van propiciar la sortida a final d'any del grup Entesa-ICV de l'equip de govern. D'aquesta manera PSC i ERC es quedaven en minoria.

Per al 2005 l'equip de govern de l'Ajuntament havia de tirar endavant la revisió del Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), fet que podria resoldre definitivament el futur de la Pineda d'en Gori.

Més informació
www.palamos.org
www.salvem-emporda.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Empordà